Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
09 Jan 2019 | extra mat

Mat, zijdeglans of hoogglans verf of lak?

Mat, zijdeglans of hoogglans verf? Muurverf en lak is verkrijgbaar in verschillende glansgraden. Van extra mat tot hoogglans: iedere glansgraad zorgt voor een andere uitstraling. Naast het uiterlijk, verschilt ook de manier van onderhoud per glansgraad.

Hoe bepaal je nu de beste glansgraad voor jouw schilderklus? In dit blog leg ik de verschillen tussen matte, zijdeglans en hoogglans verf en lak uit.

1.    Matte verf: van extra mat tot kalkmat

Om te beginnen zijn er diverse soorten matte verven en lakken te onderscheiden. Iedere fabrikant heeft hier ook nog eens zijn eigen naam voor. Veel gehoorde benamingen zijn extra mat, kalkmat, zijdemat en gewoon mat. Al deze matte verven en lakken geven geen glans. Dit zorgt voor een rustig effect.

Daarnaast camoufleert matte verf het beste. Is de ondergrond van je verlaag oneffen en wil je dit verdoezelen? Kies dan voor een matte verf. Uiteraard kun je matte verf ook gewoon op effen ondergronden gebruiken. Let wel op dat matte verven en lakken lastiger schoon te maken zijn dan glanzende verven en lakken.

Tip! Omdat de benamingen voor matte verf en lak zo verschillen, kun je jezelf het beste bij de verfspeciaalzaak laten adviseren over de beste matte verf voor jouw woning of matte lak voor jouw meubel. Uiteraard hoef je hiervoor niet langs te komen, maar kun je gewoon online contact met ons opnemen.

Matte muurverf: de standaard glansgraad voor op de muur

Een matte afwerking is de standaard voor het schilderen van muren. Afhankelijk van de ruimte die je schildert, zijn er verschillende matte muurverven op de markt. De populairste matte muurverven per merk zijn:

 • - Farrow & Ball Estate Emulsion: deze extra matte muurverf wordt ook wel Farrow & Ball krijtverf genoemd. Deze muurverf geeft de karakteristieke kalkmatte afwerking waar Farrow & Ball bekend om staat.
 • - Little Greene Absolute Matt Emulsion: deze kalkachtige matte muurverf van Little Greene is de bestverkochte Little Greene verf op de markt. Dat is ook niet zo gek gezien de prachtige kalkmatte uitstraling.
 • - Paint & Paper Library Pure Flat Emulsion: deze kalkmatte muurverf heeft met zijn 2% een van de laagste glanspercentages op de markt.
 • - Sigmapearl Clean Matt: het bijzondere aan de Sigmapearl Clean Matt is dat deze muurverf uitstekend te reinigen is. Dit in tegenstelling tot de meeste matte muurverven. Ideaal voor in de keuken bijvoorbeeld.
 • - Wijzonol Extramat Muurverf: ook de extramatte muurverf van Wijzonol is goed te reinigen. Deze matte muurverf geeft een kalkmatte afwerking aan je muren.
 • - Sikkens Alphacryl Pure Mat SF: met deze extreem matte muurverf zijn de muren van het Rijksmuseum geschilderd. De extreem matte verf laat de kunst in het museum echt tot leven komen. Kun je nagaan wat deze verf voor jouw interieur kan doen!

Matte lak: schilder meubels en andere oppervlakken eens met matte verf

Al deze merken hebben ook kwalitatief hoogwaardige matte lak in het assortiment. De populairste zijn Farrow & Ball Estate Eggshell, Farrow & Ball Dead Flat, Little Greene Intelligent Eggshell, Paint & Paper Library Archirects’ Eggshell, Sigma S2U Nova Matt en Wijzonol Matlak.

2.    Zijdeglans lak én muurverf

Zijdeglans zit in het midden qua glansgraad en wordt ook weleens ‘satin’ verf genoemd. Het is niet zo glanzend als hoogglans, maar ook zeker niet mat. Hierdoor zijn oneffenheden in de ondergrond minder te verdoezelen dan met een matte verf of lak. Zijdeglans verf of lak is daarentegen makkelijker schoon te maken dan matte verf. Gebruik zijdeglans verf of lak voor een warmere uitstraling.

De standaard voor lakverf is een zijdeglans afwerking. Enkele top zijdeglanslakken zijn de Sigma S2U Nova Satin, Wijzonol Dekkend Zijdeglans en Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin.

Toch zijn er ook zijdeglans muurverven op de markt. Enkele toppers zijn de Sigmapearl Clean Satin, Wijzonol Zijdeglans Muurverf en Sikkens Alphatex IQ.

3.    Hoogglans verf: voor een schitterend duurzaam schilderresultaat

Hoogglans verf en lak is de meest glanzende van de drie. Hierdoor benadrukt hij de ondergrond extra sterk. Gebruik hoogglans verf daarom alleen op een oneffen ondergrond als je deze wilt benadrukken. Anders kun je beter voor een zijdeglans of matte verf of lak kiezen.

Op een effen ondergrond geeft hoogglans verf of lak een super strak en glad resultaat. Dit geeft een mooi glanzend effect.

Hoogglans verf is eigenlijk alleen als lakverf verkrijgbaar. Hoogglans muurverf zie je meestal niet.

Tot slot is hoogglans verf het gemakkelijkst schoon te maken. Ideaal voor ruimtes die snel vies worden, zoals een kinderkamer of de keuken.

Doordat hoogglans verf het makkelijkst te reinigen is, wordt lak met een hoogglans afwerking vaak buiten gebruikt. De populairste hoogglans lakverf per merk is:

 • - Farrow & Ball Full Gloss: deze hoogglanslak op waterbasis is zowel binnen als buiten te gebruiken en verkrijgbaar in alle 132 Farrow & Ball kleuren.
 • - Little Greene Intelligent Gloss: deze hoogglanslak voor binnen en buiten heeft een glansgraad van maar liefst 75% tot 85%.
 • - Paint & Paper Library Oil Gloss: baas boven baas; deze hoogglanslak heeft een glanspercentage van minimaal 85%. Voor een schitterend schilderresultaat in en om het huis.
 • - Sigma S2U Allure Gloss: voor een extreem duurzaam schilderresultaat kies je de hoogglanslak S2U Allure Gloss van Sigma voor jouw buitenschilderwerk.
 • - Wijzonol Dekkend Hoogglanslak: deze buitenlak van Wijzonol geeft een hoogglans afwerking die het beste tot zijn recht komt op een egale ondergrond.
 • - Sikkens Rubbol XD High Gloss: deze weerbestendige hoogglanslak voor buiten biedt tot wel 10 jaar bescherming.

Mat, zijdeglans of hoogglans verf?

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over de glansgraad van verschillende verfsoorten? Laat hieronder dan een reactie achter. We helpen je graag!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Roberta,

  Als je de ondergrond goed ontvet en opschuurt, kan je met een matte verf over de oude verflaag schilderen.
  Wel gaat een verf op zijdeglans langer mee dan een verf die mat is.

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Iris,

  Bedankt voor je vraag.
  Je begint eerst met het ontvetten van de tegels.
  Vervolgens worden de tegels behandeld met een hechtprimer, zoals Zinsser Bulls Eye 1-2-3 Plus.
  https://www.verfwebwinkel.nl/zinsser-bulls-eye-1-2-3-plus.html
  Daarna kan je een hoogglanslak op waterbasis aanbrengen.
  https://www.verfwebwinkel.nl/sikkens-rubbol-bl-rezisto-high-gloss.html

  Succes met de klus!

 • Roberta

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Hoi, ik heb een zijdeglans verf voor mijn (binnen) houten kozijn geschilderd. Maar ik vindt het nog te veel glans.
  Is het mogelijk om hier een mat verf van hetzelfde kleur en merken over doen?

 • Iris

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Welke van de hoogglans lak is het meest geschikt voor het schilderen van keukentegels?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Ria,

  Het is niet mogelijk om van matte verf naar zijdeglans te gaan.

 • Ria

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Kan er aan matte muurverf nog zijdeglans aan toegevoegd worden?

 • Verf Web Winkel

  Bernadette Olthof

  Beste Herman,

  Dit kan, maar we adviseren om de Sigma S2U Nova Primer te gebruiken als grondverf.
  https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-primer.html

  Succes ermee!

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste J. de Gool,

  Bij alle Sigma producten waar Nova en Torno bij staat is waterbasis. Alle overige producten zijn op terpentine basis.

 • J. de Gool

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Goedendag,

  zijn zowel de S2U Nova Satin als de Sigma 2U Allure Gloss op water en terpentine basis beschikbaar?

  Mvg!

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Fanny,

  Goede vraag! De reinigbaarheid van matte of glanzende deuren is eigenlijk het zelfde. Maar ik moet wel zeggen dat deuren die met hoogglans geschilderd zijn makkelijker schoon te maken zijn.

  Het nadeel van matte deuren is dat als je ze heel veel schoon maakt ze alsnog kunnen gaan blinken. Je poetst ze als het ware op waardoor ze gaan glanzen!

 • Fanny

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Kunnen matte deuren goed schoongemaakt worden. Hoe en met wat?

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hi Alice,

  Meestal gaat dat wel als je het goed opschuurt. Welke krijtverf heb je gebruikt? Welk merk?

 • Alice

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Goede avond. Ik heb krijt verf gebruikt voor mijn eettafel. Kan ik hier een zijdeglans over doen? Ik begrijp dat het dan niet meer mat is

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Annie,

  Wat dacht je van Semi-Gloss?
  https://www.verfwebwinkel.nl/sigma-s2u-nova-semi-gloss.html

  Kan wel een beetje vergelen, lees meer over vergeling:
  https://www.verfwebwinkel.nl/blogs/verf/waarom-vergeelt-witte-verf-binnenshuis/

 • Annie Cox

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  Ik vind zijdeglans nog te veel glans. Mat wordt niet geadviseerd voor keukenkastjes. Is er een tussenweg.

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Verf voor boten en dergelijke hebben wij weinig tot geen kennis van, watersport is een andere tak van sport.

  Je zou beter kunnen informeren bij een gespecialiseerde watersport zaak.

  Succes met de klus in ieder geval!

 • A. ten Cate

  Wednesday 09 / 01 / 2019

  L.s. Voor mijn ex rijkspolitieboot wil ik een matte grijze of antraciete kleur. Door een schipper is mij aangeraden van Sikkens de Brantho Korrux 3in1 te nemen. Ik heb er over gelezen en het lijkt me wel geschikt. Helaas vind ik nergens deze matte verf. Hebt u een idee? Bij voorbaat dank.
  Albert

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »