Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
08 Mar 2017 | witte verf vergeelt

Waarom vergeelt witte verf binnenshuis?

Veel witte verf wordt geel binnenshuis. Waarom vergeelt wit of een witte tint zoals RAL 9010 binnenshuis? Witte verf op terpentinebasis vergeelt zelfs nog sneller als er geen zon- of daglicht bij kan komen. Dit wordt ook wel donkervergeling genoemd. Je ziet dit vooral op de sponningen en de binnenkanten van kelder- of toiletdeuren. Witte verf die binnenshuis vergeelt is altijd verf op terpentine (alkyd) basis. Maar hoe komt het nou dat deze witte verf vergeelt binnenshuis?

Witte verf vergeelt

Of je nu een professionele of DHZ-verf koopt: alle verf op terpentinebasis vergeelt binnenshuis op plaatsen waar geen zonlicht bij komt. Verfproducenten hadden het probleem van donkervergeling volledig onder controle. De verf werd echter steeds schadelijker voor het milieu, doordat er meer vluchtige stoffen (zoals terpentine) aan werd toegevoegd. Sinds 2010 mogen verfproducenten daarom veel minder schadelijke stoffen aan terpentineverf (ook wel alkyd(hars)verf) toevoegen dan daarvoor. Vandaar dat donkervergeling nu veel lastiger is tegen te gaan dan voorheen, waardoor witte verf vergeelt.

Het probleem met vluchtige stoffen in het kort

Europa vond het produceren van verf te belastend voor mens en milieu en stelde daarom de VOS 2010 richtlijn op. Hierin staat dat er per liter verf minder Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in de verf mogen zitten. Alle fabrikanten moesten daarom de samenstelling van hun verf opnieuw formuleren. Vooral het bindmiddel moest opnieuw worden geformuleerd. Het bindmiddel dat tegenwoordig veel gebruikt wordt bestaat grofweg uit phtaalzuuranhydride, olievetzuur en glycerol. De vetzuurcomponent is de veroorzaker van de vergeling!

Sinds alkydverf aan de VOS 2010 richtlijn moet voldoen, gebruiken verffabrikanten een bindmiddel voor alkydverf dat aan de regels van de Europese Unie voldoet. Dit bindmiddel zorgt echter wel voor vergeling binnenshuis. De verffabrikanten zijn hard op zoek naar een oplossing voor donkervergeling en zijn al een heel eind. Het laatste stukje van de puzzel ontbreekt echter nog. Sigma en Wijzonol zijn al heel ver, maar opgelost is het probleem nog niet. Daarom hier paar handige tips en antwoorden:

Hoe kan ik vergeelde verf behandelen?

Met verf op waterbasis kun je vergeelde verf opfrissen. Watergedragen verf wordt ook wel acrylverf genoemd. Deze verf is vaak beter voor het milieu en sommige watergedragen verf is bovendien kindvriendelijk.

Hoe kan ik vergeling voorkomen?

Wie vergeling van witte verf binnenshuis wil voorkomen, kan het beste geen verf op terpentinebasis gebruiken. Gebruik daarentegen alleen verf op waterbasis (acrylverf). Maar let goed op met watergedragen hoogglans lakken! Hoe gek het ook klinkt: hoogglans lak bevat vaak een alkydhars bindmiddel. Hierdoor blijf je last houden van donkervergeling.

Witte verf die niet vergeelt

Voor consumenten is het niet altijd even duidelijk welke witte verf wel of niet zal vergelen. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van witte verf die niet vergeelt, witte verf waarbij geringe donkervergeling ontstaat en witte verf die vrijwel zeker zal vergelen binnenshuis. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent!

 

Geen donkervergeling

 

 

Geringe donkervergeling

Deze verf kán vergelen als er weinig zonlicht bij kan:

 

Kan vergelen

Deze verf vergeelt vrijwel zeker als je deze binnenshuis gebruikt:

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Dit artikel gaat over lak, niet over muurverf. Muurverf vergeelt niet.

 • I Verzijlenberg

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Wil de muren gebroken wit met verf die niet verveeld,welke kunnen jullie aanraden

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Helen,

  Dit probleem kan je oplossen door de trap met een watergedragen lakverf te schilderen.
  Goed ontvetten en schuren, voordat je begint met het schilderen.
  Voor een betere hechting zou ik wel een hechtprimer op waterbasis aanbrengen.
  Daarna kan je de trap 2x aflakken met de lakverf.

 • Helen

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Hoi...
  Hoe hou je het geel weg bij een trap?
  Deze werd snel geel door de trappenlak die erover ging, denk ik.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Tineke,

  Wij raden de Sikkens BL Magura aan:
  https://www.verfwebwinkel.nl/sikkens-rubbol-bl-magura.html

 • Tineke Haijema

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Wat raad u me aan voor een niet vervelende matte witte verf ?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Froukje,

  Superbedankt voor je reactie. Ik zal Histor perfect finish acryl zijdeglans toevoegen aan het lijstje!

 • froukje

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  aan het lijstje vergelend kun je ook toevoegen: Histor perfect finish acryl. Het is een watergedragen acrylverf, zijdeglans. En ongelofelijk: na 5 maanden is er een duidelijke geelverkleuring te zien in de vensterbank! Dus volop in het licht. Ik had een vierkant bakje gedurende zo'n vier maanden in de vensterbank staan. Helaas, helaas....

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Sytske,

  Bedankt voor je reactie. Je kunt met een gerust hart een kwalitatief goede waterbasis verf over een terpentine basis verf heen schilderen. Het is echter zo dat je niet kunt blijven switchen tussen deze twee. Wij zeggen altijd, je mag een keer switchen maar je moet niet sandwichen.
  De ene waterbasis verf is de andere niet. Wij adviseren om een goede waterbasis verf te nemen van een professioneel merk, bijvoorbeeld Sikkens, Sigma of Wijzonol. Kies wel voor een zijdeglans of matte finish want hoogglas kan nog steeds vergelen, ook al neem je waterbasis!

  Hierbij een link naar het overzicht naar de verschillende producten:
  https://www.verfwebwinkel.nl/keuzehulp/verf-lak/niet-vergelende-verf/

  Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

 • Sytske

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Hallo allemaal,
  Ik wil graag in huis mijn vergeelde stalen gelakte deurkozijnen opnieuw wit aflakken maar welke verf kan ik nu het allerbeste gebruiken? Diverse verf specialisten vertellen me dat verf op waterbasis wel op terpentine basis gezet kan worden maar het leidt ook vaak tot hechtingsproblemen en laat geen mooi resultaat zien. Maar vergeling wil ik ook niet meer. Help!

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Heey Frans,

  Bedankt voor je reactie en je feedback.
  Het is inderdaad wel beter om een watergedragen grondverf over alkydverf te schilderen, maar dit is eigenlijk niet nodig.
  Als je bijvoorbeeld in het technisch informatieblad kijkt van Sigma S2U Nova Satin, dan zie je het volgende staan:

  Bestaande intacte verflagen (watergedragen of alkydhars)
  • Grondig reinigen en zorgvuldig schuren.
  • Aflakken met Sigma S2U Nova Satin.
  of
  • Grondig reinigen en zorgvuldig schuren.
  • Voorlakken met Sigma S2U Nova Satin.
  • Aflakken met Sigma S2U Nova Satin.

  Ik durf niet te zeggen dat het voor elke lak hetzelfde geldt, maar bij Sigma S2U Nova Satin adviseren ze het niet meer.
  Tuurlijk als er nog hout door de verflaag komt moet je dit altijd gronden met een acrylaat grondverf, maar voor een normale laklaag niet meer.

  Bron: https://www.ppg-media.com/getmedia/77e1df5c-80a8-487d-9355-3031f57b2093/Sigma-S2U-Nova-Satin_9990NL.pdf.aspx

  Met vriendelijke groet,

  Robin Bakx

 • Frans

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Hoi Robin,

  ik ben het helemaal eens met je advies om binnenshuis voortaan acryl verf te gebruiken. Maar dat betekent wel dat je over je oude alkydlaag eerst een goede primer aan moet brengen, anders houdt de acrylverf niet. Het lijkt me goed dat je dat voor de volledigheid in je filmpje opneemt

  Frans

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Kastelijn,

  Dat kan technisch gezien wel, maar daar voorkom je de vergeling niet mee.

 • kastelijn

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  kan ik over een witte zijdeglans lak op terpentine basis een blanke parketlak op waterbasis zetten om vergeling te voorkomen? en kan die combi samen?

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Hi Hans, Bedankt voor je reactie. Gelukkig weten wij net zo veel van verf als jij van de Nederlandse taal ;-)

  We passen het aan !!

 • Hans Linkels

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  De tegenwoordige tijd 3e persoon enkelvoud van vergelen is vergeelT. Dus witte verf vergeelT. Niet vergeelD. Een paar keer goed, een paar keer fout geschreven in het artikel. Laten we het allebei maar proberen dan is een deel tenminste correct?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Robert,

  Bedankt voor je reactie. Dat klopt inderdaad. We werken op dit moment aan een Youtube filmpje om dit duidelijk te maken. We merken (en terecht) dat er veel onduidelijkheid is over dit 'probleem'. We blijven deze ontwikkelingen ook volgen en deze pagina update als er veranderingen zijn.

 • Robert

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  naar aanleiding van een contact met de technical support van sikkens het volgendecitaat uit de mail;"Een watergedragen zijdeglans lak kan niet vergelen. Heeft u toevallig Rubbol BL Rezisto High gloss gebruikt? Dit product kan namelijk wel donker vergelen. Het vergelen van een product ontstaat door de combinatie van het bindmiddel alkydhars en gebrek aan licht. Rubbol BL Rezisto Semi-gloss bevat geen alkydhars en kan dus onmogelijk vergelen in donker situaties"met vriendelijke groet, robert

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Dit zal alleen maar gaan door ze over te schilderen met een niet vergelende verf zoals deze:
  https://www.verfwebwinkel.nl/keuzehulp/verf-lak/niet-vergelende-verf/

 • Nicole

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  hoe kan ik vergeelde metalen kasrdeuren opfrissen?

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »