Je hebt nog geen producten in je winkelwagen...
Terug

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online

10 Feb 2020

Houtworm bestrijden en het hout er weer als nieuw uit laten zien

Hé, er zitten gaatjes in het hout. Vervelend, want dat betekent dat er houtworm in het houtwerk zit. Deze gaatjes verzwakken de houtconstructie en het ziet er natuurlijk minder mooi uit. Maar wat kun je doen tegen houtworm en hoe repareer je het door houtworm getroffen hout? Daar gaan we je nu meer over te vertellen.

Houtworm bestrijden begint bij houtworm herkennen

Bij houtworm denk je waarschijnlijk aan een wormsoort die verzot is op hout. Echter zijn het helemaal geen wormen, maar de larven van verschillende soorten houtwormkevers, zoals de boktor en de gewone en grote houtwormkevers.

De eitjes van larven worden door de vrouwelijke houtwormkever genesteld in het hout. Vanaf de geboorte voeden de larven zich aan het hout, wat gaten tot gevolg heeft. Houtworm tref je vooral aan in oude huizen en antieke meubelen, omdat het hout daarvan onbehandeld is.

Houtworm ontdekt in het hout?

Hieronder geven we je drie tips om houtworm te bestrijden. Daarna vertellen we je hoe je het voortaan goed kunt voorkomen en hoe je het hout er weer als nieuw doet uitzien.

Zelf houtworm bestrijden kan op drie manieren:

Gebruik van eikels

Houtworm behandelen met eikels, hoe gaat dat in zijn werk? Eikels schijnen een onweerstaanbaar effect te hebben op houtkevers. Door enkele eikels neer te leggen trekken de larven en volwassen boktorren uit het hout en richting jouw zorgvuldig neergezette val. Of deze aanpak echt zoden aan de dijk zet wordt door velen betwijfeld.

Wil je voor een houtworm behandeling van een muur of balk eerst proberen zo veel mogelijk larven uit het hout te trekken, dan kan je deze methode toepassen voordat je het hout daadwerkelijk gaat behandelen. Het vormt echter geen structurele oplossing voor de aantrekkingskracht van onbehandeld hout voor dit soort plagen. Daarvoor dient het hout echt afgedicht te worden.

Insmeren met petroleum of benzine

Houtworm gaat dood wanneer het in contact komt met brandstoffen als petroleum (lampenolie) of benzine. Wrijf het hout goed in en laat de ruimte even een tijdje gesloten. Het is raadzaam om hier zelf met je gezin en huisdieren niet te blijven staan. Laat het goed intrekken en ontlucht de ruimte na een paar uur. En zorg er natuurlijk voor dat er geen vuur in de buurt komt.

Deze oplossing werkt goed tegen de bestrijding van houtworm die aan de oppervlakte van het hout zit, of die via gaten vanaf de oppervlakte met petroleum is te raken. Eitjes overleven deze behandeling vaak wel, dus daar moet je rekening mee houden. De olie voorkomt wel dat larven die nog niet uit hun eitjes zijn gekomen vanaf de oppervlakte naar binnen kunnen graven.

Insmeren met anti-houtworm middel

Geen zin om in huis aan de weer te gaan met licht ontvlambare stoffen? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Met Tenco Anti-houtworm hoeft dat ook niet meer. Het middel verdelgt houtworm en andere hout aantastende insecten en voorkomt bij een juiste toepassing gedurende lange tijd een nieuwe plaag.

Zo voorkom je een nieuwe houtwormplaag

Liever zie je die houtwormbeestjes nooit meer terug. En dat kunnen we goed begrijpen. Daarom raden we je aan regelmatig in en rondom het huis al het houtwerk te inspecteren of er kleine gaatjes in voorkomen. En de kans daarop neemt fors af wanneer je al het open, onbewerkte hout behandelt met houtworm werende middelen en het goed af werkt met een beits of lak. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat er geen ruimtes in huis zijn waar het te vochtig en koud wordt. Houtkevers houden van vochtig en koud hout en nestelen zich daar graag in en op. Door regelmatig te ventileren en waar nodig de verwarming wat hoger te zetten creëer je een minder gunstig vestigingsklimaat voor de plaagdiertjes.

Houtreparatie: Laat het er als nieuw uitzien!

Gelukkig, het hout is weer houtwormvrij! En we weten ook hoe we het zo kunnen houden. Maar het hout ziet er nu wel gehavend uit. Liever wil je dat die gaatjes weggepoetst worden en het hout er uit ziet alsof het nooit te kampen heeft gehad met houtkevers.

Dan is het goed om te weten dat Polyfilla Pro houtreparatiemiddelen heeft ontwikkeld waarmee je de beschadigingen in het hout kunt opvullen. Vul het hout goed op met Polyfilla Pro W210 2K, het is binnen enkele minuten uitgehard waarna je het gemakkelijk kunt opschuren.

Goed bezig, de gaten zijn gevuld en het hout is weer helemaal vlak ten opzichte van de onbeschadigde delen. Het ziet er alleen nog niet erg mooi uit, met al dat opvulmiddel. Met een lakbeurt is daar snel verandering in gebracht. We raden je aan eerst een laag grondverf aan te brengen en daarna een mooie dekkende laag lak. Mooi, hé. Het ziet er nu totaal anders uit!

Als je vragen hebt over houtworm bestrijden of het repareren van het getroffen houtwerk, horen we het graag. 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »