Filter

Filters

Klaar

Muurverf met schrobklasse 1, 2 of toch liever 3? Lees het hier

8 Product(en)
Sorteer op:

Veel merken schreeuwen het van de daken: Onze muurverf heeft schrobklasse 1; deze latex is superdekkend met schrobklasse 2: extra dekkend; goed reinigbaar; met de nieuwste technologie, noem maar op....
Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

De meeste particulieren en doe-het-zelvers zullen net als bij onze voedingsmiddelen het etiket lezen van de verf en de marketingtekst volgen om vervolgens het beste te kiezen.
Maar net zoals bv Unilever teksten gebruikt puur op verkoop gericht, doen verfleveranciers dat ook. Veel “gezonde” tussendoortjes zijn niet zo gezond als de fabrikant je doet vermoeden. Zo is ook niet alle verf zo goed dekkend en reinigbaar als de verpakking je laat denken.

Hoe herken je een goede kwaliteit muurverf?

Allereerst zal ik daarvoor een kleine uitleg geven over hoe muurverf (latex) in elkaar zit:

Muurverf wordt gemaakt uit 3 bestanddelen: Pigment, Bindmiddel en Toevoegingen om bv. de droging te bevorderen, schimmels te weren enz.
Hoe meer bindmiddel de muurverf bevat des te beter is hij te reinigen. Echter is het bindmiddel het duurste onderdeel van de verf.
Goedkopere varianten muurverf bevatten daarom vaak een groot gedeelte aan goedkoper bindmiddel (bv kalk of krijt) Dit "extra" bindmiddel zorgt ervoor dat wanneer je met een natte doek over de muur gaat, je muurverf afgeeft. De vroegere witkalk of veegvast is een voorbeeld van muurverf met een ontzettend hoog kalkgehalte.

Hoe wordt de schrobklasse vastgesteld

Sinds kort is er een nieuwe standaard: DIN EN. Met deze norm wordt de schrobvastheid van een product voor muren en plafonds vastgesteld. Schrobklasses bestaan van 1 t/m 5 waarbij een muurverf met schrobklasse 1 het best reinigbaar is. Tijdens de meting wordt de afname van de laagdikte van de verflaag bij het reinigen met water in combinatie met scotch-brite gemeten. Kortweg gezegd: Er wordt gekeken hoeveel laagdikte er afneemt als je de verf reinigt met water en een schuursponsje.
De normen zijn aangescherpt en een vroegere schrobklasse 1 is inmiddels schrobklasse 2 geworden. Als de verf met minder dan 5 µm slijt valt hij in categorie schrobklasse 1, slijt hij tussen de 5 en 20 µm dan is het tegenwoordig schrobklasse 2. Maar nog steeds een prima product.

Schrobklasse 1

Dat is de meest schrob-bare muurverf of latex die er is. Toepassing voor dit soort muurverf zijn bijvoorbeeld keukens, trapopgangen. Over het algemeen ruimtes die erg vuil worden, dus vaak schoongemaakt moeten worden. Of bedrijfsmatig gebruik. Je kunt kiezen uit de volgende merken en soorten:

Schrobklasse 2 

Schrobklasse 2 is eigenlijk de schrobklasse die je als standaard kunt aanmerken voor gebruik in de woning of kantoor. Gewoon goed reiningbaar, wat je van een goede muurverf zou mogen verwachten. Je kunt kiezen uit de volgende merken en soorten:

Schrobklasse 3

Schrobklasse 3 is in de volksmond afwasbare muurverf. Lager dan schrobklasse 3 moet je eigenlijk niet willen gaan omdat er dan teveel kalk als bindmiddel aan het product wordt toegevoegd dat het in de toekomst alleen nog maar problemen kan geven bij het overschilderen ervan, denk hierbij bv aan veegvast, witkalk en goedkope budgetverven. Je kunt kiezen uit de volgende merken en soorten: