Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
24 Feb 2017 | herfstkleuren

Warme versus koele kleuren

Warme kleuren of koele kleuren: Welk type ben je?

Ben je een herfst- of een wintertype? Als het om persoonlijke styling gaat, kan een kleurconsulent je op basis van de kleur van je huid, ogen en haren precies vertellen welk ‘kleurtype’ je bent. En met die wetenschap wordt het kiezen van kleding- en make-up kleuren een stuk eenvoudiger.

Bij interieurkleuren is dat wat lastiger, alleen al vanwege het feit dat de meeste mensen huisgenoten hebben, die zich ook graag in het interieur willen herkennen. Als compromis kiezen de meesten daarom voor een veilig, neutraal kleurenplan met wittinten als basis.

 

Psychologische effect van koude en warme kleuren

Toch jammer, zeker als je iets meer weet over de psychologie en het effect van kleuren. Neem nu bijvoorbeeld de herfst en winterkleuren. Qua kleuren de grootste tegenstelling: het herfstpalet bestaat  voornamelijk uit warme kleuren, de winter uit koude.

Tot de warme kleuren behoren alle rood, geel, oranje en bruine kleuren. Kleuren met een energieke, krachtige uitstraling, die aanzetten tot actie en communicatie. Extroverte, actieve mensen voelen zich bij deze kleuren vaak heel lekker.

Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen. Deze kleuren hebben een kalmerend, ontspannen effect en doen het goed bij de meer introverte mensen, die van rust, ruimte en duidelijkheid houden.
Deze laatste groep zal dus niet snel een knalrode wand in de kamer overwegen en andersom: een temperamentvol type zal niet snel warm lopen voor een overwegend blauw of grijs interieur.

Toch is het wel zinvol om eens na te denken over de toepassing van kleuren en de effecten die ze hebben. Ben je een licht ontvlambaar type, dat zich snel druk maakt? Laat de heftige kleuren dan thuis voor wat ze zijn en kies liever de kalmerende kleuren (blauw of paars) óf voor vergrijsde tinten uit de warme kleuren (tinten met een flinke dosis zwart).

Zitten je huisgenoten liever met een bord op schoot voor de tv dan gezellig samen aan tafel? Denk dan eens aan de warme kleuren geel, oranje of (warm)groen in de eetkamer of woonkeuken: stimulerende, opgewekte kleuren, die de conversatie én de eetlust bevorderen.

 

     

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »