Beits & Vernis vind je bij Verfwebwinkel

Ben je op zoek naar een goede beits of vernis? Dan is het goed om eerst te weten waar deze producten voor worden gebruikt, en wat het verschil is tussen deze twee. Je kunt bij beide producten kiezen voor een middel op waterbasis of terpentinebasis. Met een goede beits of vernis houd je je hout langer mooi. Het is dus zeker de moeite waard om je te verdiepen in deze producten.

Wat is beits?

Beits is een transparante of dekkende laag (meestal op terpentinebasis of op waterbasis) die je aanbrengt op het hout. Met deze laag bescherm je en verzorg je het hout. Zo zorg je ervoor dat het hout langer mooi blijft. Vooral voor buiten is het heel belangrijk dat je een kwalitatieve beits gebruikt. In iedere soort zit een verschil. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheid, hoezeer het beschermt, hoe goed het hecht en voor welk doel je het gebruikt. Zo zijn er speciale beitsen voor blokhutten, hardhout, meubels en andere toepassingen.

Wat is vernis?

Misschien heb je wel eens van vernis gehoord, maar weet je eigenlijk niet waarvoor het wordt gebruikt. Vernis is een transparant of kleurloos beschermmiddel voor een ondergrond of een bestaande verflaag. Je beschermt hiermee de ondergrond tegen bijvoorbeeld schimmels, vocht, UV-straling, krassen of stoten. Met vernis kun je ook een mooiere uitstraling aan de ondergrond geven. We noemen het ook wel eens ‘blanke lak’, omdat het geen kleur heeft.

Wat is het verschil tussen beits en vernis?

Zoals je ziet lijken beits en vernis wel wat op elkaar. Toch is er een verschil. Vernis is meestal een transparante lak, die een laagje op het hout legt. Beits is meestal een gekleurde bescherming die in het hout trekt. Het legt er dus geen laagje over. Vernis sluit het hout volledig af, terwijl met beits het hout goed kan blijven ademen. We hebben een speciale pagina met de top beits en vernis producten die wij aanraden.

Water- en Terpentinegedragen beits

Je hebt verschillende soorten beits. Een daarvan is watergedragen beits. Watergedragen beits is milieuvriendelijk, maar minder geschikt om buiten te gebruiken. Het verweert namelijk sneller dan een beits op terpentinebasis. Je kunt deze soort beits daarom het best binnen gebruiken. 

Terpentinegedragen beits is wat minder milieuvriendelijk, maar toch duurzaam. Het gaat namelijk een langere tijd mee dan watergedragen beits. Terpentinegedragen beits kan wel tegen een stootje. Daarom gebruiken we het vooral buiten, als bescherming tegen het oer-Hollandse weer met veel regen, maar ook een hoge UV-straling in de zomer. Kijk eens bij de benodigdheden voor een kwast waar je beits mee kunt aanbrengen.

Water- en Terpentinegedragen vernis

Vernis op waterbasis is krasbestendig, verkleurt niet of nauwelijks in het zonlicht, het is sneller droog en geeft geen hinder van geur. 

Blanke lak (of vernis) vinden we ook op terpentinebasis. Dit is extra kras- en slijtvast. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het transparant afwerken van houten objecten binnenshuis, of voor houten vloeren. Kom je er niet ui? Neem dan contact op voor gratis deskundig advies van een van onze verfspecialisten.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »