Touwen & Co B.V. beter bekend als Tenco is een verffabriek met een rijke geschiedenis. Tegenwoordig staat Tenco vooral bekend om hun goede producten voor buiten- en bootonderhoud. Op deze pagina vindt u alle producten uit het assortiment die wij bij Verfwebwinkel.nl aanbieden.

Een korte geschiedenis

De oorsprong van de oude verffabriek Touwen & Co B.V. lag vanaf het jaar 1885 in het bevoorraden van teer aan binnenvaartschepen en carbolineum aan landbouwwerkers. Vanuit hier is Touwen & Co B.V. verder gegaan met het ontwikkelen van nieuwe verfproducten aangepast aan de nieuwe milieueisen en andere vraag binnen de markt onder de naam Tenco.

Tegenwoordig levert dit Zaandamse bedrijf een modern assortiment met verf en onderhoudsproducten gemaakt voor zowel de doe-het-zelver als de professionele gebruiker. Met toepassingen voor alle soorten materialen, van bitumen tot zink maar ook hout en steen.

Wat voor producten produceert Tenco?

Tenco heeft een enorm arsenaal met producten, van verschillende dekkende buitenbeitsen tot aan Tenco Kassenwit. En dit is nog maar het tipje van de ijsberg, want dan hebben we het alleen nog maar over het buitenonderhoud. Naast deze tak heeft Touwen & Co namelijk nog 3 takken met producten. Namelijk woningonderhoud, bootonderhoud en grondverf & menie. 

Olie producten van Tenco

Het is een klus die voor velen ieder jaarlijks terug lijkt te komen, het in de olie zetten van houtwerk. Vaak is dit een kleurloze olie die de oorspronkelijk kleur van het hout weer laat herleven. Andere kleuren olie zijn er vaak niet, maar wel voor Tenco Bangkirai Olie. 

Deze olie komt namelijk in de kleuren naturel, antraciet en dark teak. Een unieke prestatie die aan de expertise aan Touwen & Co toegeschreven kan worden. 

De olie dringt tot diep in de houtnerf en het beschermt het hout tegen weersinvloeden. Bovendien is de olie makkelijk aan te brengen met bijvoorbeeld een blokwitter. Al deze top eigenschappen gelden niet alleen voor de bangkirai olie maar ook voor de hardhoutolie van Tenco. 

Houtbeitsen van Tenco

Naast olie specialiseert Touwen & Co zich ook in het produceren van houtbeitsen voor Douglas hout. Tenco douglasbeits is reukarm, gemakkelijk aan te brengen en beschikbaar in zowel transparant als dekkende variant. Daarnaast verkleurd deze beits niet omdat het een duurzame buitenbeits op acrylbasis is. 

Tenco Douglas Beits Transparant komt in twee varianten, zowel Blank als Lariks. Waarvan de eerste van de twee ook naturel genoemd zou kunnen worden. De Tenco Douglas Beits Dekkend komt in de kleuren Zwart en Antraciet. Hiermee zit er altijd wel een kleur tussen die naar smaak is.

Daarnaast bestaat er ook nog Tenco Houtcoat Zwart. Dit is een niet dekkende beits op terpentinebasis vergelijkbaar met een product als Finess Timberstain. Houtcoat zwart is uiterst geschikt voor het gebruik over oppervlakken die voorheen geteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schutting, schuur of molen die voorheen met teer behandeld is.

Olie v.s. Beits

Veel mensen hebben moeite met het verschil tussen olie en beits te herkennen. Het grootste verschil tussen olie en beits is dat beits een laagje is dat op het oppervlak blijft liggen waar olie het houtwerk echt intrekt. Dit is ook het geval voor de beitsen en oliën van Tenco. 

Een overeenkomst tussen beits en olie is dat de beide middelen ervoor zorgen dat vocht het hout in en uit kan. Dit voorkomt zeker bij beits dat de coating eraf komt zetten door water dat het hout in komt.

Overige producten van Tenco

Naast afwerkingen als Tenco Bangkirai Olie en Tenco Douglasbeits heeft Touwen & Co ook nog andere producten op de markt. Bijvoorbeeld Tenco kassenwit: een product dat kan helpen met het optimaliseren van het klimaat in een kas. Kassenwit is een zonwerende coating op waterbasis die verdunt dient te worden. Het is eenvoudig met de kwast aan te brengen en sneldrogend.

Een ander product is Tenco anti-houtworm, dit is een product dat speciaal bestemd is ter preventie of bestrijding van houtworm. Dit product is gemakkelijk te verwerken en kan met een kwast voor terpentinegedragen producten aangebracht worden. Na het zetten van een laag bent u klaar, de houtwormen zijn weg. Wel wordt er aangeraden om na een jaar nog een nacontrole uit te voeren en waar nodig nog een laag te zetten.

Tips voor het schilderen met Tenco

De optimale schilder temperatuur is 18 graden, daarnaast wil men niet heel veel lager gaan dan 10 graden. Het probleem dat zich bij lage temperaturen namelijk voordoet is een lange droogtijd, hierdoor kan de beits gaan druipen of nog erger, je brengt te snel een nieuwe laag op. Andersom is het risico bij hoge temperaturen dat de verf te snel droogt en daardoor kwaststrepen en blaasjes achterlaat.

Een belangrijke tip bij het behandelen van hardhout is om het enkele maanden onbehandeld te laten voordat u ermee aan de slag gaat. Hierdoor heeft het hout de tijd gehad om zich aan het weer te acclimatiseren. Hierdoor kunnen producten als Tenco hardhoutolie en Tenco bangkirai olie beter het hout in trekken. Dit resulteert in een duurzamer eindresultaat.

Als u objecten heeft die voorheen met teer behandeld zijn opnieuw wil behandelen kunt u dit het beste doen met Tenco Houtcoat. Hierbij adviseren we de Houtcoat wel voor de eerste laag te verdunnen met 10% terpentine om zo een betere hechting te krijgen.

Hout dat eerder geïmpregneerd is kan men enkele maanden onbehandeld laten totdat er verwering op begint te treden. Op dat moment heeft het hout de tijd gehad om vocht te laten ontsnappen waardoor de beitslaag beter hecht. Een aantal mooie beitsen zijn in dit geval bijvoorbeeld Tenco Douglasbeits Transparant of Dekkend.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »