Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
30 Mar 2020

M³ en m² naar liter omrekenen: hoeveel verf heb ik nodig?

Wil je berekenen hoeveel liter verf je nodig hebt per m³ voor jouw verfklus? Dan moet je rekening houden met verschillende dingen, zoals de verfsoort, de dekkingskracht, de zuigkracht van het oppervlak en natuurlijk de complete oppervlakte van de ruimte in vierkante meters (m²). In dit blog leggen we je graag uit hoe je m³ of m² kunt omrekenen naar liters verf, zodat je weet hoeveel verf je nodig hebt voor een bepaald oppervlak. 

Wat is m³?

m³ is een is het symbool voor de inhoudsmaat van kubieke meter. 1 m³ komt overeen met de inhoud van een kubus van 1 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Vaak spreken we in de volksmond ook wel van een kuub.

Wat is m²?

m² is het inhouds symbool voor de inhoudsmaat van vierkante meter. Een vierkante meter komt overeen met een plat oppervlak, zoals een muur, van 1 meter breed bij 1 meter lang. De lengte maal de breedte in meters geeft dus de complete oppervlakte in m² aan. 

M³ naar liters omrekenen

Een m³ komt overeen met 1000 kubieke decimeters (dm³). En kubieke decimeters staan vervolgens gelijk aan liters. In een kubus van 1 m³ gaat dus 1000 liter. 

Natuurlijk ga je niet je volledige kubus, of in dit geval ruimte, vullen met enkel verf. Je wilt graag weten hoeveel verf je nodig hebt om de muren, de vloer of het plafond te kunnen schilderen. Dit zijn platte ondergronden, zonder hoogtes of dieptes. In dat geval spreken we dus van vierkante meters, oftewel m². 

Oppervlakte berekenen in m²

Jij wilt graag weten hoeveel liter verf je nodig hebt voor jouw verfklus. Daarvoor bereken je het oppervlakte van te verven de muur, het plafond of de vloer in m². Dit doe je door de lengte van de muur te vermenigvuldigen met de breedte van de muur in meters. 

Voorbeeld: 2,4 meter lengte X 6,5 meter breedte = 15,6 m². Dit doe je voor alle muren die je in dezelfde kleur en met dezelfde verfsoort wilt bewerken. Alles bij elkaar is jouw totaal oppervlak. 

m² naar liters verf omrekenen

Nu je de oppervlakte hebt berekend, kun je muurverf gaan kopen. Elke verfsoort is anders. de hoeveelheid liters die je nodig hebt, hangt af van de dekkracht en het aantal aan te brengen lagen. Normaliter breng je 1 a 2 lagen grondverf aan en 2 tot 3 lagen lak. 

Omdat elke verfsoort anders is kun je m² niet direct omrekenen naar de benodigde liters verf. Wel kunnen we op basis van een gemiddelde vaststellen dat je met een liter standaard muurverf ongeveer 8 m² verft en met een liter standaard lakverf ongeveer 14 m². 

In het geval van de bovenstaande berekening, gaan we een muur schilderen van 15,6 m². uitgaande van het gemiddelde hebben we dus 2 liter muurverf nodig voor deze klus per laag. Als je 3 lagen wilt aanbrengen heb je normaal gesproken dus genoeg aan 6 liter muurverf voor deze muur.

Hoeveel liter verf heb ik nu precies nodig?

Ten eerste kun je niet uitgaan van een gemiddelde hoeveelheid liters verf. Gelukkig communiceert bijna elke verffabrikant de dekkracht van de betreffende verfsoort en hoeveel m² je ongeveer kunt schilderen met een liter verf. Hierdoor kun je een inschatting maken van hoeveel lagen je dient aan te brengen en daarmee uiteindelijk ook hoeveel verf je nodig hebt. 

Als we de muur van 15,6 m² willen schilderen, gebruiken we bijvoorbeeld Wijzonol Muurverf Mat. Deze verf voor binnenmuren is te bestellen in verschillende hoeveelheden en in verschillende, zelf te mengen, kleuren. Wijzonol geeft aan dat deze muurverf ongeveer 7 tot 9 m² dekt per m². We gaan uit van het laagste, want je wilt niet zonder verf komen te zitten als je nog een klein stukje moet verven. In dat geval hebben we 2,3 liter verf nodig per laag. Omdat deze muurverf perfect dekkend is, heb je waarschijnlijk genoeg aan twee lagen. Voor deze verfklus hebben we dus 4,6 liter muurverf nodig. 

Je vindt de dekkracht en een indicatie van het verbruik altijd in onze specificaties op de productpagina van de verf. 

Direct aan de slag!

Bij Verfwebwinkel shop je direct alle typen verf en verfbenodigdheden. Heb jij berekend hoeveel verf je nodig hebt, dan kun je op de productpagina kiezen hoe groot jouw blik of pot moet zijn. Bestel je vandaag jouw verf nog voor 17:00 uur? Dan kun je morgen nog aan de slag met jouw verfklus!

Toch liever wat extra hulp bij het berekenen van het aantal liters verf of de verfkeuze? Of wil je meer weten over de zuigkracht van het oppervlak? Schakel dan ons team in van verfspecialisten. We helpen je graag via Whatsapp of Facebook Messenger

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »