Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
13 Feb 2017 | Owatrol olie

Rustol Owatrol Olie wat kun je er eigenlijk niet mee?

Rustol Owatrol Olie is een multifunctioneel product. Het wordt voornamelijk gebruikt door watersporters en oldtimer liefhebbers voor het bestrijden van roest. Roest ligt namelijk altijd op de loer bij een boot of oude auto. Wanneer je het oppervlak insmeert met Rustol Owatrol Olie stopt het oxidatieproces. De olie dringt namelijk door tot het gezonde metaal. De olie is zowel in een blik, als in een spuitbus te verkrijgen. Handig voor de moeilijk bereikbare plaatsen! Owatrol Olie is zeker geen Haarlemmerolie, maar je kunt er wel veel meer mee dan alleen roest bestrijden!

Rustol Owatrol Olie heeft een uitstekende hechting op ferro- en non-ferrometalen, maar ook op verzinkte oppervlakken en (kaal) hout. Als de olie aanbrengt op onbehandeld metaal geeft dat geen verkleuring aan het oppervlak, maar conserveert het juist gelijk het metaal. Hierdoor is verdere oxidatie niet mogelijk. Owatrol Olie wordt veel gebruikt bij kunstwerken of objecten binnen- of buitenshuis.

 

Rustol Owatrol Olie als…

…penetrerend antiroestmiddel

Owatrol Olie is een penetrerend antiroestmiddel dat het meest effectief is op (licht) verroeste ondergronden. De olie gebruikt de roest als pigment om een beschermlaag tegen roest te vormen. Het is echter ook geschikt voor gebruik op nog niet verroeste ondergronden. Zo gaat een lasnaad niet roesten als je deze na het lassen gelijk insmeert met Rustol Owatrol Olie. Nadat de lasnaad is afgekoeld, smeer je er met een kwastje een beetje olie op. Laat het even intrekken en drogen, zodat er geen roest op de lasnaad meer kan ontstaan. De olie werkt bovendien isolerend op metalen ondergronden.

…hechtlaag voor verf

Rustol Owatrol Olie is bedoeld voor gebruik op (sterk) verroeste oppervlakken en kan rechtstreeks worden aangebracht op roestlagen die niet los zitten. De olie hecht echter op alle ondergronden. Dus niet alleen op (non-)ferrometalen, maar ook op aluminium, glas, zink, hout en verzinkte oppervlakken. Wanneer je Rustol Owatrol Olie gebruikt op hout, werkt hij als houtimpregnatie. De olie dingt namelijk diep in het hout door, waardoor het hout waterafstotend wordt.

De olie is bestand tegen temperaturen tot 175 °C. Wanneer je Rustol Owatrol aanbrengt, blijft de ondergrond gewoon zichtbaar. Hij versterkt echter wel de hechting van het oppervlak. Het vormt daarmee de ideale basis voor primers of andere afwerklagen.

…additief (verdunner) voor verf

Het is ook mogelijk om Rustol Owatrol Olie te gebruiken om verf roestwerend of beter verwerkbaar te maken. Houd voor het creëren van roestwerende verf de verhouding 25% Rustol Owatrol en 75% alkydverf aan. Om verf gemakkelijker te kunnen verwerken en uit te strijken kun je 5% Rustol Owatrol toevoegen. Hierdoor verbetert de viscositeit van de verf, zodat je hem ook bij wisselvalliger weer (warmte, kou of wind) kunt toepassen. Je gebruikt de olie dan als thinner, dus die hoef je niet meer toe te voegen. Ook verhoogt de olie de dekkracht van de verf. Oftewel: je kunt eigenlijk bijna alles met Rustol Owatrol Olie!

Rustol Owatrol Olie anti-roestRustol Owatrol olie sierhekwerkOwatrol Olie voor metaal

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Alex,

  De Owatrol Olie is inderdaad een antiroestmiddel. De laag droogt transparant zijdeglans op. Voor een mat uiterlijk kan je Owatrol Oxid Vernis Mat gebruiken.
  Eerst de walshuid met een staalborstel verwijderen. Ontvetten met thinner en vervolgens een laag Owatrol olie aanbrengen, laten drogen. Daarna afwerken met de Owatrol Oxid Vernis Mat.

  https://www.verfwebwinkel.nl/owatrol-oxid-vernis-mat.html

 • Alex

  Monday 13 / 02 / 2017

  Hallo,
  Voor in het interieur wil ik onbehandeld staal gebruiken, is dit middel er geschikt voor om roesten tegen te gaan en originele staalkleur (mat) te behouden?
  En hoe verwerk je het? Groet,

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Philippe,

  We zijn niet gespecialiseerd in de watersport branche en kunnen hiervoor geen bijpassend verfadvies geven.

 • Philippe

  Monday 13 / 02 / 2017

  Goededag,

  Kan Owatrol gebruikt worden voor het beschermen van een gietijzeren kiel?
  Dwz eerst alle roest of zoveel mogelijk wegschuren en de kiel dan volledig insmeren met het product ter voorkoming van verdere roestvorming ?
  Kan het dienen als onderlaag voor primers zoals primocon ?

  Bedankt

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Nick,

  Bedankt voor je reactie.
  Owatrol olie is bestemd tot maximaal 175 graden.
  Je kunt beter een hittebestendige lak gebruiken, bijvoorbeeld van Rust-Oleum Hard Hat hittebestendig. De ondergrond goed reinigen, opschuren en stofvrij maken, voordat je begint met het aanbrengen van de coating. Dit product biedt bescherming tot een droogte van 750 graden en is verkrijgbaar in aluminium en zwart.
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-hard-hat-hittebestendig.html?id=48032694&quantity=1

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Willems,

  Bedankt voor je reactie.

  Ter bescherming kan je de Rust-Oleum Hittebestendige lak in aluminium kleur gebruiken.
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-hittebestendige-lak.html?id=48026814&quantity=1

 • Willems

  Monday 13 / 02 / 2017

  Welk product kan ik het beste op een aluminium buis waar het koelwater van een auto doorheen loopt gebruiken om het aluminium te beschermen tegen corrosie. Het dient dus hittebestendig te zijn.

 • Nick

  Monday 13 / 02 / 2017

  Kan Owatrol ook worden gebruikt op verroeste uitlaat van auto om het roestproces te stoppen?
  Wat zijn de eventuele gevolgen, aangezien de uitlaat natuurlijk heet wordt

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ronald,

  Bedankt voor je reactie.
  Ja dit klopt. Je kunt de Owatrol Olie gebruiken op metalen ondergronden.

  Succes ermee!

 • Redering

  Monday 13 / 02 / 2017

  Goede morgen,
  Het betreft een vraag over Owatrol verf-toevoegingsmiddel, dit middel heeft mij zijn goede diensten bewezen, mijn vraag is alleen, kan ik dit middel ook op verwarmingsbuizen in de kruipkelder gebruiken?
  Ik hoop dat u hier een antwoord op kunt geven.

  Met vriendelijke groet,
  Ronald Redering.

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »