Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
20 May 2019 | buiten schilderen

De ultieme verf tips: je huis schilderen

Ga je binnenkort verhuizen en wil je gaan schilderen? Of wil je je huidige huis schilderen? Er komt een hoop bij kijken en je moet veel dingen in overweging nemen. We weten hoe lastig het kan zijn om alles te bedenken en alles vlekkeloos te laten verlopen. Daarom hebben wij de ultieme verf tips voor het schilderen van je huis voor je opgesteld!

Let op met oude verf herbruiken

Heb je nog verf staan van een vorige opknapbeurt of verhuizing? Let dan op met het gebruik hiervan! Het kan zijn dat de houdbaarheidsdatum is verstreken waardoor de verf is verkleurd.

Kijk dus uit met het gebruiken van ‘oude’ verf in combinatie met nieuwe verf. Check ook altijd eerst of de kleurcode hetzelfde is. Het kan zelfs zo zijn dat de kleurcode hetzelfde is, maar dat de kleur toch iets afwijkt.

Hoe houd je verf het langst goed?

Je kunt verf het best bewaren op plekken met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Zorg dat het blik of de emmer goed is afgesloten, zeker als deze al open is geweest.

Hiernaast is het belangrijk om het blik of de emmer met zo weinig mogelijk lucht te sluiten. Dit kun je doen door een plasticfolie op de verf te leggen en deze strak langs de zijkanten de duwen. Zo kan de lucht die toch nog in het blik of de emmer blijft zitten de verf niet laten opdrogen.

Hoeveel verf heb je eigenlijk nodig?

Het is natuurlijk fijn als je in een keer de juiste hoeveelheid verf koopt. Maar hoe weet je nu hoeveel muurverf je nodig hebt? Daar hebben we een handige berekening voor!

 1. Meet de breedte en hoogte van de muren die je gaat verven. De hoogte en breedte vermenigvuldig je vervolgens per muur met elkaar om de oppervlakte (m2) te achterhalen.
 2. Meet ook de breedte en hoogte van de deuren en/of ramen in de muren. Vermenigvuldig deze ook weer met elkaar om de oppervlakte te weten.
 3. Trek de vierkante meters van de ramen/deuren van het totaalaantal vierkante meters af.
 4. Bedenk hoeveel verflagen je wilt gaan gebruiken. Vermenigvuldig het aantal lagen met de uitkomst van stap 3.
 5. Tot slot deel je het aantal vierkante meters van stap 4 door het aantal m2/liter dat op de verf staat aangegeven.

Nu weet je hoeveel verf je nodig hebt voor het schilderen van je muren!

Meer tips over je huis schilderen

Om je nog beter te kunnen helpen, hebben we per ruimte nóg meer verftips!

Waar je ga verven?

 1. Ik ga binnen mijn slaapkamer, woonkamer en/of werkkamer verven
 2. Ik ga buiten verven
 3. Ik ga binnen mijn badkamer, keuken en/of toilet verven
 4. Ik ga binnen het trapgat of de gang verven

1. Ultieme verftips voor binnen schilderen

Ben je van plan om je slaapkamer, woonkamer en/of je werkkamer te gaan schilderen? Wij hebben de ultieme verftips voor binnen schilderen voor jou op een rijtje gezet! Na het lezen van deze tips ben jij meer dan klaar voor die klus.

Muurverf kiezen

Hetgeen wat misschien wel het meest belangrijk is, is het verven van de muren. Maar er is tegenwoordig zo veel keuze! Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen muurverf en latex? En welke wittint moet je nu eigenlijk kiezen?

De RAL-kleuren zijn de meest gekozen wittinten. Maar ook in de RAL kleuren heb je tegenwoordig veel keuze. Daarom leggen we hier uit wat het verschil is tussen de verschillende RAL kleuren.

Je hebt nu zelfs duurzame verf waarvan jouw binnenklimaat verbeterd! Dit is natuurlijk super goed voor in de slaap- en woonkamer waar je je vaak bevindt. Ook als je een werkkamer hebt, is het aan te raden deze verf te gebruiken.

Muurkleur kiezen

Wanneer de witte basislaag op de muur zit, is het tijd om een kleur te kiezen. Als je dat wilt natuurlijk!

Een kleur kan een hoop sfeer en uitstraling geven aan een kamer. Maar het kan een ruimte ook kleiner laten lijken. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over welke kleur je wilt gebruiken én wat je in die kleur gaat verven. Bekijk hier tips voor meer kleur in jouw kamer van onze verfexperts!

Kinderkamer schilderen

Het schilderen van een kinderkamer pak je eigenlijk precies hetzelfde aan als het schilderen van een ‘gewone’ kamer. Echter zijn er tegenwoordig een hoop mogelijkheden waarmee je de kinderkamer door middel van verf veiliger én schoner houdt!

Zo kun je de muren een make-over geven met whiteboardverf! Zo kunnen de kids, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken, gewoon op de muur tekenen. Even eraf vegen. Et voilà, de muur is weer schoon.

Wil je graag creatief aan de slag? Hier vertellen we hoe je creatief kan schilderen in de kindermaker!

Muren verven

Heb je te maken met muren met structuur? Dan gaat het verven net even anders!

Met structuurverf moet je namelijk zorgen dat de verf overal goed komt. Door de structuur is dat net even lastiger dan wanneer je glad stucwerk verft. Check hier alles over het schilderen van een gestructureerde muur!

Verftips voor binnen schilderen

Ben je er al aan uit wat voor muurverf je nodig hebt? Dan bestel je zo eenvoudig muurverf online! Zijn er toch nog onduidelijkheden? Dan helpen we je natuurlijk graag met jouw verfklus. Bel, whatsapp óf kom langs in de winkel voor hulp!

2. De ultieme verftips voor buiten

Zeker als je buiten gaat schilderen is een plan van aanpak goed om te hebben! Je weet maar nooit wat het weer in Nederland doet. Daarom check je hier top verftips voor buiten.

Tip! Lees hier met welk weer jij het best kunt buiten schilderen!

Benodigdheden om buiten te schilderen

Voordat het het perfecte weer is om buiten te verven, kun je alvast alles in huis halen wat je nodig hebt! We hebben hier een overzicht met alle benodigdheden om hout buiten te schilderen. Ga je metaal verven? Dan bescherm je metaal zo tegen roest! Of misschien ga je je kunststof garagedeur verven? Dan kun je het best Owatrol Polytrol aanbrengen!

Ondergrond voorbereiden op het schilderwerk

Wanneer het perfecte schilderweer aanbreekt, is het van belang om de ondergronden die je buiten gaat verven voor te bereiden. Waar veel mensen over twijfelen is of zij eerst moeten ontvetten of schuren. Het antwoord: Eerst ontvetten en dan pas schuren voor het schilderen!

Als je de ondergrond hebt voorbereid, is het tijd voor het echte werk.  

Hoe fijn is het om te kunnen zorgen dat jij de komende paar jaar niet meer hoeft te schilderen. Super fijn, toch!? Maar wat bepaalt nu de duurzaamheid van buitenschilderwerk en hoe zorg je dus dat je voorlopig niet opnieuw hoeft te verven? Bekijk hier alles over het onderhoud van je buitenschilderwerk!

Glans, zijdeglans of hoogglans verf?

Om te beginnen is het goed om te bedenken of je matte, zijdeglans of hoogglans verf of lak gaat gebruiken. Verf en lak is namelijk verkrijgbaar in verschillende glansgraden. Afhankelijk van de ondergrond en jouw smaak is mat, zijdeglans of hoogglans de beste verf of lak.

Matte verf is echter vaak alleen verkrijgbaar voor binnenmuren, omdat matte verf minder goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden dan zijdeglas of hoogglans verf. Toch is er ook goede matte buitenmuurverf verkrijgbaar. Die vind je in de collectie van Farrow & Ball en Little Greene.

Voor het verkrijgen van een duurzaam schilderresultaat op hout of metaal buiten, kies je voor zijdeglans of hoogglans verf.

De buitenlakken van Sikkens zijn erg bekend. Sikkens heeft een ontzettend groot aanbod verschillende kleuren en glansgraden. Lees hier alles over de beste Sikkens verf voor buiten of bekijk wat de meest populaire kleuren voor buiten zijn.

Buitendeur verven

Ga je een buitendeur verven? Dan is het - net als bij iedere schilderklus - belangrijk om alles af te plakken. Bij buitenschilderwerk is dat echter vaak net even anders. Afplaktape blijft bijvoorbeeld op een bakstenen muur niet plakken. Dit blog met verftips voor buiten zou niet compleet zijn zonder deze tips:

Schilderen met een strakke afwerking langs een bakstenen muur is dus lastig. Maar we zouden Verfwebwinkel niet zijn als we niet een oplossing zouden hebben hiervoor: zó schilder je langs een bakstenen muur.

Ook het schilderen langs het glas in een deur is altijd spannend. Je kunt dit echter ook super netjes doen zonder afplaktape te gebruiken. Zo schilder je strak langs glas in de deur.

Het is ook belangrijk het huidige schilderwerk te controleren op gebreken. Dit kun je doen door middel van een visuele inspectie of destructieve inspectie. Met de destructieve inspectie ga je met gereedschap de ondergrond beschadigen om dieper gelegen problemen vast te stellen. De eventuele gebreken repareer je met 2 componenten houtrot reparatie of acrylaat lakplamuur en eventuele oudere verflagen verwijder je.

Het perfecte verfsysteem voor het schilderen van een buitendeur

Vervolgens ga je op zoek naar het perfecte verfsysteem om een buitendeur te schilderen. Ga je voor een transparant, dekkend of afsluitend verfsysteem?

Een transparant verfsysteem kun je nastreven met een transparante beits (ademend) of vernislaag (afsluitend). Hiermee blijft de houtnerf zichtbaar.

Een dekkend verfsysteem kan vochtregulerend zijn. Dit betekent dat de verflaag ‘ademt’ door het vocht in het hout naar buiten te transporteren. Een dekkend verfsysteem kan echter ook afsluiten. De verflaag ademt dan niet en dit systeem zorgt vaak voor een betere duurzaamheid dan vochtregulerende systemen.

De voorlaklaag is bij het schilderen van een buitendeur erg belangrijk. Dit zorgt namelijk dat de ondergrond klaar is voor de laatste aflaklaag. Let wel even op deze punten bij het voorlakken!

Na het voorlakken laat je de verf 24 uur drogen. Hierna is het van belang de deur weer op te schuren met een schuurpapier met korrel p240 of hoger. Gebruik dus niet een te grof schuurpapier. Hierna stof je de deur af en doe je deur af met een kleefdoek om het laatste stof te verwijderen. Dan is het tijd voor het aflakken van de buitendeur.

Tuinvlonder of houten terras beitsen

Misschien wil je ook wel je vlonder of houten terras in de tuin verven! Hetgeen wat dit lastig maakt is dat zo’n vlonder of terras altijd erg snel minder mooi én erg glad wordt. Ook hier hebben we een super verftip voor: antislip beits!

Deze beits is kant-en-klaar en bevat onzichtbare microbolletjes die zorgen voor een antislip laag. Die laag zorgt overigens ook voor extra bescherming: het is waterafstotend en bestand tegen UV-straling. Wanneer je deze antislip beits gebruikt voor jouw vlonder of houten terras gaat de beits dus ook nog eens langer mee!

Barbecue verven

Heb je een barbecue die is verkleurd en wat roestplekken krijgt? Dan hebben wij dé verftip voor jou! We hebben namelijk speciale verf voor barbecues. Lees alles over onze hittebestendige verf speciaal voor de barbecue!

Verftips voor buiten van Verfwebwinkel

Met deze verftips voor buiten kom jij vast uit de voeten! Wil je toch meer tips of hulp met jouw schilderklus? Dan mag je natuurlijk altijd bellen, whatsappen óf langskomen in onze nieuwe winkel in Roosendaal.

3. De ultieme verftips voor natte ruimtes

Bij het verven van natte ruimtes is het van belang om hier speciale verf voor aan te schaffen. Je wilt natuurlijk niet dat je bijvoorbeeld schimmel krijgt of dat de verf na een korte tijd al minder mooi wordt. Check daarom hier de ultieme verftips voor natte ruimtes zodat jouw schilderwerk zo lang mogelijk meegaat!

Verftips voor de badkamer

Laten we beginnen met de (waarschijnlijk) natste ruimte van het huis: de badkamer. In de badkamer bevindt zich vaak het meeste vocht doordat er natuurlijk wordt gedoucht en misschien zelfs wel gebadderd.

Een muurverf speciaal voor badkamers is hier een echte must! Een schimmelwerende badkamerverf voorkomt schimmel in de badkamer. Zo’n schimmelwerende muurverf doodt de schimmel echter niet. Houd er dus rekening mee dat wanneer er al schimmel aanwezig is, dat je deze eerst moet verwijderen. Dit kun je doen met een schimmelvreter of een algendoder.

Zo’n schimmelwerende verf kun je overigens natuurlijk voor iedere vochtige ruimte gebruiken!

Tegels verven

Zijn de tegels ook toe aan een opknapbeurt maar vind je het te prijzig om nieuwe tegels te laten zetten. Geen probleem! Je kunt namelijk de tegels verven met betonverf of muurverf!

Let wel op dat je de tegels na het ontvetten niet schuurt. Dan bestaat de kans namelijk dat je de tegels bekrast. Gebruik dus altijd een Scotch Brite om de tegels op te ruwen.

Bad afkitten

Als je de badkamer een make-over aan het geven bent, is het (opnieuw) kitten van het bad niet onbelangrijk. Dit is belangrijk om te zorgen dat water niet gaat waar het niet hoort en het ziet er natuurlijk netjes afgewerkt uit.

Wanneer je gaat beginnen met het bad afkitten is een goede voorbereiding van belang. Net als met elke (verf)klus trouwens. Zorg bijvoorbeeld dat al je benodigdheden op kamertemperatuur zijn en dat je de juiste kit gebruikt. Check hier welke kit jij nodig hebt en hoe jij jouw bad kit als een echte professional!

Bad schilderen

In deze verftips voor natte ruimtes mag het bad schilderen natuurlijk niet ontbreken! Want heb je kleine beschadigingen ontdekt aan je huidige bad? Dan kan je die eenvoudig verhelpen door het bad een nieuwe verflaag te geven!

Hierbij is het belangrijk om echt de juiste verf te gebruiken en eventuele loslatende oude verf goed te verwijderen. Meer weten? Je leest hier meer over een bad schilderen.

Verftips voor natte ruimtes van Verfwebwinkel

De natte ruimtes verven in jouw huis moet met deze verftips natuurlijk helemaal goed komen! Maar we helpen je natuurlijk graag verder mocht je toch nog vragen hebben of meer tips willen. Bel, whatsapp óf kom hiervoor langs in onze nieuwe winkel.

4. De ultieme verftips voor intensief gebruikte ruimtes

Wil jij de keuken, de trap of het trapgat gaan verven? Dit zijn ruimtes die intensief worden gebruikt en die dus vragen om een goede behandeling met verf van kwaliteit. In dit blog lees je verftips voor intensief gebruikte ruimtes zodat jouw schilderwerk lang mooi blijft.

De keuken verven

Deze verftips voor intensief gebruikte ruimtes komen als geroepen als het op de keuken aankomt. De keuken is misschien wel de meest gebruikte ruimte in het huis en ook meteen de plek met het meeste risico op vlekken op schilderwerk.

Wanneer je een houten werkblad hebt in de keuken kun je deze het best behandelen met Lacq Tungolie. Deze olie is voedselveilig en kan je daardoor ook gebruiken voor het behandelen van houten snijplanken.

De muur in de keuken verven

Heb je geen tegels of glas achter je werkblad en fornuis maar gewoon een gestuukte muur? Dan moet je die muur zeker extra behandelen met een speciale beschermende lak! Dit zorgt dus voor een beschermlaag tegen vet en vuil. Zó verf je achter het fornuis!

Een andere optie is om de muren in de keuken te verven met afwasbare verf. Wanneer je normale muurverf wilt schoonmaken, gaat deze vaak poederen. Er blijft dan een witte waas achter op je schoonmaakdoek en de plek die je hebt schoongemaakt gaat glanzen. Dat moeten we niet hebben!

Afwasbare verf kun je eenvoudig schoonmaken zonder dat deze gaat poederen én hij blijft mat!

De trap verven

Ook de trap wordt intensief gebruikt in huis. Het is immers de enige manier om van boven naar beneden te komen en andersom. Dit maakt de trap wel slijtagegevoelig. En je raadt het al: je kunt het beste slijtvaste verf gebruiken wanneer je de trap gaat verven.

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt voor iedere schilderklus. Maar een trap schilderen is toch een vak apart. Want wat is nu de beste slijtvaste verf en hoe ga je te werk?

Alles over de beste traplakken en werkwijzen check je in het blog over een trap schilderen.

Het trapgat of de gang verven

Het trapgat is nog zo’n ruimte die gevoelig is voor vlekken. Er is dan vaak wel een leuning aanwezig, toch wordt de muur nog wel eens gebruikt ter ondersteuning tijdens het traplopen.

De beste oplossing hiervoor is om, net als in de keuken, een afwasbare muurverf of beschermende coating te gebruiken. Zo is de muur beschermd tegen vet en vuil! Bekijk hier de voordelen van reinigbare muurverf.

Verftips voor intensief gebruikte ruimtes van Verfwebwinkel

Met welke tips ga jij aan de slag? Voor meer tips of hulp ben je natuurlijk altijd welkom in onze nieuwe winkel aan de Spoorstraat 19 in Roosendaal! Succes met verven!

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Hoi Dennis,

  Dankjewel voor je complimenten, leuk te horen!

  Fijn weekend :)

 • Dennis

  Monday 20 / 05 / 2019

  Wat een goede tips voor de goede tips om je huis te schilderen. Met goede verf https://www.verbouwkosten.com/beste-verf/ krijg je het beste resultaat voor jaren en Verfwebwinkel heeft goede mogelijkheden!

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »