Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
17 Apr 2018 | latex

Wat is het verschil tussen muurverf en latex?

Waar verf jij de muren het liefste mee? Muurverf of latex? Als het goed is, maakt dit geen verschil. Muurverf en latex zijn namelijk hetzelfde! Hoe dat precies zit en waar die verschillende benamingen vandaan komen? Robin vertelt het in onderstaande video. Gaat dat iets te snel? We leggen het uitgebreid uit in dit blog.

Waar komt de term latex vandaan

De naam latex werd vroeger wel echt gebruikt om aan te geven dat je een andere, duurzame verfsoort te pakken had. Die verf werd vroeger ook gemaakt van de latexsappen uit de rubberboom. De kwaliteit van verf met latex was beter dan die van de acrylaatverf van vroeger. In die zin had je met latex dus een betere kwaliteit muurverf in huis gehaald.

Door de jaren heen zijn de technieken op het gebied van het maken van verf enorm verbeterd. De kwaliteit van latex is nu goed synthetisch na te maken. Hierdoor is er geen latex meer nodig in de muurverf. De muurverf van tegenwoordig wordt gemaakt van watergedragen acrylaatdispersie.

Muurverf en latex: eigenlijk hetzelfde

Tussen ‘normale’ muurverf en latex van nu zit vrijwel geen verschil. De term ‘latex’ wordt nu puur gebruikt als productnaam in plaats van als verfsoort. Zo zijn Histor Superlatex en Sigma Sigmatex Superlatex beide ontwikkeld op basis van kunstharsdispersie.

 

Waarom dan toch die benaming ‘latex’ als het eigenlijk ‘gewoon’ een muurverf is? De naam latex wordt door de verfindustrie ingezet omdat latex nog steeds geassocieerd wordt met kwaliteit. Veel mensen denken nog steeds dat wanneer ze latex kopen, ze een betere kwaliteit muurverf aanschaffen. Terwijl de verfkwaliteit in werkelijkheid niet veel beter hoeft te zijn dan een normale muurverf. Een marketingtrucje dus! Eerdergenoemde latexproducten hoeven dus niet beter voor jouw project te zijn dan Wijzonol muurverf of Alabastine muurverf.

 

Voor elk project de juiste verf!

Elk project is anders. Laat je daarom goed adviseren door onze verfspecialisten. Over bijvoorbeeld de dekking van de verf en de voorbehandeling. Maar ook over speciale schrobvaste muurverf voor de keuken en badkamer. Heb je vragen? Kom gerust langs in de winkel of neem contact met ons op. We staan je graag te woord.

Bekijk hier onze online kleurenwaaier

Onze online kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Naar onze online kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Hi Veerle,

  Als je voorstrijk hebt gebruikt en dit hebt laten drogen kun je vervolgens muurverf aanbrengen. Je hebt daarbij geen grondverf meer nodig.

  Succes gewenst!

 • Verf Web Winkel

  Lotte Heijmans

  Hi Veerle,

  Als je voorstrijk hebt gebruikt en dit hebt laten drogen kun je vervolgens muurverf aanbrengen. Je hebt daarbij geen grondverf meer nodig.

  Succes gewenst!

 • Veerle

  Tuesday 17 / 04 / 2018

  Als ik voorstrijk gebruik heb ik dan nog grondverf nodig voor ik verder begin te verven met muurverf ?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Theo,

  We hebben in ons assortiment een muurverf op waterbasis voor buiten, namelijk Wijzonol Buiten Muurverf. Dit is een zeer goed reinigbare en weersbestendige muurverf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/wijzonol-buiten-muurverf.html

 • Theo de Man

  Tuesday 17 / 04 / 2018

  Wat kan ik het beste op eeen stenen buitenmuur aanbrengen na het voorstrijken, gewone muurverf of synthetische muurverf?

  Gr. Theo

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Tim,
  Hoe meer verflagen hoe fijner de structuur wordt, maar met 2 lagen valt dit wel mee.

  Een hele goede muurverf is de Sigma Sigmatex Superlatex Mat.
  Deze verf is heel erg mat en goed reinigbaar.

 • Tim van Heusden

  Tuesday 17 / 04 / 2018

  Hallo, welke muurverf kan ik het beste gebruiken om onze spachtelputz wanden te schilderen?
  We zoeken een muurverf in de kleur RAL 9010.

  Dank u wel,
  Tim van Heusden

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »