Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
20 Jan 2017 | Epoxyvulmiddel

Welke plamuur moet je wanneer gebruiken

Ken je dat? Doe je ongelofelijk je best op je schilderwerk, tekenen alle reparatieplekjes zich af in je net geschilderde ondergrond. Zonde! Het allerbelangrijkste is om de juiste soort plamuur te gebruiken om scheuren en gaatjes weg te werken. Te vaak hoor ik in de winkel: deze had ik nog staan, dus die heb ik er maar opgesmeerd. Niet doen! Het verkeerde product tekent vroeg of laat altijd af. Er zijn echter zo veel soorten: in poedervorm, kant en klaar, met 1 component en 2 componenten plamuur. Zie jij door de bomen het bos niet meer? In dit blog zetten we alle plamuursoorten voor hout en metaal op een rij!

Lakplamuur

De meest gebruikte houtplamuur is lakplamuur. Dit is een plamuur die uitermate geschikt is om kleine oneffenheden te plamuren. Hij wordt vooral gebruikt tussen twee verflagen in. De Alabastine Lakplamuur is de meest bekende, maar ook Bolivia Lakplamuur is zeer gebruiksvriendelijk en geliefd onder professionals en doe-het-zelvers. Het enige nadeel van lakplamuur is dat het vaak langzaam droogt. Na het plamuren moet je zo’n 8 tot 16 uur wachten voordat je kunt schuren of schilderen. Gelukkig is er ook snelplamuur op de markt. Die is echter alleen geschikt voor verflagen ouder dan 6 maanden.

 

Acrylplamuur

Acrylplamuur is een plamuursoort die smeert als boter, makkelijk te schuren is en snel droogt. Bovendien geeft deze plamuur een super strak eindresultaat. Acrylplamuur is alleen geschikt voor kleine oneffenheden, gaatjes en scheuren.

 

Houtrotvuller

Met houtrotvuller vul je grote gaten in hout of een houten muur. Meestal is dit een 2 componenten product dat je in de juiste verhouding moet aanmaken voor een optimaal resultaat. Bij het aanbrengen is het te vergelijken met vloeibaar hout of kneedbaar hout.

Tip! Kies voor een houtrotvuller waarbij de verhouding 1:1 is, zoals de 2 componenten houtrotvuller van Den Braven. Hierbij is het veel gemakkelijker om de juiste verhouding te kiezen. Zorg dat je eerst het rotte hout wegsteekt tot je ‘vers’ hout tegenkomt. Nu kun je de houtvuller aanbrengen!

Sinds kort is er zelfs 2 componenten plamuur op de markt die uit één koker komt, zoals Den Braven Zwaluw Repox. Door een ingenieus mengsysteem kun je het direct aanbrengen op de reparatieplek. Den Braven Zwaluw Repox is ook verkrijgbaar in een sneldrogende versie namelijk Den Braven Zwaluw Repox Fast. Zo is er altijd een passende houtrotvuller voor jouw houtsoort te vinden!

 

Renovatiepasta is geschikt als stalen plamuur en voor beton, steen en kunststof

Ook renovatiepasta is een 2 componenten product waarvoor je een speciaal kitpistool nodig hebt. Hiermee krijg je altijd de juiste verhouding. De verharder heeft meestal een andere kleur dan de plamuur, waardoor je duidelijk kunt zien of de componenten goed gemengd zijn. Renovatiepasta is meestal elastisch en goed vullend en te gebruiken voor hout, ijzer, kunststof, steen, cement en beton.

Gelukkig is er ook renovatiepasta in een pot verkrijgbaar, waardoor je de 2 componenten gemakkelijk 1:1 kunt mengen. Ook is er een sneldrogende pasta op de markt die in 2 kitkokers zit die in een standaard kitpistool passen. De verhouding voor deze renovatiepasta is tevens 1:1. Wanneer je twee even lange strengen op je plamuurmes aanbrengt en goed met elkaar mengt, kun je meteen aan de slag.

Epoxyplamuur

De meest bekende epoxyplamuur bestaat uit een pot met daarbij een tube verharder. Dit is meestal een polyester vulmiddel dat erg vochtgevoelig is, waardoor je het enkel binnen kunt toepassen. Epoxyplamuur moet altijd gemengd worden in de verhouding 1:1. Je zult niet de eerste zijn die nog een halve pot plamuur overheeft als de verharder op is. Maak het jezelf daarom makkelijk en kies voor een merk dat 2 dezelfde blikjes of kokers aanbiedt die je 1:1 mengt. Meer gemak, hetzelfde resultaat!

Lichtgewicht vulmiddel

Tegenwoordig is er ook lichtgewicht vulmiddel op de markt dat op plamuur lijkt. Je kunt het gebruiken om muren of gipsplaten mee te vullen, maar ook om MDF of hout heel strak mee te plamuren. Het voordeel van lichtgewicht vulmiddel is dat het niet uitzakt en glad af te werken is.

Plamuur en vulmiddel voor muren

In dit blog zijn alle soorten houtplamuur, staalplamuur en plamuur voor andere metalen aan bod gekomen. Wil je een steenachtige ondergrond, zoals stucwerk op muren plamuren en ben je benieuwd welk middel je hiervoor nodig hebt? Houd onze site dan goed in de gaten! Binnenkort wordt hier een nieuw blog over geplaatst.

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste MJ Verbeek,
  Je kunt de trap het beste repareren met supersterke 2-componenten houtvuller. Het opvullen van beschadigingen tot 1cm. https://www.verfwebwinkel.nl/alabastine-supersterk-hout-vuller.html
  Voor grotere reparaties tot 10 cm: https://www.verfwebwinkel.nl/alabastine-houtreparatie.html
  In deze link vindt je het stappenplan van het schilderen van de trap. https://www.verfwebwinkel.nl/blogs/verf/hoe-schilder-ik-een-trap/

 • Mj Verbeek

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik ga binnenkort mijn trap verven met de door jullie geleverde lak (Sigma S2u Nova traplak). Ik moet echter eerst nog wat flinke dutsen zien weg te werken. Welke plamuur moet ik bestellen ? Het moet overschilderbaar zijn met acryl verf.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Wim,

  Bedankt voor je vraag.
  Je kunt de Woodcap Easewood zeker gebruiken om reparaties op te vullen.
  Verwijder eerst loszittende verflagen en aangetast, verweerd, zacht geworden hout tot op het gezonde hout en zorg voor een vetvrije, stofvrije en schone ondergrond voordat je begint.
  Na droging goed opschuren en de ondergrond stofvrij maken. Vervolgens kan je gronden met de
  Sigma S2U Allure Primer en aflakken met de Sigma S2U Allure Gloss.

  https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-allure-primer.html
  https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-allure-gloss.html

 • Wim

  Friday 20 / 01 / 2017

  Beste,
  een 2K vulmiddel, zoals de Woodcap Easewood genoemd in het artikel, spreekt mij zeer aan. Is deze vuller aan te raden voor grotere reparaties in buitenkozijnen? Het afwerken wil ik doen met Sigma S2U allure.
  Alvast dank voor uw antwoord,
  Wim

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ellen,

  Je kunt deze niet opvullen tussen de voegen, vanwege de werking van het hout. Om gaten in de planken op te vullen met een twee-componenten plamuur, vallen ze meer op in het eindresultaat.

  Je kunt Alabastine Kneedbaar Hout gebruiken voor scheuren in hout en deze is verkrijgbaar in verschillende houtkleuren.
  https://www.verfwebwinkel.nl/alabastine-kneedbaar-hout.html

  Succes verder!

 • Ellen Vandevenne

  Friday 20 / 01 / 2017

  Beste,

  Wij zijn een houten vloer aan het opschuren, maar nu hebben we twee problemen:
  1) De voegen tussen de planken zijn ongeveer 0,5 cm. Zouden we die best opvullen (en zo ja, waarmee?)? Aangezien hout 'werkt' hebben we schrik dat de voegen van tussen de planken gaan barsten...

  2) Er zitten ook enkele gaten in onze planken. Begrijp ik het goed dat we daar dan best een ander stukje hout in klemmen, en daar dan met een 2 componenten hout-plamuur de gaatjes opvullen?

  Hartelijk dank voor uw advies!
  Ellen

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste meneer van den Hurk,

  Je kunt dit niet opvullen met plamuur of kit i.v.m. de ventilatie van het huis.

  Succes!

 • Hjc Van den hurk

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik ben pas in een nieuwe woning gaan wonen.
  Nu is er bij het afdak boven de deur tussen de muren het afdak zeker een opening van 2 cm .
  Ik vind dit niet mooi, hoe kan ik dit het beste dichtmaken: Met kit of plamuur?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Aaron,

  Je kunt het beste een 2 componenten houtrotvuller gebruiken, zoals deze:
  https://www.verfwebwinkel.nl/woodcap-woodcap-easewood.html
  Deze is geschikt zowel voor kleine als diepe gaten en verkrijgbaar in verschillende houtkleuren.

  Succes!

 • Aaron Cheung

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik heb wat boorgaten in hardhouten palen, buiten die ik wil opvullen. Wat kan ik het beste gebruiken?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Jonny,

  Hier zou ik Easewood voor gebruiken: https://www.verfwebwinkel.nl/woodcap-woodcap-easewood.html

 • Jonny

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik ben een zuil van okoume 18mm plaatmateriaal aan het maken. Alles onder 45 graden verlijmd en geschoten met een tacker. Nu zijn er her en der wat naden zichtbaar op de hoeken. Waarmee kan ik deze het best plamuren? En zo ook de gaatjes van de tacker nagels?

  Het geheel moet hierna dekkend gebeitst worden.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Michel,

  Bedankt voor je opmerking. Maar van grindvloeren heb ik te weinig verstand om je een goed advies te geven. Ik adviseer je advies in te winnen bij een gespecialiseerd bedrijf in grindvloeren.

 • Michel

  Friday 20 / 01 / 2017

  Beste,
  Bij het verwijderen van het grindtapijt zijn een aantal trede redelijk beschadigd.
  De beschadigingen zijn in het ergste geval 2x3cm en 2mm dik.
  Welke plamuur kan ik het beste gebruiken om weer een mooi plaatje van het geheel te krijgen ?
  Het liefst krimpvrij.

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Lien,

  Bedankt voor je vraag.
  Als je de gaten op kunt vullen met een stuk hout en daarna afwerkt met 2 componenten reparatie middel dan krijg je een prima resultaat.
  Maar dan is het natuurlijk niet mogelijk om transparant af te werken, als dit nodig is.

  Veel succes met de klus! -Robin

 • Lien

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik heb een aantal gaten in mijn houten balken die ik wens op te vullen. De gaten hebben een diameter van ongeveer 2 cm en gaan doorheen de ganse balk, dus zo'n 10 cm lang. Wat gebruik ik hier het beste voor?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Erik,

  Ik denk dat je hier het beste epoxy plamuur kunt gebruiken.

  https://www.verfwebwinkel.nl/bolivia-epoxy-vulmiddel-2-componenten.html

 • Erik

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik ben een kast aan het bouwen in mdf en wil nu een spleet tussen twee tegen elkaar liggende (gelijmde) platen plamuren. Daarna gaat er grondverf op basis van acrylaathars overheen en dan alkydlak. Welke plamuur kan ik het beste toepassen?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste El,

  Dat is niet echt aan te raden.

 • El

  Friday 20 / 01 / 2017

  Kan er houtplamuur over aveylaat kit heen worden gesmeerd?

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Bedankt voor je vraag Tom!
  Een kitrand zou de beste uitkomst zijn. Je moet de werking van het hout ten op zichten van het bad opvangen en dat gaat niet met plamuur. Het beste is dus om Sanitair kit te gebruiken: https://www.verfwebwinkel.nl/bison-siliconenkit-sanitair.html
  Dit kun je gewoon strak afwerken met een multitool van Bison of plamuurmes.
  Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag!

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Bedankt voor je vraag Nico.
  Er bestaat geen zo genaamde 'kwastplamuur ' meer. Dit is een middel dat vroeger werd gebruikt om alles zo glad mogelijk te krijgen.
  Mijn beste advies is om alles 2 x te gronden met een goede grondlak, bijvoorbeeld Wijzonol LBH Grondlak HV of Sikkens Rubbol Primer Extra. Dit zijn hoogvullende grondverven en hier kun je meer laagdikte mee opbrengen voor betere bescherming.
  Daarna moet je het nog één keer aflakken en dan moet de afwerking perfect zijn.

 • Tom

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik wil een badomkasting in mdf bijwerken en nadien verven met lak verf welke plamuur kan ik hier best voor gebruiken en de naden tussen bad en mdf doe ik die best met kit of plamuur voor het strakste resultaat?

  alvast bedankt

 • Nico Bontje

  Friday 20 / 01 / 2017

  Beste,
  Ik wil mijn boeiboorden schilderen maar eerst moeten de schroef en spijkergaatjes behandeld worden. Die steek ik uit en vul ze met Albastine 2 componenten vuller (eerst primer erop). Dus veel oneffenheden om weg te werken. Eigenlijk zoek ik, nadat alles gescheurd is, een met de roller om te brengen plamuur om de oppervlakte zo glad mogelijk te maken voor lange levensduur. Ik wil niet iedere 5 jaar mijn huis in de steigers zetten. BBestaat zoiets? De boeiboorden zijn van bouwplaat en reeds 26 jaar oud.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Ja dat kan zeker, na droging is deze plamuur met alkyd- of acrylverf overschilderbaar.

 • richard suurmond

  Friday 20 / 01 / 2017

  Ik heb deze week acrylplamuur door jullie geleverd gekregen ,merk:Bolivia Professional Rapid in tube van 400 gr.
  Ik heb het nodig voor modelbouwdoeleinden. Het vult prima en is met fijn schuurpapier mooi glad af te werken. Maar nu mijn vraag : kan ik hier gewone grondverf en lak op terpetinebasis overheen schilderen ?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Misschien kan dit artikel je helpen om houtrot te repareren: https://www.verfwebwinkel.nl/blogs/verf/houtrot-behandelen-in-7-stappen/

 • baetens a

  Friday 20 / 01 / 2017

  ik heb in stuukwerk een schuurtje zitten wat moet ik daarvoor gebruiken.
  en wat vulmiddel moet ik gebruiken voor hout op een dorpel van het kozijn dat is in een hoekje verrot.

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »