Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
28 Feb 2019 | Betonverf

Tegels verven met betonverf of muurverf is geen probleem

Zin om de badkamer, wc of keuken een nieuwe uitstraling te geven, maar geen zin om de tegels te vervangen? Een goedkoop alternatief is om de tegels te verven. Hier heb je niet per se speciale tegelverf voor nodig. Dit kan prima met betonverf of muurverf, mits je de juiste stappen volgt.

Laatst heb ik de tegels in de bijkeuken geverfd. De stappen die ik toen heb doorlopen, heb ik vastgelegd in onderstaand stappenplan. Volg deze stappen om ook de tegels in jouw woning er weer als nieuw uit te laten zien!

Stap 1: Tegels afplakken met gele afplaktape

Voordat je gaat verven met tegelverf of betonverf is het belangrijk om de rondom de tegels af te plakken. Het afplakken is vaak de meest tijdrovende klus, maar is voor een mooi eindresultaat wel cruciaal om goed te doen.

Gebruik gele afplaktape voor het maken van strakke lijnen. Deze tape is op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Een ander voordeel van gele afplaktake is dat hij geen lijmresten achterlaat.

Gebruik afdekmaterialen op de vloer, muur en meubels. Het zou zonde zijn als er verfspetters komen op de vloer, muren of meubels die niet geschilderd moeten worden.

 

Stap 2: Tegels ontvetten met Universol

Vervolgens begin je met het ontvetten van de tegels. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Universol gebruiken. Universol is uitermate geschikt voor het ontvetten en antistatisch maken van ondergronden voordat deze worden geschilderd. Nawassen is niet nodig. Je kan direct beginnen met schilderen.

 

Stap 3: Tegels opruwen en repareren

Je kunt tegels beter niet schuren, omdat de kans groot is dat je de tegels met schuurpapier bekrast.

Om diepe krassen te voorkomen, kun je de tegels beter opruwen met een Scotch Brite. Hiermee maak je de tegels ruw genoeg voor een goede hechting van de primer.

Voordat je verder gaat, is het van belang om eventuele gaten in de tegels of voegen te repareren. Ik heb hiervoor de epoxy vuller van Alabastine gebruikt. Dit 2-componentenvulmiddel krimpt nagenoeg niet en wordt keihard.

 

Stap 4: Breng een goede primer aan

Na het ontvetten en opruwen, breng je een primer aan. Het is belangrijk om een goede primer te gebruiken voordat je tegels gaat verven met beton- of tegelverf. Wanneer je geglazuurde tegels gaat schilderen, is dat zelfs extra belangrijk.

Er zijn verschillende soorten en merken op de markt, maar een 2-componentenprimer is de beste optie. De twee componenten zorgen namelijk voor een betere hechting. Bij een 2-componentenproduct moet je de twee componenten (A en B) met elkaar mengen voordat je de tegels gaat verven.

Ik heb zelf de 2-componentenprimer van Rust-Oleum gebruikt: de 3333 primer. Het is belangrijk dat je de primer niet te dik aanbrengt, maar juist met een hele dunne laag. Het liefst zo dun dat je de tegels er nog doorheen kunt zien. Laat de primer vervolgens goed drogen.

Wil je toch een gewone primer met slechts 1 component gebruiken? Dan is bijvoorbeeld de Zinsser 123 Bullseye of Pegalink van Mathys een goede optie. Werk deze af met een goed reinigbare muurverf, zoals de Sikkens Alpha Rezisto of Sigmapearl Clean Matt voor het beste resultaat.

Stap 5: Tegels verven met betonverf of muurverf

Nadat de primer goed opgedroogd is, kun je de tegels verven met betonverf of muurverf.

Ik heb gekozen voor een harde betonverf van het merk Rust-Oleum: de Epoxy Shield Maxx. Deze betonverf is echter in een beperkt aantal kleuren leverbaar.

Is deze coating niet verkrijgbaar in de kleur die je zoekt? Kies dan voor de Rust-O-Thane 9200. Deze coating is namelijk in alle kleuren leverbaar.

Epoxy Shield Maxx en Rust-O-Thane 9200 van Rust-Oleum worden meestal gebruikt voor betonnen vloeren, maar ze zijn ook zeer geschikt om vloertegels of wandtegels mee te verven.

Rust-O-Thane 9200 is makkelijk te verwerken, mits je weet wat je doet. Mijn collega Robin geeft in onderstaande video een aantal tips voor het verwerken van deze coating:

Klaar met de betonverf of tegelverf?

Breng dan eventueel nog een tweede of derde verflaag aan voor extra dekking of geniet van je nieuwe badkamer, toilet of keuken!

Tip! Wil je vloertegels verven? Voeg dan een beetje antislip aan de betonverf of tegelverf toe. Dat maakt de vloer minder glad, waardoor je niet zo snel uitglijd.

 

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ros,

  Een goede 2-componenten watergedragen vernis is de Rust-Oleum Polycoat 2K Heavy Duty Vernis. Deze is verkrijgbaar in mat en hoogglans.
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-polycoat-2k-heavy-duty-vernis.html

 • Ros

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Hoi,

  Mijn tegels in de keuken zijn geschilderd.
  Is er nog een specifieke transparante coating/lak die je er overheen kan doen voor extra kwaliteit?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Anouk,

  Er is een verfsysteem hiervoor, echter moet er geen overtollig water blijven liggen op de vloer. Goed ontvetten en opschuren met een Scotch Brite. 1 laag Rust-Oleum 3333 hechtprimer aanbrengen en vervolgens aflakken 1-2 lagen met Rust-Oleum Rust-O-Thane 9200 polyurethaan coating.
  Succes met de klus!

 • Anouk

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Goedemorgen,

  Wij gaan over enkele maanden verhuizen naar een nieuwe woning waar we de badkamervloer en toiletvloer willen schilderen. Dit zijn van die standaard witte tegels met zwarte voegen. Moet ik ergens rekening mee houden, omdat het een natte ruimte is? We hebben alleen een bad en toilet in deze ruimte. Dus geen inloopdouche o.i.d.

  Alvast bedankt

  P.s. Is daar wellicht ook een stappenplan van?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Miranda,

  Bedankt voor je reactie.
  Het is de bedoeling om de voegen bij te werken met een dunne laag. De voegen volledig dicht plamuren heeft geen nut, doordat er spanning op de tegels komt. Als gevolg kunnen er scheurtjes ontstaan.

  Succes met de klus.

 • Miranda

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Wat ik uit de beschreven werkwijze niet helemaal kan opmaken: worden bij het vullen van de voegen met epoxy de voegen “licht ingesmeerd”, of is het echt de bedoeling ze helemaal onzichtbaar “dicht” te “plamuren”?
  Blijven ze in het laatste geval dan ook onzichtbaar in het eindresultaat?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Femke,

  Je kunt over de voegen schilderen.
  Bij de randen van de tegels zou ik alles afplakken, zodat het een strak resultaat geeft.

 • Femke

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Misschien een suffe vraag maar wat doe je met alle voegen?
  Schilder je daar over heen of plak je die op de een of andere manier af?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Dennis,

  Bedankt voor je reactie. Je kunt zeker de vloer van de keuken schilderen.
  Allereerst goed ontvetten en daarna schuren met een Scotch Brite. Met een schuurmachine is de kans op krassen groter.

  Succes ermee!

 • Dennis

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Kan ik onze tegelvloer in de keuken ook verven? Het zijn van die gladde (geglasuurde?) tegels. Ik heb wel eens begrepen dat deze met een excentrische schuurmachine met korrel p220 geschuurd moeten worden? Of kan dit ook met die Scotch Brite?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Nicole,

  Dit product is niet te gebruiken voor waterbestendige ruimten, zoals een douchevloer.

 • Nicole

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Is deze methode ook te gebruiken op een getegelde douchevloer? Is het noodzakelijk om alle voegen weg te werken met de opvuller?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Arian,

  Bedankt voor je reactie. Waarschijnlijk kan dit wel, zou je ons fotos kunnen mailen van de betreffende vensterbanken? Dan kunnen we het beter beoordelen. Heb je wel eens een polish op het natuursteen gesmeerd?

  Ik zie je mail wel verschijnen: [email protected]

 • Arian

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Wij hebben vensterbanken van natuursteen, ik weet niet exact wat voor steen het is. Zou ik met deze methode de vensterbanken kunnen verven?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Patricia,

  Ja dat zou opzich wel kunnen echter het verbruik op een grindvloer zal schrikbarend hoog zijn.

 • Patricia

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Zou ik mijn siergrindvloer ook op deze manier kunnen verven?
  Groeten Patricia

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Nicoline,

  De vloer van de douche zou ik hier mee niet schilderen.

 • Nicoline Kuijper

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Een vraag mijn dochter heeft een huisje gekocht
  Maar de badkamer kleur is echt vreselijk het gaat vooral om de douche vloer ze heb en wil geen douche bak is die te verven

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Manouk,

  Ja dat kan zeker!

 • Manouk

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Is het ook mogelijk om op deze manier vloertegels in de woonkamer te verven?
  Vriendelijk bedankt.

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Janita,

  Als je de tegels wilt schilderen dan kan dat natuurlijk met de uitleg in het bovenstaande blog.
  Dit is de beste manier waarop je verf zal blijven zitten en we hebben hier zelf al veel goede ervaringen mee.

  Veel succes met de klus!

 • Janita

  Thursday 28 / 02 / 2019

  De vensterbanken in de slaapkamers bestaan uit ouderwetse grijze tegels. Ik zou deze graag mooi wit en glad willen krijgen. Zou ik de voegen kunnen wegwerken met allesvuller van Alabastine en dan gewone lakverf erover, of blijft dit ruw ipv glad?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Marja,

  Bedankt voor je opmerking. De gebruikte verf in dit artikel is zeker geschikt om te gebruiken rondom een gashaard.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Mar,

  Bedankt voor je reactie. Er is ontzettend veel keuze in kleur. Je kunt iedere kleur bestellen die je maar wilt.

  Deze primer is speciaal voor tegels. Eerst ontvetten en daarna kun je deze primer aanbrengen:

  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-3333.html

  Daarna kun je deze aflak aanbrengen ( in iedere kleur te bestellen die je maar wilt)

  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-rust-o-thane-9200.html

 • Marja

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Beste Robin,
  graag zou ik van u willen weten of je geglazuurde tegels die rondom een open gashaard liggen en dus warm worden op dezelfde manier kan schilderen zoals u beschreven heeft.
  mvg Marja

 • Mar

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Hallo

  Ik wil graag beton/tegels schilderen maar het liefs met 2 componenten verf, zou fijn zijn als er wat meer kleur keuze is om uit te kiezen. welk verf kan ik het beste uit kiezen? is er ook 1 component verf wat goed doet op beton en tegels met meer kleur aanbod! hoe dat het beste aan te brengen?

  wacht op u antwoord.


  Met vriendelijke groet  Mar Post

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Willem,

  Als de kit nog goed hecht en geen gebreken vertoont kun je deze gewoon overschilderen, behalve met siliconenkit.
  Met siliconenkit of onthechtende kit moet je dit verwijderen en na het primeren opnieuw afkitten.

  Ik hoop je hier voldoende mee geholpen te hebben! -Robin

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Koosje,

  Bedankt voor je vraag.
  De tegels zou je in principe inderdaad gewoon kunnen behandelen met 2 componenten primer (3333 hechtprimer) en daarna afwerken met een 2 componenten lak.
  Maar het probleem zit hem eerder in de weersomstandigheden die voor problemen kunnen gaan zorgen.
  Hier is de verf niet goed tegen bestand en kan het dus losraken of lelijk worden.
  Als je gaat schilderen breng je altijd een egale kleur aan en dit kun je inderdaad ook instrooien met anti-slip korrels.

  Dus helaas is de beste optie andere tegels leggen.
  Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben! -Robin

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Baukje,

  De tegels in de douche kun je prima schilderen met de 3333 hechtprimer, alleen moeten deze wel kalkvrij zijn.
  Daarna kun je er een goede kwaliteit lak op aanbrengen en dit moet weinig uitmaken.
  Maar verf is natuurlijk altijd nog minder slijtvast en duurzaam dan tegels dus dit is niet de beste oplossing.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt! -Robin :)

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Elwin,

  De verflaag kun je gewoon goed schuren en overschilderen met een andere kleur.
  Het is wel verstandig om met waterbasis verf over waterbasis verf te schilderen of als je terpentinebasis gebruikt met terpentinebasis overschilderen.

  Veel succes met de klus! -Robin

 • Van Zwam

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Wat moet ik doen met de kit randen, kan ik daar overheen schilderen of moet ik de kkit eerst weg snijden

 • Koosje

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Geloof het of niet, maar het terras van onze nieuwe woning is (niet door ons) betegeld met gladde geglazuurde (badkamer?)tegels. Behalve dat het niet mooi is, worden ze met sneeuw spiegelglad, zo hebben we gemerkt. Is het mogelijk om deze te verven met betonverf met bijvoorbeeld fijnkorrelig zand om het geheel wat ruwer te maken? We willen dan niet een egale kleur, maar een soort industrieel relief erin. Is dit mogelijk? Wat raadt u aan? Eerst een twee componenten primer en dan een twee componenten verf?

 • Baukje

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Zou de verf ook geschikt zijn voor in de douche?
  Wij zouden graag onze oude geglazuurde tegelwand veranderen in een strakke betonlook zonder voegnaden. Hoe kan ik het beste die voegen opvullen?
  Mvg, Baukje de Groot

 • Elwin Molenaar

  Thursday 28 / 02 / 2019

  bij ons zijn de tegels op het toilet al geverfd, maar de kleur staat ons niet aan, kan ik dit gewoon opschuren en overheen verven of moet er eerst weer een primer op?

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Dat kun je doen op de manier die is uitgelegd in deze blog! Het hele stappen plan staat er bij dus als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

 • Sharon

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Wij willen graag de wandtegels in het toilet over schilderen. Mijn vraag is hoe kunnen wij dit het beste aanpakken?

  Met vriendelijke groet.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Hanneke,

  Voor intensief gebruik zou ik dezelfde primer gebruiken maar een andere topcoat:

  Hiervoor zou ik de 9200 adviseren van Rust-Oleum:
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-rust-o-thane-9200.html

  Dit is een industrieel product en zeer chemicaliën bestendig.

  Het is belangrijk dat de coating in 2 lagen wordt aangebracht en dat er geen plaatsen worden overgeslagen. Dit bevorderd het eindresultaat.

  Je zult er lang plezier van hebben!

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Ton,

  Dit zou zeker een alternatief kunnen zijn. De Epoxyshield 2K is zelfs chemicaliën bestendig. Ik zou 1 laag primer aanbrengen en twee lagen coating als je het in de douche gaat gebruiken.

  Ik heb extra fotos toegevoegd van het eindresultaat. Ik heb het bij mij thuis in de bijkeuken gebruiken en ben er erg tevreden over.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Lotte,

  Ja hoor dat is geen probleem. Als je de verf gebruikt uit dit artikel zul je er heel lang plezier van hebben. Dit is namelijk twee componentenverf, dus snel droog en erg slijtvast.

  Succes met schilderen!

 • Lotte

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Kan ik een volledig betegelde woonkamervloer oververven met betonverf? Of beschadigd dit snel?

 • Ton

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Hallo

  hebben jullie ook fotos van het eindresultaat want die zag ik niet. In mijn badkamer zitten kwalitatief goed tegels alleen de kleur vind ik niet mooi. Ik zou graag een betonlook willen. Beton cire is te duur. Zou dit een alternatief kunnen zijn>? En hoe zit het met douchegedeelte waar dus veel water over de tegels stroomt?

 • Hanneke van vliet

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Beste,
  Ik zou graag de badkamertegels en vloer van mijn bed en breakfast willen verven, nu is mijn vraag,, de badkamers worden heel veel gebruikt ! Blijft dit super goed zitten, of gaat de verf na verloop bladderen, zodat het armoedig gaat worden ?
  Ik hoor graag uw advies

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Johan,

  Bedankt voor je reactie. Met het schilderen van natuursteen hebben wij geen ervaring. Natuursteen behoort tot de zachte steensoorten, hier is moeilijk hechting op te krijgen en tot een duurzaam resultaat te komen.

 • Johan van der Made

  Thursday 28 / 02 / 2019

  We hebben een badkamer met donkergrijs antraciet natuursteen tegels. Zijn erg verweerd met vlekken. Zijn deze ook te schilderen. Heeft u hiervoor het juiste product?
  Zijn er verschillende kleuren verkrijgbaar.

  Groeten Johan

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Dat is nog geen gemakkelijke klus. Zou u ons een foto kunnen mailen van de situatie? Dan kunnen we u beter van een advies voorzien. Dit kunt u mailen naar: [email protected]

 • Alfons Verlooy

  Thursday 28 / 02 / 2019

  Ik zou buiten tegels willen overspuiten of schilderren,met een anti slib laag de tegel hebben een blinkende boven laag die in regen weder glad worden ,redelijk glad zelfs.
  De te aanbrengen van de anti slib laag zou er tegen moeten kunnen om er een voertuig op kunnen opbergen,dat de laag er niet,af schilderd ook als ik er met de wagen over rij En tegen vorst weder.
  Graag Uw reactie van volgorde werken.

  hoogachtend
  Alfons Verlooy
  Nerolaan 6
  9140 Temse

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »