Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
10 Sep 2016 | verfsoorten

Alle verfsoorten op een rij

1. Acrylverf

Acrylverf is verf op waterbasis, ook wel watergedragen genoemd. Acrylverf is duurzaam, kras- en slijtvast. De verf heeft weinig geur, droogt snel en daarom is deze verf bij uitstek geschikt voor binnengebruik. Muurverf is vaak watergedragen.

 

2. Alkydverf

Alkydverf is ook duurzaam, kras- en slijtvast. Deze verf droogt minder snel dan acrylverf. Bij Alkydverf blijft er altijd een tijdje een verflucht hangen. Kwasten dienen altijd schoongemaakt te worden met een verfverdunner zoals terpentine of een speciale kwastenreiniger. Je kunt alkydverf binnen en buiten gebruiken.

 

3. Alkydharsverf

Alkydharsverf is een verf waar alkydhars als bindmiddel gebruikt wordt. Deze verf moet altijd verdund worden met terpentine of een ander oplosmiddel.

 

4. High solid verf

High solid verven worden gemaakt van speciale lijnolie of alkydharsen, waarbij het percentage vaste stof wordt verhoogd en het percentage oplosmiddel wordt verlaagd. High solid betekent hoog vaste stof.

 

5. Alkydemulsie

Alkydemulsie is gemaakt met een alkydhars die door een chemische behandeling in water geëmulgeerd kan worden. De vloeibare bindmiddeldeeltjes worden zeer fijn verdeeld in water, ze zijn dus met water te verdunnen.

 

6. Acrylaat(dispersie)verf

Het bindmiddel van deze verf is acrylaathars die in water is gedispergeerd. Dispergeren is het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes in het water. Ze zijn dus met water te verdunnen. Acrylaten vergelen minimaal.

 

7. Lijnolieverf

Het bindmiddel van deze verf is gemaakt van lijnolie. Lijnolie wordt gemaakt van de natuurlijke bron vlaszaad. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Tot na de Tweede Wereldoorlog werd deze verf heel veel gebruikt. Door de opkomst van de chemische industrie kwam sneldrogende alkydharsverf op de markt.

 

8. Polyurethaan dispersie

Polyurethaan dispersie wordt ook wel afgekort tot PU. Dit middel komt voor in verf, maar ook in vernis zoals parketlak. Het bindmiddel is polyurethaanhars, soms in combinatie met acrylaat, die in het water is gedispergeerd (het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes). Polyurethaan is erg slijt- en krasvast.

9. Hybride

Hybrideverf is verf waarbij een bindmiddelcombinatie wordt gebruikt van acrylaathars met alkydhars óf acrylaathars met alkydemulsie. Beide versies zijn waterverdunbaar.

 

10. Latexverf

De eerste latexverven werden gemaakt van rubber dat afkomstig was van rubberbomen. Tegenwoordig worden alleen nog de synthetische dispersies gebruikt voor muurverven op waterbasis. Ze lijken een beetje op oude latexverven, daarom wordt deze naam nog steeds gebruikt.

 

11. VOS

VOS is een afkorting voor Vluchtige Organische Stoffen. Verven bevatten organische stoffen die bij droging verdampen, zoals oplosmiddelen. Er zijn nog andere organische vluchtige stoffen, zoals weekmakers en hulpstoffen. Er wordt vaak gestreeft naar lage VOS-waardes in verf die wordt uitgedrukt in gram per liter. 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »