Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
03 Jan 2019 | verf op waterbasis

De 10 misverstanden over watergedragen verf

Er zijn allerlei misverstanden over watergedragen verf. Op zich begrijpelijk, want verf op waterbasis was van een belabberde kwaliteit toen het werd geïntroduceerd.

Die tijden liggen inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig zijn er watergedragen verven van Sikkens, Sigma en Wijzonol die net zo goed schilderen als de ouderwetse alkydharsverf. Deze verfsoort doet dus zeker niet onder voor andere soorten verf!

Om verdere misvattingen te voorkomen, beantwoord ik in dit blog de 10 meestgestelde vragen over verf op waterbasis.

1: Glanst verf of terpentinebasis meer dan verf op waterbasis? En hoe zit het met het glansbehoud van oplosmiddelhoudende- en watergedragen verf?

In het begin glanst verf op terpentinebasis meer dan verf op waterbasis. De aanvangsglans van oplosmiddelhoudende verf is dus groter dan die van watergedragen verf.

In glansbehoud verschillen watergedragen en oplosmiddelhoudende verven van elkaar.

Ondanks de hoge aanvangsglans, neemt de glans van verf op terpentinebasis na verloop van tijd af.

De glans van watergedragen neemt aanzienlijk minder af dan bij oplosmiddelhoudende verf. Het glansbehoud van verf op waterbasis is dus beter dan dat van verf op terpentinebasis.

2: Is de waterdampdoorlatendheid van watergedragen verf beter dan die van dan traditionele verflagen?

Door het gebruik van dispersiebindmiddelen is watergedragen verf aanzienlijk meer waterdampdoorlatend dan traditionele verf. De hoeveelheid pigmenten en vulstoffen in de verf spelen hierbij ook een rol.

Afhankelijk van de situatie is een waterdampdoorlatende verf een voordeel of juist een nadeel.

Zo is een waterdampdoorlatende verf niet geschikt voor het schilderen van metaal buiten. Dit terwijl waterdampdoorlatendheid juist een belangrijke eigenschap van goede buitenverf is.

Waterdampdoorlatende verf is dan ook erg geschikt voor het schilderen van buitenmuren en hout buiten.

Sikkens Alphatex IQ is een goede Sikkens grondverf op waterbasis (buitenmuurverf). Sigma Torno Satin en Semi-Gloss zijn ook goede watergedragen lakverven voor buiten.

 

3: Is verf op waterbasis vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf?

Ja, verf op waterbasis is vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf door het bindmiddel dat er in verwerkt wordt.

Het bindmiddel in verf op waterbasis is een dispersie van bindmiddeldelen in water. Er worden allerlei hulpstoffen gebruikt om deze dispersie stabiel te houden. Deze worden ook gebruikt om de bolletjes bij droging goed te laten versmelten.

Deze hulpstoffen zorgen er echter ook voor dat de verflaag altijd gevoelig blijft voor vocht. Dit geldt zeker wanneer de verflaag nog vers is.

Naarmate de verflaag veroudert, wordt de vochtgevoeligheid van watergedragen verf minder.

4: Veroorzaakt watergedragen verf meer houtrot?

Watergedragen verf staat vocht makkelijker af. Hierdoor ontstaat juist minder houtrot. Dit in tegenstelling tot bepaalde synthetische verf.

5: Waarom roest staal niet als het wordt behandeld met roestwerende verf op waterbasis?

In een roestwerende verf op waterbasis zijn stoffen verwerkt die roestvorming voorkomen. Deze stoffen worden inhibitoren genoemd. Daarnaast zitten er roestwerende pigmenten en vulstoffen in waardoor het staal niet roest.

De bekendste roestwerende verf op waterbasis is Rust-Oleum Noxyde. Voor het aanbrengen van een roestwerende coating met een kwast of roller, is Rust-Oleum Noxyde Peganox de beste keuze.

 

Let op! Het aanbrengen van voldoende laagdikte blijft belangrijk voor goede roestwering.

6: Is verf op waterbasis gevoelig voor blocking?

Blocking betekent dat twee verflagen die enige tijd tegen elkaar aangedrukt hebben gezeten, nu aan elkaar kleven.

Ook het plakken van een verflaag aan een ander materiaal (bijvoorbeeld rubber of kunststof) valt onder de noemer blocking.

Watergedragen verf is gevoelig voor blocking, zeker als hij nog vers is.

Verder zijn watergedragen verflagen gevoelig voor rubber waarin weekmakers zijn verwerkt, zoals bij pvc-tochtprofielen. De verffilm kan door de weekmakers worden aangetast en kan daardoor zacht en kleverig worden. Pas daarom bij voorkeur profielen van EPDM- of siliconenrubber toe.

7: Zijn er speciale kwasten voor verf op waterbasis?

Jazeker! De ouderwetse zwarte kwasten van varkenshaar kun je beter niet voor watergedragen verf gebruiken. Varkenshaarkwasten worden namelijk enkel gebruikt voor alkydharsverf.

Kwasten voor voor verf op waterbasis zijn vervaardigd van een unieke mix van gemodificeerde polyestervezels. Deze conische vezels zijn veerkrachtig en hebben een uitstekend verfopnemend vermogen. Bovendien zorgen ze voor een geleidelijke verfafgifte zodat je iedere gewenste laagdikte kunt aanbrengen. De superzachte bovenkant van de vezels bestaan uit zeer fijne blesjes die zorgen voor een streeploos eindresultaat.

De beste kwasten voor verf op waterbasis komen uit de Goudhaantje Futura. Afhankelijk van de schilderklus, kies je voor de Goudhaantje Futura Blokkwast, Platte Kwast, Patentpuntkwast of Rechampirkwast.

 

8: Watergedragen verf droogt te snel, hoe kun je de droogtijd vertragen?

De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.

Ben je gewend aan de droogtijd van verf op terpentinebasis? Dan kun je een beetje Floetrol toevoegen aan je watergedragen verf.

Hierdoor droogt de verf wat trager, zodat je er net zo mee kunt werken als met oplosmiddelhoudende verf.

9: Hoe moet je kwasten beschermen tegen watergedragen verf?

Watergedragen, watervaste verf droogt erg snel en trekt dus ook snel in je kwasten. Laat kwasten en rollers niet uitdrogen, maar zet ze - ook bij korte werkpauzes - in verdunde verf.

10: Kan watergedragen verf worden overgeschilderd met alkydharsverf?

Dat kan, maar handig is het niet. Als watergedragen verflagen worden overgeschilderd met alkydharsverf, kan er op den duur onthechting en bastvorming ontstaan. Dit komt door de spanningsverschillen tussen de verftypen.

Wist je dat?

Watergedragen verf ook wel acrylverf wordt genoemd? Dit is dus een andere benaming voor verf op waterbasis.

Wil je meer weten over acrylverf verwijderen, welke watergedragen verf het beste past bij jouw klus of welke verschillende verfsoorten er zijn? Kijk dan eens naar het blog waarin ik alle verfsoorten helder op een rij zet.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Svenya,

  Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen.
  Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting.
  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-hechtprimer.html

  Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-hoogglans-op-waterbasis.html

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Joost,
  Wit of lichte tinten vergelen sneller als er geen zon of daglicht bij kan komen. Om vergeling te voorkomen, is de beste manier om alles opnieuw te schilderen met een watergedragen verfsysteem.

  Voor meer info: https://www.verfwebwinkel.nl/blogs/verf/waarom-vergeelt-witte-verf-binnenshuis/

 • Svenya

  Thursday 03 / 01 / 2019

  We hebben voor het schilderen van de plinten per ongeluk verf gebruikt op terpentinebasis (wit). Is deze overschilderbaar met verf op waterbasis (wit)? Zo ja, is 1 laag dan voldoende?

 • Joost Nijssen

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Ik heb binnen een houten plafond geverfd met Ral 9010 op terpentine basis! Nu 2 weken later zie ik al vergeling , stopt dit of word het steeds erger in loop van de tijd ?? Bedankt voor jullie antwoord .

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Jan,

  Voor de lijmresten kan je de Alabastine Kit en Stickverwijderaar gebruiken. Na aanbrengen, de resten verwijderen met een plamuurmes. Naspoelen met water en goed laten drogen.
  Vervolgens licht opschuren en de kast gronden met Sigma S2U Nova Primer. Na droging opschuren en stofvrij maken. Vervolgens 1-2 lagen aflakken met Sigma S2U Nova Satin. De grondverf en lak zijn beide op waterbasis, waardoor je snel moet schilderen. Door de hoeken en randen met een kwast te schilderen en de grote delen met een viltroller, kan je makkelijker en sneller werken.

 • Jan van de Pas

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Ik heb keukenkastjes van MDF waar de folie van los is gelaten. De folie is er nu af, maar er zitten nog wel hele kleine lijmrestjes op.
  Mijn vraag is hoe te reinigen en hoe te schuren? Ik heb nog nooit met watergedragen verf geschilderd.
  Volgende vraag: Kan ik dan nog terug naar terpentine verf?
  En hoe snel moet ik schilderen ivm opdrogen van de verf het zijn kastjes met een paneel erin dus bewerkelijk.
  Wat is de beste verf voor de keuken?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Henk,

  De uithardingstijd is ongeveer 1 week.
  Ik zou adviseren om de Kip 309 Masking Tape te gebruiken. Dit is een paarse licht klevende tape die geschikt is voor gevoelige ondergronden.
  https://www.verfwebwinkel.nl/kip-309-masking-tape-paars.html

 • Henk Kieboom

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Ik heb een oppervlakte met Sigma S2U Nova Satin geschilderd.
  Nu moet ik deze oppervlakte aftapen om een rechte lijn te creëren, waar ik bang voor ben is dat als ik de tape verwijdert , de verf mee trekt?
  Hoelang duurt het voordat deze verf is uitgehard en ik de tape kan aanbrengen?
  Met vr groet henk

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Els,

  De meeste verfproducten voor buiten zijn op terpentinebasis, vanwege de UV bestendigheid.
  Echter Farrow & Ball heeft een duurzame buitenverf op waterbasis die schimmel en vuilbestendig is: de Exterior Eggshell.
  https://www.verfwebwinkel.be/farrow-ball-exterior-eggshell.html
  Succes ermee.

 • Els

  Thursday 03 / 01 / 2019

  binnen gebruik ik alleen verf op waterbasis. Ik kan slecht tegen de geur van verf op oliebasis.
  De buitenboel moet nu geschilderd worden. Ik zou dat zelf wel willen doen.
  Is en een goede buitenverf op waterbasis?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste H. Heijsman,

  Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen.
  Ik zou allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen.
  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-hechtprimer.html

  Daarna kan je aflakken met een watergedragen verf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-hoogglans-op-waterbasis.html

  Succes met de klus!

 • h.heijsman

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Ik wil een kastje wit verven op watergedragen verf. De verf die er nu op zit is terpentine gedragen verf.
  Kan ik hier met watergedragen verf overheen schilderen of moet kastje eerst in de primer?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Rupke,

  Je kan het beste eerst ontvetten met Universol of St. Marc. Daarna de deuren lichtjes opschuren met P180. Hierna goed stofvrij maken met een stoffer. Wijzonol Aqua zijdeglans of de Sigma S2U Nova Satin zijn verfproducten op waterbasis.

  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-aqua-zijdeglans.html
  https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-satin.html

  Succes ermee!


 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste J. Lucassen,

  Je kunt het beste de Rust-Oleum crystal clear vernis gebruiken.
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-crystal-clear-vernis.html

  Succes ermee!

 • Rupke

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Heb verf gebruikt op waterbasis maar nooit meer. Alles gedaan zoals het moest ,maar het blijft een korrelige ondergrond houden. Het opnieuw opschuren is een ramp het lijkt wel plastic .Mijn deuren zijn echt verziekt .

 • J.lucassen

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Kan ik met bv blanke spuit lak over water gedragen hout spuiten ,werkt dat?

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Beste Alex,

  Het beste wat je kunt doen is de oude laag goed ontvetten met bijv. St. Marc. Hierna de lak lichtjes opschuren met P180, en vervolgens kun je er een waterbasis primer opzetten. Dan heb je iniedergeval al 1 laag waterbasis, en zou je hem vervolgens kunnen aflakken met een waterbasis lak. Hou er wel rekening mee als je eenmaal overgaat naar waterbasis dan zul je wel waterbasis moeten blijven lakken.
  Bekijk anders ons filmpje voor wat tips: https://youtu.be/3Q1pJWwM_LI

  Alvast succes met de klus!

 • Alex van Loon

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Beste mensen,
  Ik heb altijd met verf op terpentinebasis geschilderd, omdat waterbasis niet zo goed was. Nu zijn deze erg goed en wil ermee beginnen om vergeling tegen te gaan. Een paar vragen: Goed schuren moet schijnbaar maar wat is goed? Bijna kaal? Gaat om dezelfde kleur. Primer gebruiken wel of niet verstandig. Ik kan redelijk schilderen, maar het is een oud huis met hoge deuren, en grote paneeldeuren van kamer en suite. Krijg je die dan wel strak in de lak als het zo snel droogt? Wel jammer dat hoogglans dan weer niet zo goed kan, wat wel mooi is voor een oud huis.
  Bedankt voor de hulp

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Jack,

  Het beste wat je kan doen is de bestaande verflaag geheel verwijderen. Daarna een primer aanbrengen: https://www.verfwebwinkel.nl/zinsser-bulls-eye-1-2-3-plus.html
  En daarna schilderen met: https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-satin.html

 • Jack

  Thursday 03 / 01 / 2019

  ik heb thuis binnen alles met flexa strak in de lak op waterbasis geschilderd .de verf blijft vochtig aan voelen. en als wij de deuren afdoen omdat ze hand vet achterlaten veeg je de lak er zo af. ik zou best alles over willen schilderen maar ben bang dat dan die laklaag los laat .wat kan ik het beste doen ??

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Jan,

  Ja dat kan in de meeste gevallen wel!

 • Jan

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Kun je verf op waterbasis ook over verven met verf op terpentine bassis

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Pieter,

  Bedankt voor je reactie. Ik zou je toch echt eens aanraden om bij ons een watergedragen verf van Sigma, Sikkens of Wijzonol te kopen. Dit zijn echt hele goede watergedragen verven die niet nat afgeven als je er met een natte doek overheen gaat. Ook is deze verf huidvet resistent en kras en slijtvast!

 • verhoeks

  Thursday 03 / 01 / 2019

  we hebben inmiddels 25 bussen 750ml watergedragen verf gebruikt op allerlei meubels. oa eiken en mdf. laatste is slechter vwb dekkking en sterkte. echter.... op tafelbladen is ook na 2 jaar nog steeds nat afdoen in het begin een lichtere vlek .gaat binnen 1 uur weer weg. conclusie: watergedragen verf verft makkelijk ,gereedschap makkelijker schoon te maken. alleen niet zo sterk als op terpentine basis en vlek gevoelig vwb water.

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  bedankt voor je vraag!
  Dan kun je het beste schilderen met een watergedragen verf, om er voor te zorgen dat de kleur niet vergeelt en is gewoon te laten mengen in Ral 9010.
  De S2U Nova Primer is daar goed voor te gebruiken: https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-primer.html
  Daarna kun je het afwerken met de S2U Nova gloss, satin of matt lak: https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-gloss.html
  Belangrijk is wel dat je tussen de verflagen fijn schuurt en genoeg verflagen aanbrengt. 3 Drie verflagen op kaal MDF is voldoende.

 • rick

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Kan ik onze keukenkastjes (kaal mdf) beter schilderen met water- of terpentinegedragen verf? En welke merk is het meest geschikt, ook ivm. vetspatten en hitte van de oven? We zouden het liefst gebruik maken van een mat witte verf in RAL 9010. Alvast bedankt voor jullie reactie.

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Tegenwoordig kun je waterbasis verf direct over terpentinebasis verf zetten. De betere merken adviseren dit zelfs nog in het technisch informatieblad.

 • Orlando Ambachtelijke Schilder

  Thursday 03 / 01 / 2019

  De alkydhars grondverf schuren, daarna opzuiveren, daarna een watergedragen multiprimer over schilderen, en daarna met de water gedragen lak af schilderen.
  Een een alkydhars is namelijk elastisch en een water gedragen lak is plastisch elastisch en dat kan elkaar niet verdragen.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Tirza,

  Het maakt op zich niet uit. Waterbasis verf in niet per definitie slechter dan terpentine basis verf. Mits je verf van een goede kwaliteit gebruikt. Ik zou me meer druk maken over de vergeling van de terpentine basis verf: https://www.verfwebwinkel.nl/blogs/verf/waarom-vergeelt-witte-verf-binnenshuis/

  Waterbasis verf kan over terpentine grondlak heen.

 • Tirza

  Thursday 03 / 01 / 2019

  Op dit moment ben ik de zoldertrap aan het schilderen. De grondverf zit er inmiddels op en nu moet hij gelakt worden en afgewerkt worden met trappenlak. De grondverf is op terpentinebasis en de lak is ook op terpentinebasis, nu kom ik er net achter dat de trappenlak op waterbasis is. Kan ik beter over de huidige grondverf kiezen voor een watergedragen lak en vervolgens de trappenlak aanbrengen. Of is het met goed opschuren en ontvetten mogelijk om de trappenlak aan te brengen over de lak op terpentinebasis? Alvast bedankt voor uw reactie en advies!

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »