Shop online op Verfwebwinkel.nl

Verfsoorten helder op een rij

Verfsoorten helder op een rij

Als je een leek bent vindt je alle verf op elkaar lijken. Terwijl het wel handig is om te weten waar je wat mee moet verdunnen of wat voor roller je moet gebruiken. We hebben een aantal soorten op een rij gezet

Als je een leek bent vindt je alle verf op elkaar lijken. Terwijl het wel handig is om te weten waar je wat mee moet verdunnen of wat voor roller je moet gebruiken. We hebben een aantal soorten op een rij gezet.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een verf op waterbasis (‘watergedragen’) die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook watergedragen.

Wat is alkydverf?

Alkydverf is duurzaam en kras- en slijtvast. De verf droogt minder snel dan acrylverf. Na het schilderen blijft er een tijdje een verflucht hangen. Kwasten en gemorste verf moeten worden schoongemaakt met een verfverdunner zoals terpentine (White Spirit) of een speciale kwastreiniger. Alkydverf is geschikt voor gebruik binnen en buiten.

Wat is een traditionele alkydharsverf?
Een alkydharsverf is een verf waarin een alkydhars als bindmiddel zit. Verven die met een alkydhars zijn gemaakt, moeten verdund worden met terpentine en/of andere oplosmiddelen.

Wat is een high solid verf?
High solids zijn verven die worden gemaakt met speciale lijnolie of alkydharsen, waarbij het percentage vaste stof wordt verhoogd en het percentage oplosmiddel wordt verlaagd (high solid = hoog vaste stof).

Wat is een alkydemulsie?
Deze verven zijn gemaakt met een alkydhars die door een chemische behandeling in water geëmulgeerd kan worden. Bij emulgeren worden de vloeibare bindmiddeldeeltjes zeer fijn verdeeld in water. Ze zijn dus met water te verdunnen.

Wat is een acrylaat(dispersie)verf?
Hierbij is het bindmiddel een acrylaathars die in water is gedispergeerd. Dispergeren is het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes in water. Ze zijn dus met water te verdunnen. Acrylaten vergelen minimaal.

Wat is een lijnolieverf?


Hierbij is het bindmiddel gemaakt van lijnolie. Lijnolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf werd tot na de Tweede Wereldoorlog algemeen gebruikt. Door de ontwikkeling van de chemische industrie is later sneller drogende alkydharsverf ontwikkeld.

Wat is een polyurethaan dispersie?


Ook wel afgekort tot PU. PU komt voor in verf maar ook in vernis zoals parketlak. Hierbij is het bindmiddel een polyurethaanhars (soms in combinatie met een acrylaat) die in water is gedispergeerd. Dispergeren is het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes in water. Ze zijn dus met water te verdunnen. De kenmerken van polyurethaan zijn met name de hoge slijt- en krasvastheid.

Wat is een hybride?


Een hybride is een verf waarbij een bindmiddelcombinatie wordt gebruikt van acrylaathars met alkydhars of van acrylaathars met alkydemulsie. Er zijn dus twee soorten hybride verven in de handel. Beide zijn waterverdunbaar. De kenmerken van dit type verven zijn een mix van acrylaten en alkydharsen.

Wat is een Latex

Latex wordt als productnaam al heel lang gebruikt. De eerste latexverven (muurverf) werden gemaakt van de rubber (latex), die afkomstig was van rubberbomen. Tegenwoordig worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor watergedragen muurverven. Omdat ze een beetje lijken op de oude latexverven, wordt deze naam nog steeds gebruikt (vaak ook als verzamelnaam voor muurverf). Er zit dus technisch geen verschil tussen muuverf en latex.

Wat is VOS?
VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen. Verven bevatten allerlei organische stoffen die bij droging verdampen. De meest voorkomende zijn de oplosmiddelen. Er zijn ook nog andere organische vluchtige stoffen, bijvoorbeeld weekmakers en sommige hulpstoffen. VOS wordt meestal uitgedrukt in gram per liter verf. Bij Ursa Paint wordt altijd gestreefd naar lage VOS-waardes.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden