Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
01 Feb 2017 | hoe moet ik verven?

Schilder tips om te verven zoals de schilder schildert...

Professioneel eindresultaat. Met deze schilder tips lukt dat!!

Als je zelf aan het schilderen gaat in je huis, wil je natuurlijk een eindresultaat als een ervaren meesterschilder. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
In deze blogpost beperken we ons tot de schilder tips om een professioneel eindresultaat te krijgen op je houtwerk zoals bv trap, deuren en kozijnen

 Klik hier voor de schilder tips voor een topresultaat op je muren en plafonds

1. Verdiep je in het materiaal en de verf die je wil gaan gebruiken.

Misschien nog wel belangrijker dan bij het schilderen van muren en plafonds is goed materiaal. Ook is het belangrijk om de haarsoort van je kwast aan te passen aan de soort verf die je wilt gebruiken.
Een goede kwast of roller draagt bij aan een mooi eindresultaat. Het is bv zonde om een prachtige hoogglans lak te hebben geschilderd op je trap en dan om de haverklap een kwasthaar eruit moet plukken of ziet zitten omdat je hebt bezuinigd op je materiaal.
Ditzelfde geldt voor schuurpapier. Als het papier vol zit of niet meer “vanzelf” schuurt is het verstandig een nieuw stukje of velletje te pakken. Om een spiegelglad resultaat te krijgen schuur je vlakke delen altijd met een schuurkurk of blokje.

 

2. Bekijk je ondergrond vooraf goed om verrassingen te voorkomen.

Bekijk je ondergrond goed, inspecteer op houtrot, beschadigingen en loszittende verf. Kom je houtrot tegen behandel het dan in deze 7 simpele stappen.

3. Verwijder loszittende verf, ontvet je ondergrond en werk oneffenheden bij met de juiste plamuur.

Verwijder loszittende delen en ontvet alles met st. Marc of Universol. Je kunt ook een scheut ammoniak in een emmer water doen om te ontvetten maar omdat ammoniak een nogal hinderlijke geur heeft, adviseren we st. Marc of de ammoniakvervanger Universol. Vervolgens ga je pas schuren. Waarom dat je eerst ontvet en dan pas schuurt lees je hier

 

4. Vul alle gaatjes en kiertjes

Oneffenheden en beschadigingen plamuur je met een geschikt product. Let op:  als je voor een transparante afwerking kiest (vernis, blanke lak of parketlak) let dan op de kleur van je vulmiddel.
Grote oneffenheden werk je bij met een 2 componenten plamuur en kleine krasjes en beschadigingen maak je onzichtbaar met botermalse lakplamuur of kneedbaar hout.
Kit evt. naden met een overschilderbare acryllaatkit, Breng deze netjes en strak aan want het aanbrengen is meteen je eindresultaat. Kit kan niet meer geschuurd of bijgewerkt worden als hij eenmaal droog is.
Nadat je plamuur droog is dienen alle reparatieplekjes geschuurd te worden om eilandvorming te voorkomen. Gebruik hiervoor niet te grof schuurpapier (korrel P150 is prima) omdat je anders krassen krijgt in je ondergrond die misschien wel zichtbaar blijven.

 

5. Gronden

Alleen kaal hout of geplamuurde plekken dienen in de grondverf gezet te worden. Ben je bezig met onderhoudswerk? Dan volstaat het plaatselijk gronden van de reparatieplekken.
Kies voor een grondverf op kleur om een zo goed mogelijke dekking te creëren met je aflaklaag. Mochten er evt. beschadigingen komen in je eindlaag vallen deze ook minder op.
Zorg wel voor een egale laag (grond desnoods het gehele oppervlak)

Mocht je overstappen van verfsysteem, dus van terpentinegedragen verf naar watergedragen of andersom dan kan het mogelijk zijn dat je een hechtprimer moet gebruiken. Informeer bij je verfleverancier wat het beste is voor jou ondergrond en wensen.

Licht schuren met fijn schuurpapier en stofvrij maken voordat je met de eindlaag aan de gang gaat.

6. Eindafwerking

Roer de verf goed door voor een egale glans en egale kleur. Schud de verf over in een verfbakje of strijkvaatje.

Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.

Verdeel in je hoofd het oppervlak in vlakken en werk vlak voor vlak van boven naar beneden.
Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de ‘vlakke’ delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven. Ga verder met vlak 2 en zorg ervoor dat je nat in nat werkt. Bewerk vlak 2 hetzelfde als vlak 1.
Werk zo het volledige oppervlak af en strijk dan nog 1 keer alles af door in dezelfde richting te kwasten of rollen. Rol de laatste keer alles naar dezelfde kant af zodat je geen verschil krijgt bij strijklicht.

Let op: je hoeft geen extra verf in je kwast of roller te doen hiervoor.

Zorg voor voldoende laagdikte, zeker bij watergedragen verf om een mooie vloeiing te creëren, maar let op voor zakkers!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Heey Chris,

  Als je de deur schildert en hij raakt het kozijn verder niet, kun je het wel dicht doen maar dan droogt de verf niet goed omdat er geen lucht bij de verf kan.
  Hierdoor zal hij dus langer nat blijven.
  Maar een goede optie is als bijvoorbeeld de voordeur schildert, een wig onder deur te plaatsen waardoor hij niet verder open kan.
  Bij een naar buiten draaiende deur kun je niet veel doen kwa veiligheid.

  Als je deuren gaat schilderen doe je dit altijd in de ochtend om er voor te zorgen dat ze lang genoeg drogen voordat ze 's avonds dicht gaan en je bent heel de dag nog aan het werk rond het huis dus hierdoor moet het geen gevaar vormen voor de veiligheid.

  Ik hoop dat het je geholpen heeft! -Robin :)

 • Chris kooiman

  Wednesday 01 / 02 / 2017

  Ik heb zojuist wat instructiefilmpjes over het schilderen van deuren gekeken. Tot mijn grote frustratie is er 1 ding waar totaal geen aandacht aan besteed wordt en dat brengt nogal wat problemen met zich mee.

  Als je de bovenkant, onderkant, zijkanten en de gedeeltes die in de kozein vallen geschilderd hebt, mag de deur dan gesloten worden of moet deze open blijven tijdens de droogtijd?

  Even ter informatie: er lopen hier veel verdachte personen rond dus die deur moet ten aller tijden dicht kunnen.

  Hoe los je dit op?

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »