Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
28 Oct 2020 | houtrot behandelen

Houtrot verwijderen en behandelen in 7 stappen

In ons natte klimaat is houtrot een regelmatig voorkomend probleem. Als je last hebt van houtrot, wil je hier het liefst zo snel mogelijk iets aan doen. Gelukkig kun je vaak nog eenvoudig ingrijpen als je er op tijd bij bent. In dit blog vind je daarom 7 simpele stappen om houtrot effectief te verwijderen, repareren en het hout te behandelen. 

Wat is houtrot?

Houtrot ontstaat door een combinatie van vocht en schimmels. Doordat het hout niet goed kan ventileren of drogen, kunnen er schimmels groeien die het hout aantasten. Deze schimmels vreten zich door het hout tot er helemaal niets meer van over is. Houtrot kan dus ernstige schade aanrichten.

Sporen van houtrot kun je beter direct behandelen om erger te voorkomen. De zomer is de ideale periode om dit soort reparaties uit te voeren. Houtrot behandelen is eenvoudiger dan je denkt. Het is voor de meeste klussers een koud kunstje. Er zijn verschillende producten om houtrot effectief aan te pakken. Welke producten je ook gebruikt, als je onderstaande stappen doorloopt kan ook jij het houtrot eenvoudig verwijderen en het hout repareren.

Stappenplan voor houtrot behandelen: houtrot verwijderen en hout repareren

  1. Krab het verrot hout en het hout er omheen ruim weg met een verfkrabber of beitel. Er mag helemaal geen rot hout achterblijven, omdat het verrottingsproces dan van binnenuit gewoon verder gaat. Het beste verwijder je het rotte hout en ongeveer 1 cm gezond hout. Dan weet je zeker dat al het rotte hout verwijderd is.
  2. Smeer het kale hout in met houtrotstop en laat dit goed drogen.
  3. Maak de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing en breng de pasta aan in het hout.
  4. Strijk het vervolgens glad met een schoon plamuurmes en verwijder overtollig vulmiddel direct. Dit scheelt een hoop schuurwerk achteraf.
  5. Zit de beschadiging op een hoek, dan is het houtrot behandelen wat lastiger. Bevestig een plankje op de tegenoverliggende zijde. Breng het vulmiddel hier strak tegenaan. Laat het drogen en verplaats het plankje naar de andere zijde. Herhaal de stappen aan deze zijde.
  6. Laat het houtrotvulmiddel goed drogen. Vul kleine oneffenheden die ontstaan zijn nog even op met plamuur. Laat het wederom goed drogen en schuur daarna het oppervlak glad.

Nu ben je klaar met houtrot behandelen. Om de klus netjes af te ronden, is echter nog een stap noodzakelijk:

  1. Werk de houtrotreparatie af met een geschikte grondverf en aflak op alkydbasis, bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol Primer of Wijzonol HV. Zo kan je houtwerk er weer jaren tegen, zónder houtrot!

Houtrot voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Helaas kun je houtrot niet altijd voorkomen, maar je kunt wel de kans op houtrot verkleinen. Hierdoor is bovenstaand stappenplan voor houtrot behandelen voor jou in de toekomst wellicht niet meer nodig. 

Ga je aan de slag met nieuw hout buitenshuis? Dan is het belangrijk om zeker twee lagen grondverf aan te brengen. Zeker voor hout dat te maken krijgt met veel vocht is die tweede laag grondverf essentieel. Vervolgens schuur je deze tweede laag licht op alvorens je gaat aflakken. Ook het aflakken doe je het beste in minimaal twee lagen om de kans houtrot in de toekomst te verkleinen. 

Tot slot is het altijd goed om een oogje in het zeil te houden. Controleer dus regelmatig het houtwerk. Signaleer je de eerste tekenen van houtrot? Dan is de kans heel groot dat je er op tijd bij bent en groot renovatiewerk of zelfs vervanging kunt voorkomen. 

Houtrot repareren met Verfwebwinkel

Heb je last van houtrot? Ga dan direct aan de slag. Wij helpen je graag met jouw houtrot reparatiewerk. Wil je weten welke producten je nodig hebt of wil je extra tips ontvangen? Stuur ons een Whatsapp'je en krijg zo snel mogelijk vakkundig advies. Onze verfspecialisten staan voor jou klaar, ook voor het behandelen van houtrot! 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »