van Verfwebwinkel

Geschreven door:

Shop online
25 Nov 2019 | buiten schilderen

Houtrot repareren en voorgoed stoppen. Zo doe je dat!

Veel mensen verkiezen nog altijd hout boven kunststof als het gaat om bijvoorbeeld deuren en kozijnen. Hout is een prachtig en natuurlijk materiaal én met de juiste behandeling ook erg duurzaam. Houtrot is echter een veelvoorkomende kwaal bij verouderd hout dat aan verschillende weersomstandigheden wordt blootgesteld. Houtrot wil je het liefst stoppen en repareren voordat het te laat is. Gelukkig kan je in de meeste gevallen houtrot repareren.

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel. Deze schimmel vreet aan het hout en kan grote scheuren en kraters veroorzaken. Houtrot verspreidt zich op den duur over het hout, waardoor het hout haar kracht verliest. In het ergste geval verspreidt houtrot zich over het grootste deel van het oppervlak en is vervanging noodzakelijk. Daarom wil je houtrot zo snel mogelijk repareren en voorgoed stoppen.

Goed om te weten is dat houtrot vooral ontstaat bij een luchtvochtigheid boven de 20% en een buitentemperatuur van 18 graden celsius of hoger. De zomers in Nederland zijn dus perfect voor de schimmel, maar ook voor andere kwalen waar je rekening mee moet houden bij buitenschilderwerk. Helaas voor de huiseigenaren, maar gelukkig kun je houtrot zelf repareren en stoppen.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Bovenstaande factoren spelen een grote rol bij het ontstaan van houtrot. Als je begint met schilderen van houtwerk buiten, is het belangrijk om tenminste één of twee lagen grondverf aan te brengen en vervolgens ook één of twee lagen buitenlak. Zeker hout dat te maken krijgt met veel vocht heeft een tweede laag grondverf nodig. Vergeet deze tweede laag niet licht op te schuren alvorens je gaat aflakken.

Houtrot repareren en stoppen

Heb je toch houtrot gevonden in het houtoppervlak? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te stoppen, zodat het met houtrot getroffen hout herstelt kan worden. Het rotte hout is vaak donkerder en zachter dan de rest van het hout. Dit rotte hout kun je uithakken met een krabber, zaag of wegfrezen. Zorg dat je al het rotte hout goed verwijdert, zodat de schimmel volledig weg is uit het hout. Om er zeker van te zijn dat al het rotte hout weg is raden we aan om enkele cm rondom de reparatieplek (het aangetaste hout) te verwijderen, zo weet je zeker dat er geen rottend hout overblijft wat na het reparatieproces opnieuw voor problemen kan zorgen.

Haal nu alle houtvezels van het hakwerk weg en schuur het oppervlak netjes op.

Houtrot behandelen na het weghalen van het rotte hout

Als het hout is ‘uitgehold’, moet het drogen. Vocht zorgt er namelijk voor dat houtrot zich weer snel verspreidt. Wanneer het droog genoeg is - onder de 18% houtvochtgehalte - kan je beginnen met het aanbrengen van een impregneermiddel, zoals RENOFIX. Dat doe je om er voor te zorgen dat het hout voortaan goed tegen vocht is afgedicht en beter hecht met het vulmiddel dat je later kunt gaan aanbrengen. 

Vaak zien we dat er niet goed gemeten wordt hoe vochtig het hout is of gaat men er onterecht vanuit dat het hout wel droog genoeg is. Met een vochtmeter kan je exact meten of het hout klaar is voor behandeling. Wij raden je het echt aan hier gebruik van te maken omdat het veel ellende in de toekomst kan besparen.

Na een uur of twee is het impregneermiddel opgedroogd, hierna kan je overgaan tot het aanbrengen van een vulmiddel, zoals bijvoorbeeld Polyfilla Pro lichtgewicht vulmiddel, een grote gaten vuller zoals Pro W370, of een van de andere speciale houtvulmiddellen van Polyfilla Pro.

Deze houtvulmiddelen tegen houtrot vormen een nieuwe laag in het hout. Bij het aanmaken van deze houtvulmiddelen moet je vaak twee componenten samenvoegen. Daarna dien je het houtvulmiddel direct in gebruik te nemen in verband met de snelle uithardtijd. Daarna laat je de gerepareerde plekken zes uur drogen en rusten.

Tot slot schuur je het gehele oppervlak op, zodat het houtvulmiddel naadloos overloopt op de bestaande stukken. Als er geen overgang meer te zien is, kun je beginnen met schilderen. Het houtwerk ziet er weer uit als nieuw!

Voor een volledige omschrijving, check deze video:

Houtrot reparatie middelen van Verfwebwinkel

Verfwebwinkel is dé online verfwinkel van Nederland. Wij staan altijd voor jou klaar en hebben antwoord op al jouw vragen over houtrot en houtrot preventie. Onze producten zijn speciaal geselecteerd voor een optimaal resultaat. Wil je meer weten? Neem contact met ons op voor alle mogelijke oplossingen tegen houtrot. 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »