Robin Bakx van Verfwebwinkel

Geschreven door: Robin Bakx

Shop online
20 Jan 2017 | kantendekking

Slechte kantendekking; hoe kun je dat voorkomen?

Kantendekking is een probleem waar veel mensen maar ook nog steeds schilders tegen aan lopen. Je hebt een kozijn geschuurd en gaat gronden maar de grondverf trekt van de haakse hoek op het kozijn af. De grondverf dekt prima op de rest van het kozijn op het hout maar waarom dan niet op de hoeken?

Problemen door slechte kantendekking

Zodra je de verf laat drogen schijnt de verf nog door en als je dit besluit af te lakken zal er niet genoeg laagdikte op de hoek van het kozijn zitten waardoor je na een aantal jaar ziet dat alle verf van de hoek af scheurt. Ook als je met iets tegen het kozijn aan stoot is er al snel een stuk af. Als de verf op de hoek gaat scheuren komt er al snel water onder de verf en hierdoor kan de verf los komen van het hout. Op de onderdorpel is kantendekking belangrijk omdat daar gemakkelijk water op blijft liggen en daardoor in het hout trekt en kan uiteindelijk zorgen voor houtrot.

De oplossing voor kantendekking

Al deze problemen kunnen makkelijk voorkomen worden door het vanaf het begin al goed te doen. De oplossing voor slechte kantendekking is namelijk door de verf meer oppervlakte te geven waar deze op kan blijven 'staan'. Dit doe je door de randen goed af te ronden met schuurpapier om de hoek rond te krijgen. Dit is vooral belangrijk bij oude kozijnen want bij nieuwe kozijnen zoals hier onder zijn de randen tijdens fabricage al licht rond afgeschaaft.

Goede kantendekking

Goed dekkende grondverf!
Zodra je de hoeken van het kozijn hebt rondgeschuurd moet je wel een goede grondverf gebruiken die een goede kantendekking heeft. Dit is voor buiten de Wijzonol LBH Grondlak HV. Deze verf heeft een uitstekende kantendekking, omdat er meer pigment in de verf zit die als eigenschap heeft het kozijn te beschermen tegen doorschijnende randen. Voor binnen is er watergedragen verf nodig en deze is de Wijzonol AQUA Hechtprimer. Ik raad u wel aan om met watergedragen verf het kozijn na te rollen met een schuimrollertje met afgeronde randen.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »