Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
05 Apr 2019 | deur schilderen

Hoe moet je een deur schilderen?

Een deur schilderen is geen gemakkelijke klus

Je wilt geen zakkers of heilige dagen. Hoe ga je te werk en waar moet je immers beginnen? In dit artikel probeer ik je wat schildertips bij te brengen.

Als je een deur gaat schilderen begin dan gewoon met de binnenkant van de meterkast- of kelderdeur. Hier kun je gewoon lekker oefenen want als je een foutje maakt zit het niet in het zicht. In het begin moet je wennen aan je kwast of roller en aan de verf die je gebruikt. Of je met een kwast of roller een deur wilt verven maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat erom hoe handig je er mee bent. 
Ook maakt het niet veel uit of je verf op waterbasis of terpentine basis gebruikt. Het gaat gewoon om voorbereiding, vakmanschap en kwaliteitsmateriaal.  
 

Ik geef hier een aantal tips over de werkwijze bij deuren verven:

 1. Schroef het beslag van de deur, je kunt bij het verven van een deur nooit netjes om het beslag heen schilderen.
 2. Begin met de kopse kanten van de deur.
 3. Bij paneeldeuren begin je met het diepstliggende paneel. Schilder vervolgens de verticale verbindingen tussen de vlakken. Daarna de verticale vlakken en verbindingen van links naar rechts.
 4. Als je een vlakke deur moet schilderen met een een groot vlak maak je van een groot vlak 6 of 8 kleinere vakken. Dit is behapbaar want je moet natte verf in natte verf blijven smeren, in vakjargon; nat in nat schilderen. Pak een van die vakken, zet daar verf op en verdeel van links naar rechts van boven naar onder. Ga onmiddellijk door naar het volgende denkbeeldige vlak. Dit om zichtbare randjes tussen de vlakken te voorkomen. Daarna de vlakken geheel uitrollen, zodat je de deur schildert zonder strepen.
 5. Volg deze tips en je deur ziet er weer als een nieuwe deur uit.
 

En dan nog wat algemene tips:

  1. Houdt een vaste werkvolgorde aan; opzetten, verdelen, uitstrijken......afblijven! (goede vloeiing is een eigenschap van goede verf)
  2. Neem bij watergedragen verf een hoger werktempo aan omdat dit sneller droogt
  3. De meeste deuren worden op ooghoogte bekeken, besteed hier extra aandacht aan. Behalve bij de wc of badkamerdeur, deze wordt meestal zittend bekeken. Let daar op.
  4. Deuren nooit liggend schilderen, altijd staand! Liggend dwarrelt er veel namelijk veel meer stof in.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Pascal,

  Bekijk dit filmpje eens voor tips.
  https://youtu.be/3Q1pJWwM_LI

  Heel veel succes met de klus!

 • Pascal

  Friday 05 / 04 / 2019

  Hallo, ik heb een vraag en hopelijk heeft iemand het antwoord.
  Ik ben bezig met de deuren in huis nu heb ik alles in de eerste laag gezet.
  Vandaag begonnen aan de 2de laag en helaas zie je op 1 deur 2 vlakken waarbij je kan zien waar ik begonnen en ben geëindigd met de roller.
  Hoe komt dit? Wat moet ik hieraan doen?

  Dit is de 2de keer dat ik het heb. Eerst dacht ik dat het met vuil te maken had, maar vandaag begonnen met nieuwe spullen. Nieuwe verfpot, kwasten en rollers...

  Wie heeft voor mij de gouden tip?

 • Bart

  Friday 05 / 04 / 2019

  Top uitgelegd! Nu zelf uitproberen.
  Thanks!

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Beste Rob,

  Bedankt voor je vraag.
  Voor buiten gebruiken we nog steeds terpentine basis voor het beste resultaat, maar voor binnen kun je beter Water basis gebruiken. Dit is natuurlijk ook beter voor je gezondheid en droogt een stuk sneller.

  Buiten vind ik met de kwast schilderen toch het mooiste resultaat en binnen voor het gemak en snelheid de roller.

  Veel succes met je klus! -Robin

 • Rob K

  Friday 05 / 04 / 2019

  Bedankt voor de tips. Wat geeft n mooier resultaat: waterbasis of terpentinebasis verf. Roller of kwast? Alvast bedankt!!

 • Verf Web Winkel

  Robin Bakx

  Bedankt voor je vraag.
  Bij het schilderen van een gladde voordeur gebruik je dezelfde techniek als bij het schilderen van een gladde binnendeur.
  Hier hebben wij een video over gemaakt met een duidelijke uitleg hoe je precies een gladde voordeur moet schilderen: https://youtu.be/guZSjv3YzE4

  Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag!

 • Gerrit

  Friday 05 / 04 / 2019

  Hoi heb bij mij de gladde binnen deuren geschilderd maar nu zie je bij alle deuren na het schilderen dat ik 1 baan meer verf op heb gedaan dan bij de volgende baan, en zo bij alle deuren, moet ik weer opnieuw schuren en onvetten als ik de deuren opnieuw wil rollen.alvast bedankt.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Graag gedaan. Als je meer wilt weten mag je ons ook altijd bellen, mailen of WhatsAppen ;-)

 • Nel Beekman

  Friday 05 / 04 / 2019

  Heel fijn die tips. Ik heb ooit deuren liggend geschilderd omdat me dat handig leek.
  Na beëindiging vd klus was ik iets minder enthousiast. Dank voor uw tips. Groet, Nel Beekman

 • Fred Förch

  Friday 05 / 04 / 2019

  Toch wel lekker om van een aantal praktische tips gebruik te kunnen maken. Moet acht paneeldeuren schilderen. Had een andere vvolgorde bedacht. Neem de tip te harte. Ben aan het uitproberen geweest tussen kwast en roller. Blijf die sinaasappel structuur terug zien, ook als ik op één paneel de roller eenmaal in de verf doop. Met de kwast vloeit de verf naar mijn mening mooier. Komt dat door meer laagdikte? Begin morgen op de binnenkant van de kastdeuren. Goede tip. Dank voor jullie uitleg. Kan ik wel wat mee. Mvg Fred Förch

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »