Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
14 May 2019 | muur schilderen

Moet je een muur voorstrijken als je gaat schilderen?

Goed gereedschap is het halve werk! Maar voor je start met schilderen is het erg belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Dit doe je door voorstrijk te gebruiken. Voor een optimaal resultaat van de schilderklus is het voorstrijken van muren en de keuze van de juiste muurverf essentieel. Voorstrijk zorgt dat de muurverf gelijkmatig aangebracht kan worden op de muur zonder oneffenheden zoals strepen of kleurverschil.

Wanneer moet je een muur voorstrijken?

Wanneer je een muur gaat schilderen is het van belang om te checken of de ondergrond geen zuigende werking heeft en of vocht snel wordt opgenomen. Dit kun je testen door met een vochtige spons of plantenspuit de ondergrond nat te maken. Wanneer de ondergrond donkerder wordt, betekent dit dat hij vocht opneemt. Dan is de ondergrond dus zuigend. Zeker met sterk zuigende oppervlakken is het van belang een voorstrijk aan te brengen. 

Let op! Gebruik nooit voorstrijk verf op een muur die niet zuigt!

Ook poederende ondergronden hebben voorstrijk nodig. Op poederende ondergronden hecht namelijk geen verf. De verf laat dan weer los en dat moeten we niet hebben. Om te controleren of de ondergrond poedert, kun je er met een vochtige doek over de muur wrijven. Dit kun je het best doen met een doek die een andere kleur is dan de muur. Dan kan je goed zien of de muur afgeeft op de doek. Wanneer de muur inderdaad afgeeft op de doek, dan poedert de muur. Voorstrijk aanbrengen is dan een must!

Hiernaast is het belangrijk om gaatjes te vullen met muurvuller of plamuur. Tegenwoordig heb je ook lichtgewicht vulmiddelen. Dit vulmiddel zakt niet uit als het gat wat groter is en is ook super glad af te strijken! 

 

Hoe moet je voorstrijkmiddel aanbrengen?

Voorstrijk aanbrengen is een secuur klusje. Net als bij het verven van de muur is het goed om de vloer en de kozijnen af te plakken met afdekfolie en afplaktape. Ook is het aan te raden om schildershandschoenen te dragen, opgedroogde spetters van voorstrijk zijn namelijk moeilijk af te wassen.

Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit de roller geduwd en blijft het op de roller zitten, in plaats van erin. Voor plafonds kun je het best een roller op een verlengstok gebruiken. 

 

Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt?

De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar! Daarnaast is deze voorstrijk ook nog eens op kleur te bestellen bij Verfwebwinkel. Dit bespaar je meestal een laag muurverf of latex. WIl je weten wat de voordelen zijn van een muur voorstrijk op kleur? Lees dan dit blog. Kijk dus altijd even na hoeveel uur de desbetreffende voorstrijk overschilderbaar en/of droog is.

Breng pas na het voorstrijken muurverf of latex aan. Wanneer je op deze manier te werk gaat, is een fraai eindresultaat gegarandeerd!

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »