Robin Bakx van Verfwebwinkel

Geschreven door: Robin Bakx

Shop online
20 Jan 2017 | vel op de verf voorkomen

Hoe kun je een vel op de verf voorkomen?

Een vel op de verf voorkomen? Lees deze tips!

U heeft vast wel eens een vel op de verf gehad, hoe komt dat? Geen idee het blik is toch goed afgesloten dus hij heeft toch niet kunnen drogen? Kan ik deze verf nog wel gebruiken? En hoe kun je een vel op de verf voorkomen?

 

Hoeveelheid zuurstof in een verfblik

Na het schilderen hou je misschien nog 300 ml verf over in het 1 liter blik. Het blik is nog prima af te sluiten en later nog eens te gebruiken als er misschien nog wat bijgeschilderd moet worden. Uiteindelijk een paar maanden later ga je kijken of  je nog wat bij kunt schilderen. Je maakt de pot open en treft daar een 2 a 3 millimeter dikke vel aan op de bovenkant van de verf.

Wat je vooral niet moet doen

Je hebt er alles aan gedaan om hem niet uit te laten drogen, op zijn kop zetten, terpentine of water erbij, goed met de hamer de deksel dichtgeslagen en toch komt er na een aantal weken een vel op de verf. Al deze manieren helpen maar minimaal in dit geval. Onderste boven zetten gaat prima. Maar een laag verdunningsmiddel toevoegen is geen goede oplossing. De verf wordt daar zo dun van dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Maar hoe los ik dit probleem dan op?

Hoe droogt de verf

De manier waarop de verf droogt heet een 'fysische droging'. Dit betekend dat zuurstof deeltjes de vluchtige organische stoffen (VOS) in de verf naar buiten transporteert. De vluchtige stoffen zijn in het algemeen oplosmiddelen bijvoorbeeld terpentine. Zodra het oplosmiddel verdampt word de verf dikker en vormt een filmlaagje aan de bovenkant van de drogende verf. Deze word na een tijdje steeds droger een gaat verder door tot aan het hout of in dit geval de bodem van het blik.

Is de verf nog bruikbaar als je de vel verwijderd?

In het geval van de foto kun je zien dat er geen stoffen naar de bodem zijn gezakt. De kleur van het vel de zelfde kleur als de verf heeft. Zodra de vel op de verf niet deze kleur heeft zitten er niet alle stoffen in en haal je nadat je de vel eraf haalt een groot deel van één bestandsdeel uit de verf. Hierdoor veranderd de eigenschap van de verf en kun je deze niet meer gebruiken.

Hoe kun je een vel op de verf voorkomen?

Om er voor te zorgen dat er geen vel op de verf komt moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus essentieel om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf. Dit kun je doen door je verf in een leeg blik over te schenken. Vergeet niet om erop te schrijven welke kleur verf het is en welke verf!

 

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • André Olfers

  Friday 20 / 01 / 2017

  Geweldig idee, die steen.
  Kan, denk ik, ook met gewassen grind.
  Kan je na gebruik weer aanvullen

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Fer,

  Opzich een goed idee. Je moet er dan wel zeker van zijn dat je geen vuiligheid in je verf krijgt.

 • Fer Remunj

  Friday 20 / 01 / 2017

  Steen, flesje of ander, niet absorberend, materiaal in verfpot doen zodat verfniveau tot deksel stijgt.
  Gr Fer Remunj

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »