Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
23 Feb 2017 | Little Greene kleuren

Hoe maken ze een nieuwe kleur bij Little Greene?

Iedereen was erg nieuwsgierig hoe Little Greene verf eigenlijk gemaakt wordt. Afgelopen maandag en dinsdag ben ik in Engeland geweest en heb de fabriek van Little Greene bezocht en kreeg een ‘Colourtalk’ van Vincent Vallee. Twee zeer inspirerende dagen, met gepassioneerde mensen die authentieke verf maken.

Little Greene is opgericht in 1773 in Oost-Manchester. Op deze plek zat vroeger “Little Greene Dye Works” Destijds is de fabriek groot geworden met het produceren van verf voor bruggen en fabrieken. In 2004 zijn ze benaderd door Englisch Heritage om een kleurkaart te ontwikkelen met authentieke stijlperiode-kleuren uit het Englisch Heritage archief. (Victorian, Regency etc). Hieruit is de huidige kleurkaart ‘Colours of England’ ontstaan.

 

Dag 1 stond s’ochtends in het teken van de heenreis. We waren met de Nederlandse agent Sander Sprengers en 25 dealers. Om 14:00 stonden we in de fabriek, en iedereen keek zijn ogen uit. We werden rondgeleid door de productie hal en het gehele productie proces werd uitgelegd. Dit nog steeds een ambachtelijk proces. Dit kan omdat er nog met traditionele grondstoffen wordt gewerkt.

We kregen uitleg in het lab waar we mochten ruiken en voelen aan iedere inhoudstof. Uitsluitend met hoogwaardige grondstoffen wel te verstaan, IJzer Oxide, Omber en Titanium Doixide. Titanium Dioxide eigenlijk wel de belangrijkste grondstof, ook een hele dure. De meeste fabrikanten gaan op deze grondstof besparen omdat prijzen onder druk staan. Dit merk je direct tijdens de verwerking, je hebt gelijk minder dekkracht. Veel dealers konden dit beamen vanuit de praktijk.

Het verschil met Little Greene verf en andere verf is dekkracht en pigmentatie. Dekkracht verkrijg je alleen door hoogwaardige inhoudstoffen te gebruiken, hiermee verhoog je ook je rendement namelijk 1 liter verf is goed voor 15M2. Dat is 2 keer zoveel als met verf van Sikkens, Sigma of wijzonol.

Er zit 40% meer pigment in elk blik verf. Dit geeft een ongekende kleurdiepte, die niet na te maken is. Je kunt zelf ook de proef op de som nemen. Het soortelijk gewicht van Little Greene verf is gewoon zwaarder in vergelijking met andere verffabrikanten. Een bewijs van van hoge pigmentatie!

Kortom: Ik ben heel enthousiast geworden van de fabriek, denkwijze van deze mensen en de kwaliteit van de producten. Foto’s mocht ik helaas niet maken maar hieronder een korte film. Verslag van de colourtalk komt volgende keer.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »