Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
24 Feb 2017 | keukenkastjes schilderen

keukenkastjes schilderen, hoe pak je dat aan?

Niks mis met je keukenkastjes, maar helemaal uitgekeken op de kleur? Schilder ze dan over! Je keukenkastjes schilderen is een goedkope manier om je keuken een compleet nieuwe uitstraling te geven. Zijn jouw keukenkasten toe aan een make-over? Wij leggen je graag uit hoe je dat het beste aanpakt!

Houten of mdf keukenkastjes schilderen

Wil je houten of mdf keukenkastjes schilderen? Begin dan door ze goed te reinigen en ontvetten. Een handig reinigingsmiddel dat ook gelijk ontvet, is de verfreiniger van St. Marc. Pas na het ontvetten ga je de kastjes schuren. Dit doe je heel licht met een fijn schuurpapier (korrel 240 of hoger). Maak de ondergrond vervolgens stofvrij met een schilderstoffer.

Schilder je de keukenkastjes in een hele andere kleur? Oftewel: is het contrast tussen de huidige kleur en de nieuwe kleur erg groot? Breng dan eerst een laag grondverf aan op de keukenkastjes. Wanneer de grondlaag droog is, kun je deze weer licht opschuren en afstoffen voordat je ‘m gaat lakken. Kies voor een slijt- en krasvaste lak, zoals die van Sigma S2U.

Afhankelijk van je wensen, kies je voor een zijdeglanslak of hoogglanslak. Ook kun je kiezen tussen een lak op terpentinebasis of op waterbasis. Laat je niet afschrikken door verf op waterbasis. Er gaan namelijk veel misverstanden over watergedragen verf rond, terwijl watergedragen verf tegenwoordig net zo goed schildert als alkydharsverf.

Kunststof keukenkastjes verven

Is je keuken van hard kunststof, dan is een aparte primer nodig voor het verven van de keukenkastjes. In dat geval ook eerst goed ontvetten en licht opschuren met een fijne korrel.

Daarna breng je een laag hechtprimer aan, bijvoorbeeld Zinsser Bulls Eye 1-2-3. Dit is een primer op waterbasis. Het voordeel van een watergedragen primer is de snelle droogtijd. Keukenkastjes die zijn gegrond met Zinsser Bulls Eye 1-2-3 primer namelijk al na drie uur worden overgeschilderd. Ook de indringende geur die een primer op terpentinebasis met zich meebrengt, is met een primer op waterbasis verleden tijd. Lees hier meer over het belang van een goede hechtlaag bij het schilderen van kunststof keukenkastjes.

Wil je de keukenkastjes na het verven aflakken met een terpentinehoudende lak? Dat kan gewoon. De Zinsser Bulls Eye 1-2-3 primer is namelijk na 3 uur universeel overschilderbaar. Houd er wel rekening mee dat de optimale hechting van de verflaag pas na enkele dagen is bereikt. Let er daarom op dat er de eerste dagen geen krassen in de verflaag komen.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »