Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
15 Jun 2020

Muur impregneren: Alles wat je moet weten!

Impregneren is een techniek waarmee je een materiaal doordringt met een andere stof, met als doel om het oppervlak waterafstotend, schimmelwerend, graffitiwerend of brandvertragend te maken. Wanneer we een muur impregneren om deze waterafstotend te maken spreken we ook wel over hydrofoberen. 

In de meeste gevallen worden buitenmuren en gevels geïmpregneerd om te voorkomen dat er vocht in kan trekken wat de levensduur van de constructie zou bedreigen. Hierdoor krijgt vervuiling en mos-, alg- of schimmelvorming ook geen kans. Ook werkt het doorgaans erg goed ter bestrijding van graffiti, omdat de verf daarvan slecht hecht aan geïmpregneerde oppervlakten. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit ook het woon- of werkgenot in het pand ten goede zal komen.

In dit artikel gaan we graag dieper in op de ins- en outs rondom het impregneren van muren. Zo vertellen we je over de belangrijkste redenen om muren te hydrofoberen, geven we tips en lopen we door een belangrijkste aandachtspunten heen.

 

4 redenen om een buitenmuur te impregneren

We geven nu vier duidelijke redenen waarom het impregneren van buitenmuren een goed idee is.

1. Voorkomt doorslaand vocht en vorstschade

Door het impregneren van de buitenmuren geef je ze een waterafstotende laag die beschermd tegen doorslaand vocht van regenbuien of lucht met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Dit voorkomt dat er vocht in de muren kan trekken wat hierna binnenshuis kan komen en beschermt tegen eventuele vorstschade bij koud weer. Vorstschade kan namelijk leiden tot scheuren en barsten in de muur en dat wil je natuurlijk liever zien te voorkomen.

2. Voorkomt dat vuil hecht aan de muur

Het aanbrengen van impregneermiddel op de muren en gevels zorgt ervoor dat vuil zich lastig aan het betonnen of bakstenen oppervlakte weet te hechten. De vorming van mos, algen of schimmels is verleden tijd, omdat deze moeilijk grip vinden op de muren om zich aan vast te hechten en ze geen vocht zullen aantreffen om zich mee te voeden. Het kleine beetje stof of zand dat mogelijk aan de muur komt, veeg je daarnaast gemakkelijker weg. Kortom, het hydrofoberen laat je muren er langer schoon en als nieuw uit zien.

3. Muren gaan langer mee

Het zal je niet verbazen dat buitenmuren en -gevels die behandeld zijn met impregneermiddel langer meegaan dan onbehandelde oppervlakten. Ze zijn immers beter beschermd tegen de gevolgen van weersomstandigheden.

4. Waardevermeerderend effect op bedrijfspand of woning

Een goed tegen weersomstandigheden beschermde woning of bedrijfspand zal hoger getaxeerd worden dan een pand waar nog het een en ander aan moet gebeuren. Het afdichten van je muren met hydrofobe middelen heeft dus een waardevermeerderend effect op je pand en zorgt ervoor dat het ook langer haar waarde weet te behouden, doordat er minder onderhoud is te verwachten.

 

6 aandachtspunten bij het impregneren van muren en gevelpartijen

Nu we de belangrijkste redenen hebben behandeld om jouw muren te impregneren, vinden we het belangrijk ook een aantal aandachtspunten te bespreken die het voor jou gemakkelijker maken een keuze te maken of en wanneer het verstandig is te hydrofoberen.

1. 10 jaar bescherming tegen vuil en vocht

Na het impregneren van de muren kun je er van uitgaan dat ze tot 10 jaar beschermd zijn tegen intrekkend vocht en vuil. De exacte beschermingsduur is afhankelijk van het gebruikte hydrofobeermiddel, het oppervlak en de omstandigheden buiten. In de specificaties van het aangeschafte product vind je terug wat de verwachte beschermingsduur is. Het is verstandig om vóór deze houdbaarheidsdatum al een nieuwe laag aan te brengen. Zo weet je zeker dat de muren en gevels altijd goed afgedicht blijven.

2. Voor aanvang: Schoon en droog oppervlak

Voordat je begint met impregneren, is het belangrijk dat het oppervlak schoon en droog is. En het is niet verstandig om in de winter of tijdens slecht weer het middel aan te brengen. Voor een optimale hechting kun je het beste in de lente of zomer de muren impregneren.

3. Voor aanvang: Beschadigingen afdichten

Zorg er ook voor dat er geen beschadigingen in het oppervlakte zitten. Eventuele schuren in de muur of gevel moeten van tevoren goed gedicht zijn. Zijn ze dat niet dan kun je er ook niet zeker van zijn dat het impregneren resulteert in een 100% bescherming tegen vuil en vocht van buitenaf.

4. Niet meer over te schilderen

Weet dat een met impregneermiddel behandelde muur niet meer gemakkelijk overgeschilderd kan worden. Het impregneermiddel voorkomt optimale hechting van nieuwe lagen verf. De reeds aangebrachte verf wordt er wel beter door beschermd, waardoor verven ook niet meer (vaak) nodig zal zijn.

5. Vocht vanuit de grond

Alhoewel een geïmpregneerde muur geen zuigende werking heeft op vocht van buitenaf, biedt het geen garantie voor vocht afkomstig uit de grond onder de muur. Vocht uit de ondergrond raakt namelijk delen van de muur die niet met impregneermiddel zijn af te dichten.

6. Wel of niet geschikt voor muur impregnatie?

Ga na of jouw muren en gevels gemaakt zijn van materialen die geschikt zijn voor impregnatie. Zo zijn baksteen, hout en beton er doorgaans geschikt voor. En maak je keuze voor welk middel gebruikt wordt op basis van de ondergrond waar het op aangebracht moet worden. Twijfel je over welke aanpak het beste is dan raden we je aan contact op te nemen met onze klantenservice. Onze specialisten adviseren je graag!

Zelf jouw muren impregneren?

Na het lezen van deze tips is het wellicht tijd geworden om te beginnen aan jouw verfklus. We hebben daarvoor in ons assortiment een aantal mooie producten die we hier graag uitlichten.

Mathys Secco is al jaren hét product om jouw muren waterdicht te maken. Het maakt buitenmuren waterafstotend en voorkomt vochtdoorslag. Zo is Secco Super speciaal ontwikkeld om transparant op te drogen en de groei van algen, vorstschade en erosie te voorkomen.

Specifiek voor het duurzaam waterafstotend maken van minerale ondergronden en weinig poreus beton is er Mathys Secco Hydro Crème.

Zoek je een hydrofeermiddel dat gericht is op het voorkomen van graffiti? Kijk dan eens naar Rust-oleum Graffitishield Hydro.

Onze klantenservice adviseert je graag over het juiste product om jouw muren water- en vuilafstotend te maken.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »