Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
20 Jun 2019 | gipsplaat latex

Sigmatex Superlatex Matt: de 10 meest gestelde vragen

Al jaren is Sigmatex Superlatex Matt de nummer 1 muurverf binnen het muurverf assortiment van Sigma Coatings. Deze Sigma latex wordt zowel binnen als buiten gebruikt voor het schilderen van steenachtige ondergronden zoals gipsplaat, pleisterwerk, metselwerk en beton. Benieuwd waarvoor je de Sigmatex Superlatex mat van Sigma voor kunt gebruiken? Wij beantwoorden de 10 meest gestelde vragen over de Sigma latex in dit blog!

 

1. Waar kun je Sigmatex latex (Sigma Latex) op aanbrengen?

Sigmatex Superlatex Matt is op waterbasis en is toepasbaar op minerale ondergronden, zoals beton, stucwerk, schuurwerk, gipsplaten, metselwerk, glasweefsel, glasvlies en bestaande goed hechtende (muurverf)lagen en structuurpleisters. Ondergronden die nog nooit eerder zijn behandeld, kun je het beste eerst behandelen met Sigma voorstrijk. De Sigmafix Universal is een voorstrijkmiddel met een witte tint die transparant op droogt.

 

2. Is Sigma Superlatex geschikt voor binnen en buiten?

Een van de eigenschappen van Sigma Superlatex is dat deze universeel inzetbaar is. Dat wil dus zeggen dat deze voor zowel binnen als buiten gebruikt kan worden! Let echter wel op dat wanneer je de latex buiten gebruikt, dat je dit op beschutte oppervlakken doet. Dan is de latex beter beschermt.

3. Voorbereiding voor het aanbrengen van de latex

Voordat Sigmatex Superlatex Mat aangebracht kan worden op bestaand schilderwerk dient de ondergrond schoongemaakt te worden. Soms zie je bijvoorbeeld zwarte randen rondom de plek waar een schilderij gehangen heeft. Deze kun je goed reinigen met een schoonmaakmiddel als St. Marc!

 

4. Hoe breng je Sigma latex voorstrijk aan?

Het is erg belangrijk dat je het Sigma voorstrijkmiddel heel secuur aanbrengt. Wanneer je dit heel precies doet, zorg je namelijk dat vegen en druppels niet meer te zien zijn. Gebruik je graag een kwast? Dan is de ronde kwast van Goudhaantje een goede keuze. Wanneer je de latex op grote oppervlakken gaat aanbrengen is het echter handiger om een roller te gebruiken. De Tex verfrol of de Profrol van Progold zijn hier erg geschikt voor. Het is van belang een goede voorstrijk aan te schaffen om zo zeker te zijn van een duurzaam resultaat! 

 

5. Welke Sigmatex Superlatex kleuren zijn er?

De Sigmatex Superlatex is in verschillende tinten wit verkrijgbaar! Sigmatex Superlatex Matt is 100% wit maar de Sigma latex is ook verkrijgbaar in RAL 9010 en in andere lichte kleuren zoals RAL 9001 en RAL 9016. Heb je nog niet besloten welke wittint je precies wilt gaan gebruiken? In dit blog vertellen we je alles over de RAL-kleuren. De Sigma latex is verder ook gewoon verkrijgbaar in bijna alle Sigma kleuren!

6. In welke hoeveelheden is de Sigmatex superlatex verkrijgbaar?

De Sigma latex is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Zo heb je de 1 liter Sigmatex superlatex, maar de latex is ook verkrijgbaar in 2,5 en 5 liter. Ga je echt een groot oppervlak schilderen? Dan is er zelfs de 10 liter Sigmatex superlatex.

7. Hoeveel Sigma latex heb ik nodig?

Per 5m2 heb je ongeveer 1 liter van de Sigmatex Superlatex nodig. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de eigenschappen van het oppervlak. Moet je gipsplaten voorstrijken voor het schilderen? Voor gipsplaat latex heb je als gevolg van het reliëf vaak net iets meer verf nodig dan bij een betonnenoppervlak. Ga je gipsplaat schilderen, houd hier dan rekening mee. Ook is het afhankelijk van de mate waarin het oppervlakte vocht opzuigt. Je kunt testen of de ondergrond zuigt door de ondergrond nat te maken met bijvoorbeeld een vochtige spons of een plantenspuit. Wordt de ondergrond donkerder? Dan neemt deze het vocht op en is deze dus zuigend. Dit kun je oplossen door het oppervlak te behandelen met een voorstrijk.

8. Hoe kun je de Sigma latex aanbrengen op het plafond?

Als je een plafond voor de eerste keer moet schilderen, is het handig een droogvertrager aan de Sigmatex Superlatex Matt toe te voegen. Een hele goede droogvertrager is Floetrol van Owatrol. Een droogvertrager zorgt ervoor dat je langer nat-in-nat kunt blijven werken en dus minder kans hebt op baanvorming. Daarnaast is het handig om een verlengstok te gebruiken voor je verfroller.

 

9. Hoe lang is de Sigma Superlatex houdbaar?

De Sigma latex is ten minste 2 jaar houdbaar als je deze droog opslaat in gesloten originele verpakking in een ruimte met een temperatuur tussen de 5°C en 30°C. Ook is het belangrijk om de verf niet bloot te stellen aan direct zonlicht. Dan droogt deze namelijk uit.

10. Kun je de Sigmatex Superlatex schoonmaken?

De latex is erg goed te reinigen! Want Sigmatex Superlatex valt namelijk in schrobklase 1 volgens EN 13300. Dat betekent dat je met een doek of borstel de vlek kunt verwijderen, zonder dat je er later iets van ziet. Super handig! 

Sigmatex Superlatex voor al jouw klussen!

Sigmatex Superlatex Matt is een latex van super goede kwaliteit! Je merkt meteen wanneer je aan het schilderen bent dat de Sigma latex een goede dekkracht heeft. Deze Sigma latex is een super goed product voor jouw schilderklussen!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »