Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
13 Feb 2017 | hout ontgrijzen

Vlekken verwijderen uit hout met ontweringswater

Verweerd hout of zwarte vlekken in hout kun je behandelen met ontweringswater. Ontweringswater is een bijtend zuur (10% oxaalzuur met water). Door inwerking van vocht kan hout gaan verweren of zwarte vlekken vertonen. Dit kan ongedaan gemaakt worden ontweringswater.

 

Vaak gebeurd dit door een een beschadiging aan het schilderwerk of niet vaak genoeg behandelen met olie of impregnerende beits. Lelijke grijze of zwarte plekken ontsieren dan het prachtige hout. Wanneer je ontweringswater gaat gebruiken moet je wel persoonlijke veiligheidsmiddelen dragen zoals een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen. Ontweringswater is een veelzijdig product en kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het verwijderd  bijvoorbeeld groene aanslag van tuinmeubelen, houten schutting of de vergrijzing van uw houten tuinset verminderd door gebruik van ontweringswater. Ook wordt het toegepast bij het verwijderen van vliegroest van autolak en voor het ontkalken van schepen rondom de waterlijn.

Ontweringswater wordt tevens gebruikt om roest-vlekken en /of bloedvlekken uit textiel en steen te verwijderen.  Ga daarbij als volgt te werk:

 1. Doorweek een doekje met de ontweringswater (al dan niet verdund) en dek de vlek af met het doekje.
 2. Laat het ontweringswater een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje.
 3. Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken. Ook kan het helpen tijdens het proces het oxaalzuur over de vlek te borstelen
 4. Maak de plek schoon met heet water en een droge doek

Ook bij het houden van bijen wordt oxaalzuur gebruikt maar dan ter bestrijding van de Varroamijt. Voor meer info hierover: Universiteit Wageningen

Hoe ga je te werk met ontweringswater

 1. Breng het ontweringswater aan met een penseel aan op de vlekken en laat dit intrekken.
 2. Zonodig de behandeling herhalen tot de zwarte verkleuring verdwenen is.
 3. Als de kring/vlek is verdwenen zal er mogelijk een lichte plek voor in de plaats zijn gekomen.
 4. Behandel nu het hele oppervlak (dus niet alleen de kring/vlek) met het oxaalzuur en laat dit opnieuw intrekken.
 5. Tot slot goed na-wassen met schoon water om het ontweringswater te neutraliseren.
 6. Laten drogen en het oppervlak verder behandelen met een Sikkens Cetol TGL, Wijzonol LBH Transparant of een ander product naar keuze.
 

Tip van de meesterschilder

 • Warm het ontweringswater op voor gebruik. Ontweringswater wordt namelijk actiever als het warm is. Ik adviseer je om ontweringswater au-bain-marie te warmen.
 • Wil je iets krachtigers dan ontweringswater? Gebruik dan Owatrol Net-Trol. Owatrol Net-Trol is erg geschikt voor het ontgrijzen van houtwerk buiten. In ondestaande video zie je hoe collega Robin een vergrijsde schutting er weer als nieuw uit laat zien.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Henk,

  Dit klopt, je kan het ontweringswater op de houtsoorten gebruiken. Zorg er inderdaad voor dat alles in de omgeving is afgedekt en draag handschoenen en een veiligheidsbril.

  Succes ermee!

 • Henk

  Monday 13 / 02 / 2017

  Kun je ontweringswater ook op mahonie hout of azobé gebruiken, en moet een stenen vloer afgedekt worden tegen het inwerken?
  Mvg Henk

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste de Deugd,

  Dat klopt. Dit is de juiste werkwijze.

  Succes!

 • De deugd

  Monday 13 / 02 / 2017

  Wij willen de eiken balken van de overkapping schoonmaken met ongefundeerde omdat de balken verweerd zijn. Als je het hebt opgebracht moeten we het daarnaar afspuiten. En kan het daarna gebeitst worden
  Mvg

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Anneke,

  Wat voor schoonmaakmiddel is het precies?

 • Anneke Duym

  Monday 13 / 02 / 2017

  Beste, ik heb een fles schoonmaakproduct op mijn geoliede houten toog laten staan en nu staat daar een donkere vlek...hoe krijg ik die weg?;

 • Alcmaria

  Monday 13 / 02 / 2017

  Mertens BA: Als uw dressoir ook nog een keer in de was is gezet, moet u dit ook verwijderen. Lak zit ook in de Poriën van het hout. UU moet dit schuren met terpentine of wasbenzine met schuurpapier korrel 120 of 150.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Dat zou ik eerlijk gezegd niet precies weten. Heb je heet water al geprobeerd?

 • Heidi K

  Monday 13 / 02 / 2017

  heb onze balken van de veranda gedaan het is super geworden alleen heb ik op de bestrating geknoeid hoe krijg ik dat er weer uit.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Ja dat kan inderdaad met ontweringswater weggehaald worden. Bij voorkeur het ontweringswater au bain marie verwarmen voor een sterkere werking.

 • Mertens B.A.

  Monday 13 / 02 / 2017

  In dressoirkast zitten twee donker zwarte plekken zijn die goed te verwijderen?
  laklaag in omtrek weggehaald met schrapstaal en door schuren, maar zwarte plekken zijn niet weg te krijgen.

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »