Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
09 Mar 2017 | Naturel

Muurverf achter het fornuis beschermen tegen vuil en vet

Moet je muurverf achter het fornuis beschermen tegen vet en vuil van de kookplaat of spoelbak? Ja, daar maak je het jezelf wel een stuk makkelijker mee. Als je namelijk geen extra beschermlaag over gewone muurverf aanbrengt, krijg je de keukenmuur minder makkelijk schoon. TRAE LYX heeft speciaal hiervoor nieuwe producten ontwikkeld: TRAE LYX Naturel Finish en TRAE LYX Mineral Finish. Lees alles over deze beschermlagen voor muren in dit blog!

Achterwand keuken verven

Het is tegenwoordig helemaal in om de muur achter de kookplaat of het fornuis alleen met muurverf te behandelen. De achterwand wordt dan dus niet meer betegeld of voorzien van een lelijke glasplaat, maar gewoon geschilderd.

De nadelen van muurverf achter het fornuis

Het nadeel van muurverf in de keuken ten opzichte van tegels en glas was altijd dat een muur minder goed schoon te maken was. Ook bleef muurverf achter het fornuis minder lang mooi dan tegels, glas of rvs bijvoorbeeld.

Keukenmuur beschermen met lak

Een oplossing om muurverf in de keuken te beschermen, is om de keukenmuur te beschermen met vernis, zoals SPS Protect muurvernis. SPS Protect Muurvernis is een tranparante vernis die niet vergeeld. Verkrijgbaar in mat of gloss. Hiermee maak je iedere muur in een handomdraai afwasbaar! SPS Protect Muurvernis is eenvoudig aan te brengen omdat het een 1 component product is. Je hoeft dus niets te mengen zoals met Trae-Lyx Naturel Finish.

 

Transparante coating voor de keukenmuur

Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale transparante coatings voor muren op de markt. Hierdoor hoef je muurverf achter het fornuis niet meer te beschermen met parketlak of blanke PU-lak. De oplossing voor de eerdergenoemde nadelen van muurverf achter het fornuis komt van Bichemie Coatings (de fabrikant van TRAE LYX). Zij hebben twee producten ontwikkeld die zich hier perfect voor lenen: TRAE LYX Naturel Finish en TRAE LYX Mineral Finish.

 

TRAE LYX Naturel Finish

TRAE LYX Naturel Finish is een onzichtbare matte vernis voor op gladde, niet-zuigende ondergronden die al geverfd zijn met muurverf of latex. Deze stevige vernis voor over muurverf legt een onzichtbare beschermlaag over je geschilderde muur. De vernis is watergedragen, oplosmiddelvrij en bestaat uit een 2-componenten toplaag op polyurethaanbasis. De verharder en de Natural Finish basis vormen samen een supersterke toplaag over je muurverf. Precies wat je nodig hebt om je muurverf achter het fornuis te beschermen. TRAE LYX Naturel Finish is ook te gebruiken als ultramatte afwerklaag voor wanden in een donkere kleur zónder een witte waas achter te laten.

 

In onderstaande video vertelt collega Robin meer over de TRAE LYX Natural Finish en hoe je deze aanbrengt op de keukenmuur.

Betonlook waterafstotend maken met TRAE LYX Mineral Finish

Naast TRAE LYX Naturel Finish is er ook TRAE LYX Mineral Finish. Mineral Finish is beter geschikt als afwerklaag van minerale ondergronden, zoals kaal beton of stucwerk. Maar ook voor andere zuigende ondergronden als betonciré, betonlook, betonstuc, tadelakt, cachemire beton en cementdekvloeren is Mineral Finish de beste keuze. Deze vernis is tevens te gebruiken als sealer voor betonnen vloeren. Van onbehandeld beton blijft altijd stof afkomen, maar met TRAE LYX Mineral Finish is dit verleden tijd. Zo kun je dus ook deze ondergronden afneembaar en reinigbaar maken.

 

TRAE LYX Naturel Finish of TRAE LYX Mineral Finish

Zowel TRAE LYX Natural Finish als Mineral Finish kunnen dus op de keukenmuur worden gebruikt om deze te beschermen tegen vocht en vuil. Afhankelijk van de structuur en zuiging van de muur kies je voor de ene of de andere vernis. Twijfel je welk product voor jou het beste is? Stel je vraag dan in een reactie onder ons blog en we antwoorden zo snel mogelijk! Je kunt natuurlijk ook altijd even rechtstreeks contact met ons opnemen. Onze contactgegevens vind je hier.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Hoi Tony,

  Dit product kan ook achter het fornuis worden gebruikt.

  Succes gewenst!

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Hoi Mirjam,

  Je zou dit het beste kunnen testen op de muur, wij hebben hier geen ervaring mee.

  Succes gewenst!

 • Brieven Tony

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Is deze vernis bestand tegen de hitte van mijn kookplaat er is ongeveer 4cm tussen de kookplaat en de muur

 • Brieven Tony

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Is deze vernis bestand tegen de hitte van mijn kookplaat er is ongeveer 4cm tussen de kookplaat en de muur

 • mirjam

  Thursday 09 / 03 / 2017

  we verven de achterwand van de keuken met een metallic muurverf. Is deze vernis dan geschikt? De muur moet wel glanzend blijven.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Jan,

  Ongeveer 2 uur nadat je deze hebt aangemaakt.

 • Jan Meesters

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Goeie video. Hoe lang kun je aangemaakte Naturel Finish bewaren?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Ariane,

  Ja dat kan maar dan moet je wel de gele tape van Kip gebruiken, de 3308:

  https://www.verfwebwinkel.nl/kip-3308-fineline-gold-tape.html

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Joop,

  Ja dat is geen probleem!

 • Joop

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Als je eenmaal TRAE LYX Mineral Finish hebt aangebracht, is deze later dan wel weer overschilderbaar om bijvoorbeeld een andere kleur op de muur aan te brengen?

 • Arianne

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Kan ik voor het aanbrengen van een tweede laag (6 uur na de eerste laag) de afplaktape laten zitten? Of kan ik die beter na de eerste laag verwijderen en voor de tweede laag opnieuw tape aanbrengen?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ben,

  De verwerkingstijd van de Trae Lyx Naturel Finish is 2-3 uur.
  Je kunt een tweede laag aanbrengen na 5-6 uur. Het product moet in een keer verwerkt worden. Dit houdt in dat je twee blikken nodig hebt om 2 lagen aan te brengen.
  Om het basisproduct en de verharder te halveren is op eigen risico. Dit kans is wel groter dat het product niet voldoende droogt.

 • Ben van Sunten

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Als je de Finish hebt aangemaakt, kun je dan het open blik bewaren om de tweede laag aan te brengen?
  Het betreft de TRAE LYX Naturel Finish.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Wendy,

  Je kunt hiervoor de Trae Lyx Naturel Finish gebruiken. Wel adviseren we 2 lagen aan te brengen. Wel moet het product in een keer verwerkt worden. Met 750 ml doe je ongeveer 8-10m2.
  Succes met de klus!

 • Wendy

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hallo, ik wil het gebruiken voor een op kleur gespackte muur van 9 m2 in de keuken. Welke kan ik het beste kiezen?
  En hoeveel heb ik nodig?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Maarten,

  Het is een transparante matte coating die niet opvalt als de gehele muur wordt behandeld. Is het een muur waar het daglicht opvalt, zie je wel een licht verschil tussen de coating en het deel dat niet behandeld is.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Deze is overschilderbaar na 5-6 uur.

  Succes met de klus!

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ronnie,

  Dan adviseer ik je de Trae-Lyx Mineral Finish. Deze is speciaal voor minerale ondergronden, zoals bijvoorbeeld stuc.
  Voor een optimaal resultaat wordt wel geadviseerd om eerst 1 laag Trae-Lyx Mineral Grondlak aan te brengen.

  Succes met de klus!

 • Ronnie Peeters

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Welke van de twee is het beste voor glad stucwerk?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Maria,

  Het is een transparante coating die niet opvalt als de gehele muur wordt behandeld.
  Echter als een gedeelte van de muur wordt gedaan, zal in het daglicht een licht verschil zijn.
  Je kunt eventueel als alternatief een goede afwasbare muurverf nemen, waarbij de vlekken makkelijk af te nemen zijn, zoals bijvoorbeeld de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.
  https://www.verfwebwinkel.nl/sikkens-alphacryl-pure-mat-sf.html


 • Maria

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Wij hebben net de muren van onze kamer geschilderd in de kleur Ral 9010. Maar....., wij hebben ook een hond die een mand heeft vlak bij de muur. Natuurlijk geeft dit zo af en toe wat plekken op de muur en zeker als hij na een wandeling in de regen, nog een beetje nat is.
  Nu zou ik graag een vlak met deze vernis willen schilderen, zodat ik het kan afsoppen als het vuil wordt.
  Mijn vraag is, of je, ondanks dat de vernis transparant en mat is, hoe erg je kan zien dat daar lak op zit? De hele muur daar mee schilderen is niet de bedoeling.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Tom,

  Om de zuiging van de ondergrond op te heffen, kan je eerst een watergedragen voorstrijk aanbrengen, zoals bijvoorbeeld de Mathys Paracem Deco Primer. Vervolgens 1-2 lagen muurverf aanbrengen en dan met de Trae Lyx Naturel Finish 2 lagen afwerken.

  Succes ermee!

 • Tom

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Wij gaan gyproc platen gebruiken voor onze achterwand van de keuken. Deze willen we uiteraard voorzien van een laag verf en dan afmaken met een vernis. Is dit mogelijk?

 • Maarten

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Ik ga de keuken opnieuw schilderen. Als ik alleen de splash zone en verdere delen van de muur die vuil gevoelig zijn met Natural Finish behandel, zie ik dan een verschil met de overige muurdelen waar gewoon schrobvaste verf opzit?

 • Lisa

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hoe snel kun je een tweede laag Trae-Lyx Naturel Finish aanbrengen? Met andere woorden, hoe snel is het overschilderbaar?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Mark,

  Je kunt de Trae-Lyx Naturel Finish over een laag muurverf zetten. Ik zou 2 lagen adviseren voor een goede laagdikte. Wacht 14 dagen na het schilderen van de muurverf en breng daarna de Trae-Lyx Naturel Finish aan.
  Succes ermee.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Hendrina,

  Dit product is niet geschikt ter bescherming van vliesbehang.
  Helaas hebben wij geen alternatief product hiervoor.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Katja,

  Voor een beter dekkend resultaat is het verstandig om 2 lagen aan te brengen.
  Trae Lyx Naturel Finish heeft het verbruik 10-12 m² per liter per laag. Deze beschermt de muurverf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/trae-lyx-naturel-finish.html

  Voor de bescherming van minerale ondergronden gebruik je de Trae Lyx Mineral Finish 2K, en deze heeft een verbruik 8 -10M² per laag.
  https://www.verfwebwinkel.nl/trae-lyx-mineral-finish-2k.html

  Succes met de klus!

 • Katja

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hoe veel oppervlakte kan ik doen met 0,75l? En heb ik 2 blikken nodig gezien er 2 lagen moeten worden gedaan?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Marianne,

  Bedankt voor je reactie.
  Je kunt het product alleen in een keer aanmaken en verwerken.

  Succes ermee!

 • Hendrina Kint

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Kun je op vliesbehang ook een sealer zetten?

 • Mark Nouwens

  Thursday 09 / 03 / 2017

  In onze nieuwe keuken de wanden glad laten stucen, behandeld met voorstrijk en voorzien van een laag muurlatex. Welke lak kan ik nu het beste gebruiken? En hoe lang moet de latex droog zijn voor verwerking van de lak?

 • Marianne

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Ik wil het bij mij en mijn zoon gebruiken, maar hier zou enkele dag tijd tussen zitten.
  Ik begrijp uit filmpje dat het in een keer aangemaakt moet worden, in hoeveel tijd moet ik het dan verwerken ?
  Kan ik het niet halveren door bv in een jampotje de verharder te schenken en dit bv ook met de rest halveren, zodat ik het 2x kan gebruiken?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Kristel,

  Bedankt voor je reactie.
  Ja de Trae lyx Naturel Finish kan je hiervoor gebruiken. Ik zou wel 2 lagen aanbrengen en zorg dat alles wat niet behandeld moet worden, afgedekt is.

  Succes met de klus!

 • Kristel

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hoi!
  Op onze muur naast het fornuis komen steeds vetspetters, we hebben de muur inmiddels al vele malen geverfd.
  Echter gebeurd het telkens weer.
  Helpt Trae-Lyx Naturel Finish hier tegen of is er een ander product wat de vetspetters tegenhoudt?
  Gr Kristel

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Stefan,

  Je kunt het beste de Trae Lyx Natural Finish gebruiken op een ondergrond die behandeld is met muurverf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/trae-lyx-naturel.html

  Succes met de klus!

 • Stefan

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hallo, hoe zit dat met Renovlies waar wel over heen gesausd is, is één vd twee producten geschikt?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Sandor,

  Ja, dit kan zeker. Zorg dat je eerst goed ontvet met Universol of St. Marc en daarna lichtjes de muur opschuurt en goed afstoft. Daarna kan je een nieuwe verflaag aanbrengen en afwerken met de Trae Lyx Naturel Finish.

  Succes!

 • Sandor

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Wij hebben trae-lyx naturel finish aangebracht, maar willen graag de wand opnieuw texen en vervolgens weer een trae-lyx naturel finish aanbrengen. Is dit mogelijk? Of zijn hiervoor bepaalde instructies.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Jantine,

  Ja klopt, de beste manier is eerst een laag muurverf aanbrengen en afwerken met een vernislaag.
  Er zijn reinigbare muurverven, maar deze zijn kwalitatief minder dan als je een vernislaag over een latex verflaag doet.

  Succes!

 • Jantine Marian Keizer

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hi! Ik heb nu een gestucte achterwand in mijn nieuwe keuken. Klopt het dat ik deze eerst in de gewenste kleur moet verven alvorens ik er een laag vernis op strijk? Bestaat er geen 2-in-1 product? Een (witte) verf en vernis in één verf? Mvg, Marian

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Sharon,

  Voor stucwerk kan je het beste de Trae Lyx Mineral Finish gebruiken.

  Succes ermee!

 • Sharon

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hallo! Wij hebben Stucwerk met een fijne korrel. Kan ik de wand dan bewerken met dit materiaal? Gr. Sharon

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Rene,

  Dit is 10 m2.

  Succes!

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Maren,

  Voor kalkverf kun je de gewone nemen:
  https://www.verfwebwinkel.nl/trae-lyx-naturel-finish.html

  Succes met de klus!

 • René van den brenk

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Hoe groot oppervlakte doe je met een blik van 2,5 liter?

 • Maren

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Goedemiddag, wij hebben kalkverf op de muur. Welke laag is dan geschikter, de mineral of de gewone?
  Alvast bedankt!

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Marloes,

  Bedankt voor je reactie. Ik denk dat je beter de Mineral Finish kunt gebruiken. Wat voor soort aanrechtblad is het?

 • Marloes

  Thursday 09 / 03 / 2017

  Goedemiddag,

  Ik heb de Trae lux natural finish gekocht en wil er mijn aanrechtblad mee aflakken. Kan dat?? Dit werd mij zo aangeraden in de verf winkel

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hallo Marie-josé,

  Dat zou ook moeten kunnen met deze Trae-Lyx Naturel Finish. Echter is het wel raadzaam dit eerst te testen. Ik neem aan dat de acrylverf die je hebt gebruikt wel watervast is??

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »