Robin Bakx van Verfwebwinkel

Geschreven door: Robin Bakx

Shop online
31 Jan 2017 | hofleverancier

Week 1: Repareren en deklaag aanbrengen

Het repareren en een goede afsluitende grondlaag aanbrengen op het wapen dit is één van de belangrijkste bewerkingen van het project, omdat hier alle details naar boven gehaald worden en gebreken worden bijgewerkt. Daarna spuit ik het wapen geheel met een corrosiewerende primer.

 

Schuren en gebreken inventariseren

Ik heb heel het wapen handmatig geschuurd met schuurpapier P120, dit is niet te grof want er komen nog zeker 3 verflagen over het wapen dus van eventuele schuurkrassen is later niets meer te zien. De bedoeling is om alle metalen puntjes en het oppervlak mooi glad te krijgen. Dit is best wat werk omdat dit wapen al 80 jaar bestaat en er relatief veel oppervlakte beschadigingen zijn, zoals putjes in de ondergrond en hele plakkaten afgeroest zijn. Het kunnen ook gietfouten zijn, maar ook dan moeten ze netjes bijgewerkt worden. Het wapen is al een keer ter reparatie gelast en ook deze naden moeten strak gemaakt worden.

Schoonmaken
Na het schuren heb ik met een stofzuiger al het stof verwijderd en daarna met een kleefdoek over het gehele wapen gegaan om alle micro stofdeeltjes van het wapen te halen. Uiteindelijk nog een keer met de vlakke hand over het oppervlak gegaan om te controleren of echt al het stof en oneffenheden weg zijn. Vervolgens goed mijn handen gewassen want het is wel metaal dat toch best schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Na het schuren van het wapen Put corrosie de putjes in detail

Repareren beschadigingen
Alle details van het wapen zijn weggesleten in de loop van de jaren dus de letters en het lint, de mantel met de bollen en de hermelijnstaartjes zie je al minder duidelijk. Het wapen gaat afgewerkt worden met hoogglanslak, daarom moet ik het glad maken om fouten weg te werken. Het repareren van het wapen heb ik gedaan met polyester plamuur en deze heb ik in kleine hoeveelheden snel verwerkt. Polyesterplamuur is namelijk binnen 5-10 minuten al droog en uiteraard perfect voor stalen ondergronden voor een goede hechting. Het aanbrengen van de plamuur heb ik gedaan met een plamuurrubber en dat zorgt er voor dat ik alle vormen goed kon volgen en er geen scherpen randen zijn die ik weer helemaal weg moet schuren. Door de snelle droging kon ik dezelfde avond alles schuren en overspuiten.

Het repareren van de mantel repareren van het lint Epoxy reparatie

Afspuiten grondlaag voor op metaal
Diezelfde avond heb ik alles vlak geschuurd en stofvrij gemaakt met de stofzuiger en een natte spons. Ik heb besloten om het wapen te spuiten met corrosiewerende primer in een spuitbus, omdat je met spuiten goed alle hoeken kunt bereiken, met weinig laagdikte, om alle details te behouden. Het wapen heb ik daarvoor in het midden van de kamer gelegd op een trap met een dik kleed er omheen en daarnaast de buitendeur open gezet om al de nevel snel weg te laten waaien. Met het uiteindelijke resultaat ben ik heel tevreden. De verf was snel droog en door een comfort grip te gebruiken ging het spuiten heel goed, prima laagdikte. Even opletten dat de comfort grip goed bevestigd is. Door mijn fout spoot de spuitbus tegen de comfort grip aan en vielen er een paar druppels op het wapen. Gelukkig zo minimaal dat dit niet heel erg is.

 

Omgeving van de spuit situatie

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »