Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
28 May 2018 | Verf verdunnen

Waarmee kun je het beste verf verdunnen?

Verf verdunnen is vaak niet nodig. Wanneer je met de kwast of roller werkt, is het gebruik van een verdunningsmiddel zelfs af te raden. Wil je toch je verf verdunnen? Zorg dan dat je het juiste verdunningsmiddel gebruikt. Benieuwd waarmee je jouw verf het beste kunt verdunnen? Robin legt het uit in onderstaande video:

Ging deze video je net wat te snel of wil je alle producten en tips uit de video nog eens nalezen? Lees dan snel verder!

Alles over verf verdunnen

Verf verdunnen is meestal niet nodig. Dit doe je alleen als de verf wat dikker is. Dit is vaak het geval wanneer het erg koud is of als de verf al wat ouder is.

Je mag verf tot maximaal 10% verdunnen. Op het verfblik of productblad van de verf staat vaak hoeveel procent je de verf precies mag verdunnen en met welk verdunningsmiddel je dit kunt doen.

Verf verdunnen met water

Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.

Verf verdunnen met terpentine

Verf op oliebasis of terpentinebasis, ook wel alkydverf, verdun je met terpentine.

Wil je alkydverf voor binnenshuis verdunnen of heb je veel last van de geur van terpentine? Dan kun je alkydverf ook verdunnen met aromaatvrije terpentine. Deze terpentine is namelijk geurarm, waardoor je hem bijna niet ruikt.

 

Verf verdunnen met thinner

Wil je een product op basis van twee componenten verdunnen? Let dan goed op waarmee je dit volgens de verpakking moet doen. Voeg het verdunningsmiddel vervolgens pas toe op het moment dat deel A en deel B met elkaar gemengd zijn.

Gebruik je wat agressievere producten voor je schilderklus? Bijvoorbeeld metaalverf of Rust-Oleum CombiColor verf. Dan is er vaak een specifiek verdunningsmiddel van dezelfde producent beschikbaar, zoals de Rust-Oleum CombiColor Thinner. Je vindt het verdunningsmiddel voor jouw product op de verpakking of het productblad.

 

Verf verdunnen met wasbenzine

Het is ook mogelijk om alkydverf te verdunnen met wasbenzine, maar dit is een schadelijker middel dan terpentine. Bovendien verdampt wasbenzine veel sneller dan terpentine. Daarom heeft acrylverf verdunnen met wasbenzine eigenlijk geen nut wanneer je die met een kwast of roller gaat aanbrengen. Vandaar dat acrylverf enkel wordt verdund met wasbenzine als je het gaat verspuiten met een speciale spuitmachine.

 

Andere toepassingen van verdunningsmiddel

Verdunningsmiddel is niet alleen handig om verf te verdunnen, maar kent nog meer toepassingen. Je kunt het ook goed gebruiken voor het schoonmaken van je kwasten bijvoorbeeld. Hiervoor is ook speciale kwastenreiniger verkrijgbaar.

Voor het reinigen van de te schilderen ondergrond zijn verdunningsmiddelen als wasbenzine, thinner of terpentine minder geschikt. Ze zorgen er alleen maar voor dat het vuil over het te reinigen oppervlak wordt verspreid in plaats van dat het verdwijnt.

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Nee helaas kunnen watergedragen lakken niet met terpentine verdund worden. Dit kan alleen met synthetische verven op terpentinebasis.
  Watergedragen lakken kunnen verdund worden met water.

 • H. van Rieven

  Monday 28 / 05 / 2018

  Per ongeluk is bij een bus met watergedragen verf terpentine gevoegd om te verdunnen. Kan ik deze bus verf nog gebruiken?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Dick,

  Terpentijnolie is vetter van substantie dan terpentine.
  Het zijn beide producten om synthetische lakverven en olieverven mee te verdunnen.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste J Smit,

  Bedankt voor je reactie.

  Je kunt Universol of St. Marc gebruiken als ontvettingsmiddel.

  Succes ermee!

 • j Smit

  Monday 28 / 05 / 2018

  welk ontvettingsmiddel adviseert u voor kaal gehaald blankgelakt hardhout

 • D van Gaalen

  Monday 28 / 05 / 2018

  Geachte,

  Wat is het verschil tussen terpentine en terpentijn?
  Wanneer bij wat te gebruiken ?

  Mvg, Dick.

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »