Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
23 Feb 2017 | schilderstips

Waar moet ik op letten als ik ga schilderen?

Controleer voor je gaat schilderen het bestaande schilderwerk op beschadigingen. Hierdoor kan vocht onder je verflaag kruipen en het hout gaan rotten. Let vooral op zwakke plekken in de hoeken van kozijnen en op het kitwerk langs het glas. Vaak zijn de liggende delen als eerste aan de beurt. Het is verstandig om de liggende delen zeker om de drie jaar te controleren en zo nodig te herschilderen.

Steek bij twijfelgevallen voorzichtig een schroevendraaier in het hout; je merkt dan meteen of er houtrot onder de verflaag zit. Verrot hout altijd helemaal verwijderen en het oppervlak insmeren met houtrotstop. Daarna repareren met 2 componenten  epoxy houtreparatiemiddel. Het te schilderen oppervlak moet goed schoon en ontvet zijn. Dat geldt zowel voor nieuw, onbehandeld hout als voor bestaande verflagen.

 Onbehandeld hout:

Vettige houtsoorten vooraf ontvetten. Ontvetten doe je met St. Marc of nog beter Universol. Licht schuren met schuurpapier nr. 120 of 150 in de nerfrichting en daarna het stof verwijderen.
- Geschilderd hout: reinig het oppervlak met St. Marc. Licht schuren met schuurpapier nr. 150 of 180 in de nerfrichting en het stof verwijderen.
 

Oppervlak plamuren

Schilder je met een hoog- of zijdeglanslak, dan de eventuele gaten en scheuren vullen met een lakplamuur, nadat de grondlaag (grondlak) is aangebracht. Twee-componenten houtvulmiddelen worden echter op kaal hout aangebracht. In dat geval volgt de grondlaag dus pas daarna. Als je met hoogglans schildert is het belangrijk om een grondlak te gebruiken. Hierdoor gaat de hoogglans meer glanzen!
 

Gebruik buiten zo min mogelijk lakplamuur of 1 component houtvulmiddel.

Deze materialen kunnen de werking van het hout niet altijd voldoende volgen. En zijn gevoelig voor vocht waardoor het vulmiddel niet goed hecht en dus eruit valt na verloop van tijd.
 

Levensduur buitenschilderwerk


Professionele kwaliteitsverven betalen zich altijd terug. Een professionele verf gaat, mits goed aangebracht, zeker 5 tot 6 jaar mee.De levensduur van het buitenschilderwerk op ramen en kozijnen is ook afhankelijk van de conditie van het binnenschilderwerk. Als dat niet in orde is, kan condensvocht via de ruit in het hout komen. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »