Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
28 May 2018 | Muur met structuur schilderen

Hoe schilder je een muur met structuur?

Woon je in een nieuwbouwhuis? Dan is de kans groot dat je muren met structuur hebt, zoals muren met een spachtelputz afwerking. Maar ook in oudere woningen kom je structuur op de muren tegen. Zo was granol heel populair in de jaren’70 en ’80 van de vorige eeuw. Hoewel deze sierpleisters veel voordelen hebben, zijn ze iets lastiger te schilderen dan muren met glad stucwerk. Je moet er immers voor zorgen dat de verf helemaal doordringt tot in de “poriën” van het stucwerk. Daarom heeft Robin een video opgenomen waarin hij laat zien hoe je een muur met structuur moet schilderen:

Benieuwd welke producten Robin precies gebruikt? Of wil je alle stappen nog eens rustig nalezen? We hebben alle informatie uit de video nog even voor je op een rij gezet!

De schilderklus voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk: dat geldt ook bij het schilderen van een muur met structuur! Zorg dat je eerst de kanten van de muur afplakt. Verwijder ook stopcontacten van de muur of plak ze goed af. Je kunt de randen het beste afplakken met gele Kip tape, omdat je die makkelijk kunt verwijderen. Ook zorgt deze tape voor een mooie strak geschilderde lijn.

Leg vervolgens zeil op de vloer om deze te beschermen tegen opspattende verf. Daarnaast is een zeil heel handig om na het schilderen al je spullen in een keer op te ruimen. Daar komen we later nog op terug.

Randen kitten

Voordat je aan de slag gaat met het schilderen van de muur, is het belangrijk om eerst de randen goed af te kitten. Dat kan met de anti-crack kit van Den Braven, deze scheurt niet op de naden wanneer je deze overschilderd. Bovendien droogt de kit snel.

Let op! Gebruik de anti-crack kit alleen als de structuur op de muur niet te grof is. Bij een relatief fijne structuur is deze normale acrylaatkit prima.

Als je een muur hebt waar spachtelputz of een andere grove structuur op zit, dan kun je hem beter afkitten met de Stuc-O-Seal van Den Braven. In deze kit zit namelijk een korrel, wat ervoor zorgt dat de structuur van de muur terugkomt in de kitrand. Zo voorkom je een gladde, strakke kitrand langs een muur met een grove structuur.

Muur met structuur schilderen

Heb je alles afgekit en afgeplakt en ligt er een zeil op de grond? Dan kan je de muur verven!

Benodigdheden muur met structuur schilderen

Voor het schilderen van een structuur op muur heb je de volgende dingen nodig:

Zo schilder je een muur met structuur

Voor het schilderen van een muur met structuur is het aan te raden om een systeem te bedenken. Begin bijvoorbeeld linksboven de muur te verven en werk naar rechts, van boven naar onder. Begin vervolgens links bovenin met het opzetten van de randen met de kwast en de kleine roller. Vervolgens ga je de muur “inkleuren” met de grote roller. Zet deze op een verfstok, zodat je lange banen van boven naar beneden kunt maken.

Zorg ervoor dat de verf de muur overal raakt. Zo komt hij ook in de poriën van de structuur terecht. Dit doe je door continu voldoende verf op de roller aan te brengen. Als je te weinig verf gebruikt, zal deze te snel in de roller trekken. De haren van de roller gaan dan helemaal plat liggen en kunnen niet meer in de dieper gelegen poriën van de muur komen. Zorg daarom dat je roller goed met muurverf verzadigd blijft.

Is je roller toch ingedeukt, doordat je ‘m te lang hebt gebruikt? Dan lukt het vaak niet meer om de roller met extra verf te verzadigen. Je kunt dan het beste een nieuwe roller pakken

Klaar? Kijk dan nog even schuin op de muur om te controleren of je geen stukken bent vergeten. Zo niet, dan ben je echt klaar!

Na het muur verven

Na het verven, hoef je alleen nog maar op te ruimen. Ruim de rollers op en giet de verf terug in de emmer. Wanneer de muur voldoende droog is, kun je het schilderstape verwijderen. Nu komt het zeil goed van pas: hier kun je namelijk het gebruikte tape op verzamelen om alles in een keer weg te gooien. Handig toch?

Veel plezier van je strak geschilderde muur!

Heb je nog vragen over het schilderen van een muur? Stel ze in een reactie onderaan dit blog en we beantwoorden hem graag voor je!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Grisel,

  Ja dat moet je eigenlijk altijd doen!

 • Grisel

  Monday 28 / 05 / 2018

  moeten de muren niet eerst afgewassen worden, voordat je gaat schilderen??

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »