Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
12 Sep 2019

Hout verven? Alles wat je van tevoren moet weten in deze blog

Een resultaat waar je 'u' tegen zegt 

Hout schilderen lijkt een gemakkelijke klus. Maar toch is het niet altijd even simpel als het lijkt. Een goede voorbereiding en aanpak bij het schilderen van hout zorgt voor een aanzienlijk beter resultaat. Belangrijk hierbij is natuurlijk het geverfde hout zo lang mogelijk goed blijft en bestand is tegen invallend zonlicht en veelvuldig gebruik. Maar hoe bereik je een goed resultaat als je jouw hout verven wil met een kwaliteitsresultaat waar je 'u' tegen kan zeggen? Hoe kan je jouw hout op een effectieve manier verven, zodat je een visueel mooi en duurzaam resultaat bereikt? Gebruik hiervoor onderstaande handleiding.

Een goede voorbereiding is (meer dan) het halve werk 

Wanneer je hout verven gaat, is een goede voorbereiding (meer dan) het halve werk. Regel voordat je begint met schilderen, of dat nu binnen of buiten is, afdekfolie om te voorkomen dat meubilair of spullen onder de verfvlekken komen te zitten. Plak de folie vast met een goed hechtende tape en je kan aan de voorbereiding van het schilderwerk beginnen. Eerst dient het hout grondig gereinigd te worden. Hiervoor kan je het schoonmaakmiddel Polyfilla S600 gebruiken. Als het hout volledig vet- en stofvrij is, schuur het oppervlak dan op met schuurpapier, voor een betere hechting. Maak het hout hierna stofvrij en breng voor een duurzaam en bestendig resultaat een de hoog aangeschreven primer, zoals de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer aan. Deze top primer is na vijf uur droogtijd overschilderbaar. 

 

Zorg voor echte kwaliteitsverf en goede kwasten 

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een mooi schilderresultaat is het gebruik van een goed merk houtverf in combinatie met uitstekende kwasten en lakrollers om de verf goed aan te kunnen brengen. Voor het binnen schilderen kan je het beste kiezen voor de kras- en slijtvaste Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Rubbol BL Rezisto SG. Deze watergedragen laksoorten staan bekend om hun bijzonder lange levensduur en goede resistentie tegen huidvet, krassen en slijtage. Regel verder kwasten waarop je kan vertrouwen. De Meesterhand Aqua kwast is hiervan een mooi voorbeeld. Verder is het aan te raden om een betrouwbare Meesterhand lakviltroller te gebruiken om de verf aan te brengen. Sikkens verf aangebracht met de Meesterhand collectie geeft namelijk het best mogelijke resultaat.

 

Het schilderwerk met hout verf 

Gebruik een lakviltroller om de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Rubbol BL Rezisto SG aan te brengen op het houten oppervlak. Deze houtverf dekt uitstekend en idealiter is één laag van deze verfsoort dan ook voldoende voor een perfecte dekking. De moeilijk bereikbare plekjes, hoekjes en de randen kan je met een Meesterhand kwast insmeren. Zorg dat de afdekfolie verwijderd wordt voordat de verflaag is opgedroogd, zodat het resultaat optimaal is. Laat de verf daarna volgens de aangegeven tijd op het verfblik goed opdrogen, buiten of in een goed geventileerde ruimte. En geniet vooral van het resultaat: jouw hout ziet er namelijk weer spiksplinternieuw uit en kan er een lange tijd tegenaan!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »