Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Waarom vergeelt witte verf binnenshuis?
Veel witte verf wordt geel binnenshuis. Waarom vergeelt wit of een witte tint zoals RAL 9010 binnenshuis? Witte verf op terpentinebasis vergeelt zelfs nog sneller als er geen zon- of daglicht bij kan komen. Dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Je ziet dit vooral op de sponningen en de binnenkanten van kelder- of toiletdeuren. Witte verf die binnenshuis vergeelt is altijd verf op terpentine (alkyd) basis. Maar hoe komt het nou dat deze witte verf vergeelt binnenshuis?
Witte verf vergeelt
Of je nu een professionele of DHZ-verf koopt: alle verf op terpentinebasis vergeelt binnenshuis op plaatsen waar geen zonlicht bij komt. Verfproducenten hadden het probleem van donkervergeling volledig onder controle. De verf werd echter steeds schadelijker voor het milieu, doordat er meer vluchtige stoffen (zoals terpentine) aan werd toegevoegd. Sinds 2010 mogen verfproducenten daarom veel minder schadelijke stoffen aan terpentineverf (ook wel alkyd(hars)verf) toevoegen dan daarvoor. Vandaar dat donkervergeling nu veel lastiger is tegen te gaan dan voorheen, waardoor witte verf vergeelt.
Het probleem met vluchtige stoffen in het kort
Europa vond het produceren van verf te belastend voor mens en milieu en stelde daarom de VOS 2010 richtlijn op. Hierin staat dat er per liter verf minder Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in de verf mogen zitten. Alle fabrikanten moesten daarom de samenstelling van hun verf opnieuw formuleren. Vooral het bindmiddel moest opnieuw worden geformuleerd. Het bindmiddel dat tegenwoordig veel gebruikt wordt bestaat grofweg uit phtaalzuuranhydride, olievetzuur en glycerol. De vetzuurcomponent is de veroorzaker van de vergeling!
Sinds alkydverf aan de VOS 2010 richtlijn moet voldoen, gebruiken verffabrikanten een bindmiddel voor alkydverf dat aan de regels van de Europese Unie voldoet. Dit bindmiddel zorgt echter wel voor vergeling binnenshuis. De verffabrikanten zijn hard op zoek naar een oplossing voor donkervergeling en zijn al een heel eind. Het laatste stukje van de puzzel ontbreekt echter nog. Sigma en Wijzonol zijn al heel ver, maar opgelost is het probleem nog niet. Daarom hier paar handige tips en antwoorden:
Hoe kan ik vergeelde verf behandelen?
Met verf op waterbasis kun je vergeelde verf opfrissen. Watergedragen verf wordt ook wel acrylverf genoemd. Deze verf is vaak beter voor het milieu en sommige watergedragen verf is bovendien kindvriendelijk.
Hoe kan ik vergeling voorkomen?
Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken! Hoe gek het ook klinkt: hoogglans lak bevat vaak een alkydhars bindmiddel. Hierdoor blijf je last houden van donkervergeling.
Witte verf die niet vergeelt
Voor consumenten is het niet altijd even duidelijk welke witte verf wel of niet zal vergelen. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van witte verf die niet vergeelt, witte verf waarbij geringe donkervergeling ontstaat en witte verf die vrijwel zeker zal vergelen binnenshuis. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent!
Geen donkervergeling
Geringe donkervergeling
Deze verf kán vergelen als er weinig zonlicht bij kan:
- Sikkens Rubbol Finura (Gloss of Satin)
Kan vergelen
Deze verf vergeelt vrijwel zeker als je deze binnenshuis gebruikt:
- Wijzonol Industrielak Terpentine basis
- Wijzonol LBH Urethan Zijdeglans
- Sigma S2U Gloss
- Sikkens Rubbol Satura
- Little Greene Oil Eggshell
- Histor perfect finish acryl zijdeglans