Robin Bakx van Verfwebwinkel

Geschreven door: Robin Bakx

Shop online
13 Jan 2017 | hofleverancier

Week 6: Hofleverancier wapenschild Koningin Wilhelmina

Geschiedenis van het wapen

Dit wapen is van 1936 wanneer Paul Murk het kreeg de titel 'hofleverancier', omdat hij zowel bij Juliana en Wilhelmina hun kapsel verzorgde tijdens hun verblijf op Anneville in Breda tijdens de 2e wereldoorlog. Zover ik weet zijn er nog maar een aantal authentieke wapenschilden van voor de tweede wereldoorlog. Na de oorlog is er een nieuwe versie van wapenschilden in de maak gegaan en zijn er vele van de oude wapenschilden weg gehaald door de Duitsers, het wapen waar ik aan bezig ben geweest heeft tijdens de oorlogsjaren onder de grond gelegen. Het is daarna voor de eerste keer gerestaureerd in 1950 en is on aangetast gebleven en onderdak gebleven de afgelopen 66 jaar.
 

Stichting hofleverancier

Zoals al eerder vernoemt heb ik veel informatie te danken aan de stichting hofleverancier, zij hebben opgezocht wanneer Paul Murk precies de naam 'hofleverancier' mocht voeren.
De firma P.F.Y. Murk Dameskapper heeft op 31 oktober 1936het recht tot het voeren van het wapen van Koningin Wilhelmina verkregen.

Aflevering wapenschild aan de familie

17 december 2015 heb ik met de familie afgesproken om het hofleverancier wapen op te komen halen op het Radiuscollege te Breda. Ik heb veel verhalen gehoord over de geschiedenis van het wapen en dat dit wapen een heel bijzonder familie stuk is. Ze waren zeer lovend over de restauratie toen ze het wapen in zijn volle glorie zagen schitteren in de geschilderde houten kist gemaakt door de bouwafdeling van het Radiuscollege.

Persoonlijke ondervindingen

Toen ik het wapen vorig jaar voor het eerst zag vond ik het bijzonder maar had ik nog niet echt door dat het misschien één van de weinige wapenschilden is die nog bestaat van voor de oorlog. Na verder onderzoek en bewerkingen die gedaan zijn en vooral de tijd die er in heeft gezeten om dit wapen te restaureren is het een heel bijzonder project voor mij geworden. Voor mijn werk (Verfblogger.nl) mocht ik video's maken om het geheel vast te leggen en voor school een artikel te schrijven voor op de website en ook heeft de BN de Stem mij benaderd om een artikel in de krant te schrijven. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat en ben er zeer zeker ook heel trots op! Ik zou dit graag nog een keer willen doen!

Verdere informatie
U kunt verdere foto's bekijken op mijn Google+ pagina waar ik een collectie heb gemaakt met alle foto's die ik heb genomen tijdens het proces van de restauratie: https://goo.gl/photos/LcN9X78pxNN7XGPB7

Ook heb ik een video gemaakt van het totale proces van de restauratie als u daar in geïnteresseerd bent kunt u deze bekijken op Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLkDoflJ1IWkHtAkzfjZO8Z2Mln6QeTEp_

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »