Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
14 Apr 2017 | acrylaatkit

Dit heb je nodig voor hout schilderen buiten

Hout schilderen moet buiten vaker gebeuren dan binnen. Je houtwerk buiten krijgt dan ook te maken met het soms onstuimige Nederlandse klimaat. Onlangs las je op ons blog al hoe je het beste je houtwerk buiten kunt schilderen. In dit blog geven we een overzicht van wat je allemaal nodig hebt voor deze schilderklus en waarom.

Goede buitenverf is het belangrijkst

De basis van je schilderklus is een goede grondverf en lakverf voor buiten. Een belangrijke eigenschap van buitenverf is dat hij weervast moet zijn. Dit betekent dat hij goed bestand is tegen alle weersomstandigheden. Van fel zonlicht tot veel regen: weervaste buitenverf mag niet snel verkleuren of gaan rotten wanneer deze goed is aangebracht. Een andere belangrijke eigenschap van buitenverf is dat hij vochtregulerend is. Dit voorkomt waterschade aan je verflaag en het onderliggende oppervlak. Alleen halfglansverf is vochtregulerend, terwijl hoogglansverf een hogere buitenduurzaamheid kent. Tot slot kan het fijn zijn om een verf te gebruiken die je vanaf het vriespunt tot en met 30 graden kunt toepassen. Dit is niet noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat je bijna het hele jaar door kunt schilderen buiten.

Materiaal om je schilderklus buiten voor te bereiden

Daarnaast heb je een aantal materialen nodig voor het voorbereiden van schilderklus. Verwijder oude verflagen die er heel slecht uitzien of loskomen met een verfföhn, krabber en een kleine driehoekkrabber. Slijp je krabber scherp met een slijpmachine. Om de te schilderen ondergrond te ontvetten, gebruik je een speciale verfreiniger. Schuur alles grof op met een schuurkurk met schuurpapier. Voor grote oppervlakken is een vlakschuurmachine praktischer. Breng houtrotvuller aan met een plamuurmes om beschadigingen in het hout te repareren. Schuur het oppervlak nog een keer op en verwijder stof met een schilderstoffer. Plak tot slot eventuele randen af met schilderstape.

Gereedschap voor tijdens het hout schilderen buiten

Wanneer je aan de slag gaat met buitenschilderwerk, is het belangrijk om de verf eerst goed door te roeren met een roerhoutje. Strijk overtollige verf aan je kwast eerst af op een verdeelrooster of gebruik een Roll&Go. Gebruik voor het schilderen van hout buiten een speciale buitenverfkwast en lakroller. Na het eventueel aanbrengen van de grondverf (dit is alleen nodig op kale stukken of bij afgebladderde verf) kunnen kleine oneffenheden worden opgevuld met plamuur. Kit de randen dicht met acrylaatkit. Schuur tussen iedere laag weer even licht met schuurpapier of voorzichtig met de vlakschuurmachine. Gebruik schuurpapier met minimaal korrel 240. Maak het oppervlak voor het aanbrengen van de volgende laag weer even stofvrij met een schilderstoffer of kleefdoekje. Kwasten kun je tussen de lagen door weken bewaren in een speciale kwastenpot.

Alle benodigdheden voor je schilderklus in één overzicht

Voor het schilderen van hout buiten heb je dus nodig:

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »