Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
26 Feb 2020

Roest verwijderen en het metaal er als nieuw uit laten zien

Roestplekken op metalen oppervlakken kun je beter zo snel mogelijk verwijderen. Roestplekken tasten namelijk het onderliggende metaal aan en laten het geheel er verwaarloosd uitzien. Verwijder je de roest niet op tijd dan zet het oxidatieproces door en zal steeds meer van het metaal gaan roesten. Hierdoor neemt de metaalsterkte af en wordt de verflaag aangetast. In dit artikel vertellen we hoe je van roest af kunt komen en hoe je de vorming ervan voortaan voorkomt.

Roest verwijderen met huishoudelijke middelen

  1. Azijn. Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen.
  2. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
  3. Baking soda. Dit schurende, zoute goedje is niet voor niets een topper in de schoonmaak.
  4. Aardappel. Wrijf de aardappel met afwismiddel tegen de roestplek, dit werkt bij een klein vlekje.
  5. Cola. Niet alleen lekker om te drinken, maar het heeft ook roestoplossende eigenschappen.
  6. WD40. Bekend als smeermiddel voor sloten, scharnieren en kettingen. Maar het middel helpt ook bij het verwijderen van roest.

Professionele oplossing: Gebruik ontweringswater

Een klein roestvlekje kun je vaak gemakkelijk schoonvegen nadat het behandeld is met een huis-, tuin- en keukenmiddel. Is de vlek hardnekkiger? Dan de roest weggeschuurd worden en biedt alleen ontweringswater uitkomst. Het wegschuren kan met een schuurpapiertje of schuurmachine. Belangrijk is dat je niet alleen op de zichtbare roest schuurt totdat het weer als metaal kleurt, maar ook ca. 2 tot 3 cm rondom de vlek. Op die manier voorkom je dat er wat roestdeeltjes blijven zitten.

Tip! Trek handschoenen aan tijdens het schuren. Dit beschermt je handen tegen het ruwe papier en geeft je meer grip.

Nadat de roest verwijderd is, wil je natuurlijk dat het geheel er weer mooi uit komt te zien. Breng na het opschuren een metaalprimer aan die het metaal mooi afdicht. Hierna kan je het geheel nog mooier maken door het aanbrengen van Wijzonol Industrielak. Verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans.

Voorkomen van roest

Voorkomen is beter dan genezen. Een cliché die zeker waar is. Roest tast de metalen constructie aan en dit verval zet door totdat de corrosievorming een halt toe is geroepen. Roestvorming kan echter goed voorkomen worden door een paar keer per jaar te controleren of het metaal in je kozijnen, deuren en meubels goed afgedicht is met een primer of lak. Open plekken die in contact komen met water en zuurstof kunnen namelijk gaan roesten. Wanneer deze open plekjes tijdig afgedicht worden, kan er geen roestvorming plaatsvinden. Hierbij is het trouwens ook goed om na te gaan of het metaal wel behandeld is met de juiste primer en met de juiste behandelmethode tegen roest. De verkeerde verf zal namelijk eerder gaan afbladderen, terwijl met een speciale metaalprimer of roestprimer een langdurige bescherming wordt aangebracht.

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »