Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
23 Nov 2016 | behang

Hoe maak je een behangboom?

Een behangboom kun je heel gemakkelijk zelf maken. Pinterest staat vol met mooie voorbeelden. Een behangboom is een perfecte manier om de kinderkamer op te vrolijken en er iets bijzonders van te maken. In dit blog leggen we uit hoe je het beste zelf een behangboom kunt maken.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van een behangboom heb je verschillende kleuren behang nodig, behanglijm, maar ook kindvriendelijke verf, een schaar en kleurpotloden.

Stap 1: inspiratie

Op Pinterest zijn tal van voorbeelden te vinden van behangbomen. Wil je een natuurgetrouwe boom? Of juist een sierlijke of meisjesachtige boom? Bedenk van tevoren goed welke boom je wil maken in de kinderkamer en maak ook een keuze welke kleuren je wil gebruiken.

Stap 2: schetsen

Zodra je een keuze hebt gemaakt van de behangboom die je wil maken, is het handig om eerst een schets op de muur te maken met kleurpotloden. Zo heb je houvast als je straks gaat schilderen en plakken.

Stap 3: knippen

Als de schets op de muur staat, is het tijd om de blaadjes van de boom te gaan knippen. Houd een grootte van ongeveer 10 tot 15 centimeter aan. Je kunt kiezen voor een blaadje met een steeltje, maar een blad zonder steel is natuurlijk makkelijker te knippen. Maak een mal, zodat je meerdere stukjes behang in één keer kunt knippen. Houd er rekening mee dat je ongeveer 100 blaadjes nodig hebt. Je kunt kiezen voor dezelfde bladeren, maar je kunt ook afwisselen voor een speelser resultaat. Probeer in te schatten hoeveel bladeren je ongeveer nodig zult hebben. Knip er zeker niet te veel! Het zou zonde zijn als je ze niet kunt gebruiken. Je kunt er later altijd nog blaadjes bij knippen.

Stap 4: verven

Als alle blaadjes geknipt zijn, kan de boomstam met de takken geschilderd worden. Gebruik kindvriendelijke verf op een kinderkamer. Wel zo veilig! Het is natuurlijk ook mogelijk om de boom van behang te maken. Denk er dan van tevoren aan om op de achterkant een schets in spiegelbeeld te maken. Vervolgens kun je hem uitknippen. Wacht tot de verf droog is met het plakken van de behangbladeren.

Stap 5: behang plakken

Als de verf droog is, kun je beginnen met het plakken van de behangblaadjes. Let er op dat je ook de randjes van het blad goed meepakt met lijm. Je kunt je creatieve geest volledig los laten gaan en de bladeren naar eigen inzicht plakken. Naast elkaar, over elkaar; alles kan! Maak je een behangboom tot aan het plafond? Dan kun je ervoor kiezen om de blaadjes af te snijden. Voor een mooie overgang kun je de bladeren ook omvouwen. Stap regelmatig een paar passen naar achteren om je werk te bekijken. Zo kun je in een overzicht zien welke kleuren of motieven er nog ontbreken in een bepaald deel van de behangboom.

Stap 6: decoreren

Heb je alle bladeren geplakt? Je kunt ervoor kiezen om de boom aan te vullen met dieren, zoals vlinders, eekhoorns en vogels van behang. Ook leuk: monteer een vogelhuisje tegen de muur, zodat je daadwerkelijk dimensie krijgt in de boom. Let er op dat je van tevoren bepaalt of je een hele drukke boom wil of eentje die wat meer minimalistisch is. Als je eenmaal begonnen bent met knippen en plakken kun je niet meer stoppen; zó leuk is het!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »