Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
08 Mar 2017 | babyvriendelijke verf

Kindvriendelijke verf: veilig voor kinderen én beter voor het milieu

Ouders en vrouwen die in verwachting zijn, vinden het belangrijk om met kindvriendelijke verf te werken. Deze verf is milieuvriendelijk, waardoor je hem zonder problemen kunt gebruiken om speelgoed, ledikantjes of andere spulletjes voor kinderen te schilderen. Alkydverf is daarentegen niet geschikt voor het schilderen van kindermeubeltjes. In dit blog leg ik je uit wat kindvriendelijke verf precies is en welke soorten er allemaal zijn.

Het probleem met alkydverf

Alkydverf is verf op basis van oplosmiddelen, zoals terpentine. Deze verf ruikt hierdoor sterk, omdat deze oplosmiddelen verdampen tijdens het aanbrengen en droogproces van de verf. Vaak kunnen zwangere vrouwen niet goed tegen de indringende geur van terpentine. Zelfs als deze verf in een andere ruimte wordt gebruikt, ruik je deze vaak toch door het hele huis. Dit is niet prettig en kan zelfs schadelijk zijn voor zwangere vrouwen. Gebruik daarom altijd een verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Ook deze verf bevat echter chemische bestanddelen. Pas wanneer de verf volledig uitgehard is, komen deze bestanddelen niet meer vrij. Uitharden is niet hetzelfde als drogen. Uitharden duurt meestal ongeveer een week. Wil je zeker zijn dat je een kindvriendelijke verf gebruikt die ook zwangere vrouwen niet schaadt? Ga dan voor kindvriendelijke verf!

Wat is kindvriendelijke verf?

Allereerst leg ik je kort de achtergrond van kindvriendelijke verf uit. Dit is nogal een technisch verhaal: de NEN beheert al 100 jaar de nationale, Europese (EN) en internationale (ISO, IES) normen in Nederland. Er is een norm gericht op de veiligheid van speelgoed, namelijk de NEN-EN 71-3:2013+A1:2014. Verf die aan deze norm voldoet, is een kindvriendelijke verf. Deze verf kunnen we dus vertrouwen, dat geeft houvast en zekerheid! Welke verven voldoen echter aan deze norm?

Kindvriendelijke verfsoorten

Nederlandse verffabrikanten (waaronder Sikkens, Sigma, Wijzonol en Histor) hebben geen verf in hun assortiment die aan deze norm voldoet. Daarom moeten we over onze landsgrenzen kijken.

Kindvriendelijke Little Greene verf

Dan komen we terecht bij de authentieke Engelse verffabrikant Little Greene. Verf van Little Greene staat bekend om zijn milieuvriendelijke kwaliteiten.

Het verfmerk heeft zich geconformeerd aan de norm voor veilig speelgoed en is daarmee gekwalificeerd als kindveilig. Er zijn drie verfsoorten van Little Greene die aan deze norm voldoen:

  1. De eerste is de Intelligent Eggshell. Dit is een lak voor houtwerk die zowel binnen- als buitenshuis toegepast kan worden. Deze matte lak heeft een glanspercentage van 10 tot 20 procent.
  2. Little Greene Intelligent Floorpaint is een watergedragen verf geschikt voor vloeren. Maar ook voor meubelen die extra krasvast moeten zijn zoals kinderbedjes, boxen en ledikantjes
  3. De tweede is de Absolute Matt Emulsion. Een matte muurverf met een glanspercentage van minder dan 5%. Deze goed dekkende, afwasbare muurverf is ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld de kinderkamer of speelruimte.
  4. Tot slot voldoet ook de Intelligent Matt Emulsion van Little Greene aan de norm voor veiligheid van speelgoed. Deze matte muurverf is vergelijkbaar met de Intelligent Matt Emulsion, alleen kan deze beter gebruikt worden in ruimtes die intensief gebruik worden. Deze muurverf is namelijk waterbestendig, hecht zeer goed en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Gebruik deze muurverf bijvoorbeeld in de keuken en badkamer.

Alle drie deze verven zijn gecertificeerd als kindveilig. Tevens zijn deze verven in alle kleuren te mengen. Wel zo leuk voor een kinderkamer!

Kindvriendelijke verf van Farrow & Ball

In overeenstemming met de richtlijnen van de Toy Safety Standard is ook Farrow & Ball verf kindvriendelijk. Dit betekent dat verf van Farrow & Ball vrij is van schadelijke metalen. Met deze certificering wordt Farrow & Balls indrukwekkende assortiment aan geur- en VOS-arme verf-, primer-, & undercoatproducten nog eens extra onderstreept. Dit benadrukt eveneens de ongeëvenaarde kwaliteit en reputatie van het merk.

Ouders kunnen met een gerust hart speelgoedtreintjes in Pitch Blue, ledikantjes in London Clay of slaapkamermuren in Middleton Pink schilderen, wetende dat ze een gezonde en veilige omgeving creëert voor hun kinderen.

Zo ziet je maar weer dat Farrow & Ball’s originele verfformules altijd veilig zijn voor gebruik bij jou thuis!

Kindvriendelijke transparante vernis

Wil je liever geen dekkende verf gebruiken? Gebruik dan deze transparante vernis van Rust-Oleum: Clear Sealer. Deze vernis vergeelt niet en voldoet ook aan de norm voor veilig speelgoed. Zelf heb ik het ook gebruikt voor het nieuwe bed van mijn dochter. Ik vond het een hele fijne watergedragen lak. Hij heeft ook een lange opentijd. Dit is de tijd die je hebt om in de verf te werken zonder dat deze indroogt. Je kunt hem dus op het gemakje aanbrengen. Met een Goudhaantje Futura kwast is hij gemakkelijk te verwerken, dus waar wacht je nog op?

 

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »