Watergedragen lak vind je bij Verfwebwinkel

Watergedragen lak is sinds een aantal jaar de standaard geworden voor binnenlak. Sinds de aanpassingen aan de wetgeving rondom vluchtige stoffen in verf moesten fabrikanten omschakelen naar water in plaats van terpentine als verdunmiddel. Sinds die tijd zijn watergedragen lakken verder en verder ontwikkeld tot de producten die we nu kennen. In deze editie van de Verfwebwinkel keuzehulp geven we u meer informatie over de voordelen van watergedragen lakken. En helpen we u met het kiezen van de juiste lak voor uw klus.

Wat zijn de voordelen van watergedragen lak?

Er zitten vele voordelen aan waterbasis verf. Het is snel droog want je kunt na 3 tot 4 uur een volgende laag verf aanbrengen. Dit kan natuurlijk ook een nadeel zijn, want je moet wel een beetje doorwerken. Waterbasis verf kan nagenoeg niet vergelen, dit gebeurt bij terpentine verdunbare lak nog vrij vaak. En waterbasis verf is reukarm, je hebt dus geen nare verflucht in je huis hangen als je gaat schilderen.

Is waterbasis verf eigenlijk wel huidvetresistent?

Ja, waterbasis verf is huidvetresistent, maar wat bedoelen we daarmee? Als je vroeger met waterbasis verf je deuren, kozijnen of keukenkastjes schilderde kreeg je daar naar verloop van tijd een smoezelige plek op. Dat was de plek waar je met je handen de deur of kozijn vastpakte. Niet schoon te krijgen! Dat kwam omdat het huidvet van je handen invreet op de waterbasis verf. Dat hebben de verffabrikanten opgelost en een speciaal stofje toegevoegd aan de verf. Het huidvet krijgt nu geen kans meer en de verf blijft goed te reinigen, ook na verloop van jaren.

Hoe breng je waterbasis verf aan?

Waterbasis verf kun je met een viltroller of kwast aanbrengen. Het is aan te raden om een kwast te gebruiken met een kunstvezel, bijvoorbeeld de Goudhaantje Futura kwast of een Staalmeester kwast. Deze kwasten zijn uitstekend geschikt voor waterbasis verf. Wil je een beetje opschieten met schilderen of heb je een groot oppervlak te doen, dan zou je een viltroller kunnen nemen. Een viltroller neemt de waterbasis verf snel op en staat de verf ook weer snel af aan het oppervlak. Dit in tegenstelling tot een schuimroller die moet zicht eerst volzuigen met verf voordat hij verf afstaat aan het oppervlak.

Welke lak op waterbasis is geschikt voor uw klus?

Net als met alle andere verf zijn de verschillende soorten watergedragen lak in te delen in verschillende prijsklassen met verschillende kwaliteiten. Zo vloeien de duurdere lakken beter, vergelen ze minder en zijn ze beter bestand tegen huidvet. In de lagere prijsklasse vinden we lakken als de Wijzonol zijdeglans op waterbasis, maar ook de hoogglans variant dit product. In deze lagere prijsklasse steekt er toch één product met kop en schouders bovenuit, namelijk de Satin PU-A van SPS. In de hogere prijsklasse vinden we producten als de Sikkens Bl Rezisto Satin, en de S2U Nova lijn van Sigma.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »