Lakverf vind je bij Verfwebwinkel

Het uitkiezen van een lakverf is voor velen het moeilijkste wat er is. In tegenstelling tot muurverf komt er een aantal extra zaken bij kijken. Zo maakt het uit of de lak binnen of buiten gebruikt gaat worden; of de lak op water- of terpentinebasis moet zijn en nog veel meer. Hierdoor kun je al snel het overzicht verliezen, wat de keuze er niet makkelijker op maakt. In deze editie van de Verfwebwinkel keuzehulp helpen we u de juiste lak voor uw klus te vinden.

Waarvoor gebruikt men lak?

Lakverf doorgaans gebruikt op houtwerk, toch zijn materialen als kunststof en MDF ook populair om met lak te schilderen. Lakken is volgens velen moeilijker dan het schilderen van een muur. Waar een groot deel van de mensen niet uitwijkt voor het schilderen van een muur, wordt toch vaak de hulp van een schilder ingeroepen als het om de kozijnen gaat. Met de juiste techniek en genoeg geduld kunt u ook zelf een pracht resultaat neerzetten. Voor meer informatie over het gebruiken van lak, met name op buiten kozijnen: Klik Hier!

Waar moet je op letten bij het kopen van lak?

De glansgraad

Bij het kopen van lak is het heel belangrijk om te weten wat je voor glans wilt hebben. In totaal zijn er 5 hoofdstromingen qua glansgraad, dit zijn op volgorde: mat, eiglans, zijdeglans, halfglans en hoogglans. Mat is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, het nadeel van mat is alleen dat er snel krassen op komen. Eiglans is een mooie middenweg tussen zijdeglans en mat. Zijdeglans is voor binnenverf de meest gekozen afwerking, mede door zijn combinatie van een lichte glans een sterkte. Voor buiten worden sterkere afwerkingen als half- en hoogglans aangeraden. Voornamelijk omdat deze glansgraad helpt met het behalen van een langere levensduur.

De basis

Bij het kopen van de lak moet je goed opletten, heb je wel de juiste basis gekocht? Bij het gebruiken van lakverf moet je namelijk met 1 systeem schilderen. Als je kiest voor een terpentinebasis grondverf moet je ook een terpentinebasis aflak hebben en vice versa. Let er dus goed op dat alles op elkaar aansluit!

Binnen of Buiten?

Op het moment dat je binnen gaat schilderen wordt er aangeraden om gebruik te maken van watergedragen lak. Watergedragen lak vergeelt minder snel dan dan terpentinelak en daarnaast bevat het minder vluchtige stoffen (Zie VOS-wetgeving). Buiten is terpentinegedragen lak nog altijd enorm populair omdat het een duurzamer resultaat oplevert. Zo nu en dan wordt er nog voor gekozen om terpentinegedragen lak binnen te gebruiken.

Hoe gebruik ik lakverf?

Voorbehandeling van de ondergrond

Bij het verven met lak moet je de ondergrond eerst goed voorbereiden. Dit doe je doormiddel van ontvetten en schuren, in deze volgorde! Anders verspreid je de viezigheid tijdens het schuren over het oppervlak waardoor je veel mee schoonmaak werk te doen hebt. Daarnaast zorgt het vuil ervoor dat je schuurpapier al snel vol loopt en vies wordt, waardoor je minder lang met je schuurpapier doet. Let erop dat als je met watergedragen lak gaat werken, je nog beter moet schuren. Watergedragen lakverf trekt namelijk minder goed in het hout dan terpentinegedragen verf. Voor meer informatie over het voorbereiden van de ondergrond: klik hier!

Het opzetten van de verf

Voor het gebruiken van de lak zelf wordt vaak aangeraden het oppervlak eerst te gronden met een grondverf. Dit hoeft men niet te doen als je een bestaande laklaag in goede conditie gaat overschilderen. Na het aanbrengen van 1 of 2 lagen grondverf kan men met de lak aan de slag. Ook hierbij wordt geadviseerd om weer 2 lagen op te zetten, behalve als de huidige laklaag met dezelfde kleur overschildert wordt, dan volstaat 1 laag. Door 2 lagen op te zetten wordt het eindresultaat sterker en mooier, doordat je meer laagdikte in totaal aangebracht hebt.

Welke soorten lakverf zijn er?

Watergedragen lak

Watergedragen lak wordt zoals eerder aangegeven bijna altijd binnen gebruikt. Toch is er één uitzondering op deze regel, de Aqua lijn van Wijzonol. Een aantal voorbeelden van reguliere watergedragen lakken zijn

Terpentinegedragen lak

Terpentine gedragen lak kan voor zowel binnen als buiten gebruikt worden. Al is het voor buiten een populairdere keuze dan voor binnen. Terpentinegedragen lak heeft over het algemeen een hogere glansgraad dan watergedragen lak en is vooral voor buiten erg geschikt. Een aantal voorbeelden van terpentinegedragen binnenlak zijn:

Voor buiten is de keuze anders, voornamelijk hoogglans is hier populair doordat het langer meegaat dan zijdeglans afwerkingen. Daarnaast zijn deze aflakken ook speciaal gemaakt om beter bestand te zijn tegen de weersomstandigheden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Vochtregulerende lak

Waar andere lakken de ondergrond afsluiten zorgt vochtregulerende lak ervoor dat het hout kan blijven ademen. Als er nog vocht in het hout zit kan dit funest zijn voor reguliere laklagen, ze komen er dan als snel vanaf gebladderd. Vochtregulerende verf zorgt ervoor dat het vocht door de laklaag kan ontsnappen om zo het bladderen van de verf te voorkomen. Vochtregulerende verf mag nooit voor binnengebruikt worden. Een aantal voorbeelden van vochtregulerende lakverf:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »