Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
18 Mar 2020

Schutting schilderen met houtverf? Wij geven tips!

Het voorjaar breekt aan. Voor veel mensen een reden om de tuin weer helemaal zomerproof te maken. Dat geldt ook voor het nodige schilderwerk buiten. Sommige materialen buiten dienen vaker bewerkt te worden dan anderen. Een schutting is een belangrijk onderdeel van jouw tuin. Hier wil je dus lang van genieten én goed verzorgen. Wij geven je tips voor het schilderen van je schutting met houtverf.

Waar moet je op letten bij het schilderen van een schutting?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden als je de schutting gaat schilderen. Ten eerste: de weersomstandigheden. In principe kun je ieder seizoen de schutting schilderen. Toch is de beste periode het voorjaar. Dan hebben we namelijk te maken met zachte weersomstandigheden. De meest perfecte temperatuur om je schutting te schilderen is tussen de 10°C en 20°C, afhankelijk van de verfsoort. Naast de temperatuur, moet je rekening houden met eventuele wind en regen.

Ten tweede moet je de juiste voorbereidingen treffen, voordat je de schutting gaat schilderen. Is de schutting al een keer bewerkt? Verwijder dan oude verflagen eerst en schuur de schutting mooi egaal op. Kijk ook of de schutting geen beschadigingen of zelfs houtrot heeft. Het is belangrijk dat het hout gezond is, voordat je de schutting gaat schilderen.

Tot slot kies je natuurlijk de juiste verf. Er zijn veel verschillende soorten verf die je kunt gebruiken op een schutting. Van alleskunners voor buiten, tot speciale houtverfsoorten voor schuttingen. Belangrijk is dat je zowel een primer, als een reguliere lak aanschaft voor het beste resultaat.

De beste verf voor een schutting

Voor een schutting gebruik je het beste een verfsoort voor hout. Allereerst kies je een grondverf. Bij voorkeur kies je een grondverf met een hoog vullend vermogen, zoals Grondverf HV van Wijzonol en Sikkens Rubbol Primer Extra. Afhankelijk van de ondergrond breng je één of twee lagen grondverf aan op de schutting. Met name felle ondergronden, vragen om een tweede laag voor de perfecte dekking.

Na de grondlaag, breng je een speciale buitenlak voor hout aan op de schutting. Voor grote vlakken kun je een verfroller gebruiken, maar kleinere oppervlakken kun je het beste beschilderen met een kwast voor het beste resultaat met precisie. Als de eerste laag is gedroogd, kun je de schutting weer opschuren. Tot slot breng je een tweede en indien nodig derde laag aan.

Welke verf je kunt gebruiken voor jouw schutting, hangt af van jouw eisen. Sikkens Rubbol XD High Gloss is de favoriete buitenverf voor veel schilders. Deze verf is namelijk extreem weerbestendig en tot 10 jaar onderhoudsvrij. Zo geniet jij extra lang van jouw mooie geschilderde schutting. Ook Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is een echte krachtpatser voor jouw schutting.

Schutting beitsen

In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om een schutting te beitsen. Het verschil met verven is, dat beitsen gemakkelijker is, maar ook vaker herhaald dient te worden. Neem bijvoorbeeld de Dekkend Tuinbeits van Wijzonol. Deze tuinbeits heeft geen grondlaag nodig. Na 18 uur kun je de schutting overschilderen en na twee of drie lagen is jouw schutting al helemaal zomerproof. Een ander voordeel van beitsen is dat de schutting niet egaal hoeft te zijn. Ook ruwe ondergronden kunnen bewerkt worden met een tuinbeits.

Schutting schilderen met verf van Verfwebwinkel

Ga jij binnenkort de schutting schilderen? Met onze tips is dit geen probleem! Wil je nog meer tips voor het schilderen van hout buitenshuis? Check ons uitgebreide stappenplan. Natuurlijk kun je altijd terecht bij onze specialisten met al jouw vragen via de chat of Whatsapp. Ook daarom koop jij houtverf voor jouw schutting via Verfwebwinkel.nl!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »