Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
29 May 2020 | grondverf

Waarom gebruik je grondverf?

Bij zo’n beetje iedere schilderklus op hout is het gebruikelijk om eerst een of twee lagen grondverf aan te brengen, voordat je de verf of lak aanbrengt. Maar het komt ook voor dat je grondverf aanbrengt op andere ondergronden. Waarom dat is, leggen we je graag uit aan de hand van veelgestelde vragen.

Wat is grondverf?

Grondverf of primer is een basislaag voor schilderwerk. Dankzij deze grondlaag hecht verf of lak beter aan het oppervlak. Daarnaast vult grondverf het oppervlak eenvoudig en droogt het snel. Daardoor blijft het resultaat langer mooi en hoef je minder frequent te schilderen. De basislaag die je aanbrengt door gebruik van een grondverf is dus eigenlijk een hechtingslaag tussen het oppervlak en de afwerklaag. 

Wanneer gebruik je grondverf?

Soms is opschuren al voldoende om een nieuwe laag verf te kunnen aanbrengen. In dit geval is een grondverf dus niet nodig. Maar wanneer gebruik je dan wel grondverf?

Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout. Overigens kunnen ook deuren en muren van andere materialen een zuigende werking hebben. Ook dan geldt dat je het beste eerst een of twee lagen grondverf aanbrengt. 

Ook onbehandeld metaal of kunststof bewerk je het beste eerst met een primer. Deze oppervlakken zijn namelijk glad, waardoor verf er gemakkelijk afglijdt. Een grondverf hecht makkelijker aan metaal en kunststof. Vervolgens hecht de afwerklaag zich weer gemakkelijk aan de grondlaag. Hierdoor creëer je met een simpele tussenstap het gewenste resultaat.

Tot slot breng je ook altijd grondverf aan als het oppervlak in een mindere staat verkeert. Denk bijvoorbeeld aan eerder bewerkt hout. Het kan voorkomen dat door oneffenheden de verf niet goed meer hecht. Een primer zorgt ervoor dat je alle beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk kunt opvullen, zodat je een mooie gladde ondergrond hebt voor de afwerklaag. 

Welke grondverf heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende soorten grondverf. De meeste soorten kun je toepassen op meerdere verschillende typen ondergronden. Afhankelijk van jouw verfklus kies je een grondverf voor buiten, zoals Sikkens Rubol Primer. Deze hoogwaardige primer hecht op bijna alle ondergronden en vormt een uitstekende basislaag voor alle klussen buiten. 

Natuurlijk zijn er ook primers voor binnen en universele primers. Zo kun je Wijzonol Hechtprimer zowel binnen als buiten toepassen op onder andere hout, plaatmateriaal, steen, beton, kunststof en metaal. Ook Sikkens Rubbol BL Primer is een veelgebruikte primer door professionals. 

Grondverf of primer kopen

Welke grondverf je ook nodig hebt, je vindt het altijd in onze webshop. Met een ruim assortiment aan grondverven zit er altijd een variant bij die perfect geschikt is voor jouw verfklus. 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »