Kristian Naalden van Verfwebwinkel

Geschreven door: Kristian Naalden

Shop online
08 Mar 2017 | acrylverf

Verfsoorten helder op een rij

Als je een leek bent op het gebied van verf, lijkt alle verf op elkaar. Het is echter wel handig om te weten welke soort verf je voor welke schilderklus moet gebruiken. Ook kun je op basis van de verfsoort bepalen waar je de verf mee kunt verdunnen en wat voor roller je moet gebruiken. Daarom hebben we de belangrijkste verfsoorten voor je op een rij gezet.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel ‘watergedragen verf’) die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.

Wat is alkydverf?

Alkydverf is ook duurzaam en kras- en slijtvast. De verf droogt echter minder snel dan acrylverf. Na het schilderen blijft er een tijdje een verflucht hangen. Kwasten en gemorste verf moeten worden schoongemaakt met een verfverdunner, zoals terpentine (White Spirit) of een speciale kwastreiniger. Alkydverf is geschikt voor gebruik binnen en buiten.

 

Wat is een traditionele alkydharsverf?

Een alkydharsverf is een verf met een alkydhars als bindmiddel. Verven die met een alkydhars zijn gemaakt, moeten verdund worden met terpentine of andere oplosmiddelen.

Wat is een high solid verf?

Een high solid verf is een alkydverf met een groter deel vaste stoffen dan in normale alkydverf. Alle verfsoorten bestaan uit vaste stoffen, verfpoeder en een vloeibaar deel. Het vloeibare deel is bij high solid verf een lijnolie of alkydhars, zoals terpentine. Omdat dit deel bij high solid verf kleiner is dan bij normale alkydverf, verdampen er ook minder oplosmiddelen tijdens het schilderen. Dit zorgt ervoor dat high solid verf minder sterk geurt. Ook is deze verf minder belastend voor het milieu. High solid verf moet echter wel anders worden aangebracht dan reguliere alkydverf. Breng high solid verf dikker aan, op een niet te warme dag (maximaal 25 °C) en geef hem meer tijd om goed te drogen.

Wat is een alkydemulsie?

Een alkydemulsie wordt gemaakt met een alkydhars die door een chemische behandeling in water geëmulgeerd kan worden. Bij emulgeren worden de vloeibare bindmiddeldeeltjes zeer fijnverdeeld in water. Hierdoor is een alkydemulsie met water te verdunnen.

Wat is een acrylaat(dispersie)verf?

Hierbij is het bindmiddel een acrylaathars die in water is gedispergeerd. Dispergeren is het zeer fijn verdelen van vaste bindmiddeldeeltjes in water. Ze zijn dus met water te verdunnen. Acrylaten vergelen minimaal.

Wat is een lijnolieverf?

Bij lijnolieverf is het bindmiddel gemaakt van lijnolie. Lijnolie wordt gemaakt van vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf was tot na de Tweede Wereldoorlog de standaard. Door de opkomst van de chemische industrie werd daarna al gauw de sneller drogende alkydharsverf populairder.

Wat is een polyurethaan dispersie?

Polyurethaan dispersie wordt vaak afgekort tot PU. PU komt zowel voor in verf, als in vernis, zoals parketlak. Hierbij is het bindmiddel een polyurethaanhars (soms in combinatie met een acrylaat) die in water is gedispergeerd. Tijdens het dispergeren worden vaste bindmiddeldeeltjes zeer fijnverdeeld in water, waardoor ze met water te verdunnen zijn. De kenmerken van polyurethaan zijn met name de hoge slijt- en krasvastheid.

Wat is een hybrideverf?

Een hybrideverf is een verf waarbij een bindmiddelcombinatie wordt gebruikt van acrylaathars met een alkydhars of alkydemulsie. De positieve eigenschappen van beide bindmiddelen komen op deze manier samen in een verf. Meestal bevatten hybrideproducten echter meer acrylaathars, waardoor je hem in grote lijnen kunt vergelijken met acrylaatdispersieverf. In de meeste gevallen is een hybrideverf waterverdunbaar.

Wat is latex?

Latex wordt al heel lang als productnaam voor muurverf gebruikt. De eerste muurverven werden gemaakt van rubber van de rubberboom. De productnaam ‘latex’ is afgeleid van het rubber dat ze voor de verf nodig hadden. Anno nu worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor het maken van watergedragen muurverf. Ze lijken echter nog wel een beetje op de oude latexverf. Vandaar dat deze naam nog steeds gebruikt wordt. Latex wordt vaak ook gebruikt als verzamelnaam voor muurverf. Technisch zit er dus ook weinig verschil tussen muurverf en latex.

Wat is VOS?

VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen, ofwel oplosmiddelen. Het meest voorkomende oplosmiddel in verf is terpentine. Sinds 1 januari 2010 mag oplosmiddelhoudende verf niet meer dan 300 gram VOS per liter bevatten. Dit was een flinke uitdaging voor verffabrikanten, omdat de meeste alkydverf voor die tijd nog 400 tot 500 gram VOS per liter bevatte. De oplossing is de High Solid verf. Je ziet tegenwoordig ook steeds meer watergedragen verven dan voorheen.

Overige verfsoorten

Heb jij een vraag over een verfsoort die nog niet in dit overzicht is opgenomen? Laat het ons weten in een reactie hieronder of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Ontvang een gratis kleurenwaaier

Een kleurenwaaier helpt je bij het kiezen van een verfkleur! Bekijk de kleurenwaaiers van onder andere Farrow & Ball, Wijzonol, Sigma, Sikkens en de RAL-kleuren op Verfwebwinkel.

Ontvang jouw kleurenwaaier!

Recente reacties

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Hoi Ineke,

  Bedankt voor je reactie. Als je de ondergrond goed schoonmaakt met antical en ontvetter, kun je er deze lak op zetten:

  Lak:
  Rust-Oleum 9200
  https://www.verfwebwinkel.nl/rust-oleum-rust-o-thane-9200.html

  Ontvetter:
  https://www.verfwebwinkel.nl/prochemko-universol.html

 • Ineke

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Dag!
  Ik heb teweinig alabastine warmwaterbestendige tegellak in huisje in buitenland.
  Heb keuken en badkamer tegels ermee geschilderd.(eerst de grondlak die erbij hoorde)
  Ik begreep dat dat polyuretaan acryl verf is.
  Kan dat hier niet vinden. Wel epoxy hars verf.
  Kan dat eroverheen? De een zegt wel, de ander niet.
  Graag uw mening! Dank!

 • Verf Web Winkel

  Kristian Naalden

  Beste Hans,

  Nee dat is niet aan te raden, tenzij je de deur heeeel goed schuurt zodat je weinig meer van de watergedragen lak ziet.

 • Hans Meijer

  Wednesday 08 / 03 / 2017

  Als een deur is geschilderd met watergedragen verf, een week of twee geleden, kan ik er dan met syntetische verf overheen?

Laat ook een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »